Οι «φωτιές» του Φαίδωνα και οι «πυροσβέστες» - Ο απόηχος των αποκαλύψεων

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο Δήμαρχος Πάφου μετά τις αποκαλύψεις για σκάνδαλο με τουρκοκυπριακές περιουσίες και στο οποίο ενέπλεξε πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς πολιτικών και επιχειρηματίες τους οποίους κατονόμασε δημόσια.
 
Μετά από μια λίστα με 12 ονόματα που ανακοίνωσε έχοντας στα χέρια του σχετικά συμβόλαια όπου μη πρόσφυγες κατέχουν κτήρια και τα υπενοικιάζουν εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ και τα οποία δεν δηλώνουν στον φόρο, ακολούθησε «βροχή» ανακοινώσεων καθώς πρόσωπα που ενέπλεξε απαντούν στον Φαίδωνα Φαίδωνος.
 
Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πάφου κατονόμασε τον πρώην Υπουργό Άμυνας Ηλία Ηλιάδη, τον πατέρα του Σταύρου Μαλά, Διονύση, το πρώην στέλεχος του ΔΗΣΥ και πρώην δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Πάφου Κενδέα Ζαμπυρίνη, τον πρώην Δημοτικού συμβούλου του ΔΗΚΟ Νίκου Κόννικου και τον Ανδρέα Κουρούσιη. Όπως ανέφερε ο κ. Φαίδωνος, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν ανακτηθεί γύρω στις 110 τ/κ περιουσίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 
    - Δείτε εδώ τους 12 που κατονόμασε
 
Ρίχνει ευθύνες σε τρεις Υπουργούς Εσωτερικών ο Φαίδωνας
 
Ο τρόπος με τον οποίο παραχωρούντο οι τ/κ περιουσίες για δεκαετίες αποτελεί «ένα μνημείο σκανδαλώδους διαχείρισης,» ανέφερε σε νέες δηλώσεις του το μεσημέρι ο Δήμαρχος Πάφου.
 
Μη πρόσφυγες αλλά και πρόσφυγες βρέθηκαν «να διαχειρίζονται περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ που σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν ήταν δικαιούχοι, είτε να τις υπενοικιάζουν, κάνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ εισοδήματα το χρόνο, χωρίς να τα δηλώνουν στον Φόρο
 
Εισοδήματος και να διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της φοροδιαφυγής, αλλά και παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία και τους όρους του συμβολαίου με το οποίο τους απαγορεύετο να τα υπενοικιάζουν».
 
Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε σε «πολιτικές παρεμβάσεις» σε σχέση με τον τρόπο διανομής τ/κ περιουσιών, ενώ έκανε λόγο και για ευθύνη τριών πρώην υπουργών Εσωτερικών και αριθμού ανώτερων υπαλλήλων.
 
Ισχυρίστηκε επίσης ότι σε ουκ ολίγες περιπτώσεις το κράτος και υπηρεσίες του είχαν γνώση «για πολλές παράνομες και αξιόποινες πράξεις, αλλά λειτουργούσαν στη λογική της συγκάλυψης.»
 
«Πόρτα» σε αστυνομία και το νέο κάλεσμα
 
Μετά τις διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα, η αστυνομία σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι «από την πρώτη σχετική καταγγελία του Δημάρχου Πάφου, με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook στις 18/8/2017 στην οποία ανέφερε «Επώνυμος επιχειρηματίας από την Πάφο πήρε Τουρκοκυπριακές περιουσίες – Αυτό στην Πάφο θα τελειώσει», ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου έδωσε άμεσα οδηγίες στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας και έγινε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Φαίδωνος κατά την οποία του ζητήθηκε να δώσει περαιτέρω στοιχεία».
 
Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Πάφου απάντησε σε εκείνη την επικοινωνία ότι «το θέμα δεν αφορούσε την Αστυνομία, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών και δεν θα προέβαινε σε καταγγελία».
 
Μετά τις δηλώσεις του κ. Φαίδωνα ότι είναι στη διάθεση των αρχών, η Αστυνομία καλεί τον Δήμαρχο Πάφου για μία ακόμα φορά να καταθέσει στην Αστυνομία όλα όσα γνωρίζει γύρω από τέτοιες υποθέσεις  για να πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.
 
Ο κ. Φαίδωνος μετέβη στην αστυνομία το απόγευμα της Πέμπτης για να καταγγείλει την υπόθεση.
 
Η απάντηση του πρώην Υπουργού
 
O πρώην υπουργός Άμυνας, Ηλίας Hλιάδης, μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης», εξέφρασε έκπληξη για τις καταγγελίες του κ. Φαίδωνος σχετικά με το πρόσωπό του.
 
Όπως δήλωσε ο κ. Ηλιάδης, ενοικιάζει ένα μικρό υποστατικό από το 1973 στο κέντρο της Πάφου και αυτό το υποστατικό το ενοικίαζε και η γιαγιά του από το 1960.
 
Μέσα στο σχετικό φάκελο, πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης, που διαθέτει η Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών, βρίσκονται τα ενοικιαστήρια συμβόλαια καθώς και η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας ότι το συγκεκριμένο υποστατικό είναι εκτός της υπηρεσία διαχείρισης τ/κ υποστατικών.
 
«Όλα είπε έγιναν νομότυπα» λέει ο πρώην Δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ
 
Σε δήλωση του το πρώην στέλεχος του ΔΗΣΥ και πρώην Δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πάφου, Κενδέας Ζαμπυρίνης, παραδέχθηκε ότι είναι μέτοχος σε εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης τ/κ περιουσιών στην Κεντρική Πλατεία Κένεντι από το 1992.
Πρόκειται για τον πρώην κινηματογράφο Τιτάνια, ο οποίος μετατράπηκε σε εμπορικό κέντρο και καταστήματα αναψυχής.
 
Ο κ. Ζαμπυρίνης υποστηρίζει ότι μαζί με άλλα πρόσωπα αγόρασαν την εταιρεία που είχε τα δικαιώματα του χώρου πριν το 1974 και στη συνέχεια για να καταστεί εφικτή η επένδυση που ήθελαν να κάνουν, επειδή οι ίδιοι δεν ήταν πρόσφυγες, έφτιαξαν άλλη εταιρεία με τη σύζυγο του Θ. Αριστοδήμου που  είναι πρόσφυγας, η οποία είχε το 51% των μετοχών.
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι πληρώνει το αγοραίο ενοίκιο στην Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών που ανέρχεται σε 20.000 ευρώ. Όλα είπε έγιναν νομότυπα βάσει της πολιτικής  που ίσχυε.
 
Εξετάζει νομικά μέτρα ο Σιακόλας
 
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Όμιλος Σιακόλα και η εταιρεία Cyprus Limni Resorts & GolfCourses Plc.
 
«Η εταιρεία Cyprus Limni Resorts & GolfCourses Plc, η οποία νόμιμα έχει ενοικιάσει από το Διαχειριστή τουρκοκυπριακά τεμάχια που εφάπτονται της κτημοσύνης της στην περιοχή Λίμνης, Πόλης Χρυσοχούς, τα οποία είναι σχεδόν εξολοκλήρου άγονα, βραχώδη και μη καλλιεργήσιμα, με σκοπό να τα καθαρίζει, εξωραΐζει και προστατεύει από πυρκαγιές χωρίς να έχει ωφέλιμο εισόδημα, θα προβεί σε λεπτομερή ανακοίνωση για το όλο θέμα.
 
Οι αναφορές του κ. Φαίδωνος στην εταιρεία και προσωπικά στον κ. Νίκο Σιακόλα είναι άδικες, εσφαλμένες και συκοφαντικές, ιδιαίτερα τα υπονοούμενά του περί διαπλοκής. Γι’ αυτό έχουν δοθεί οδηγίες στους νομικούς της συμβούλους, να εξετάσουν το ενδεχόμενο καταχώρησης αγωγής λιβέλλου εναντίον του κ. Φαίδωνος».
 
Αντίστρεψε τις κατηγορίες ο ζωγράφος
 
Γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε και ο ζωγράφος Ανδρέας Χαραλαμπίδης ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει οτι «είναι θέσμιος ενοικιαστής τ/κ
υποστατικού από το 1972, που είχε ενοικιαστεί από τον Τ/κ ιδιοκτήτη του και η χρήση του είναι κατοχυρωμένη με δικαστική απόφαση».
«Από το 1974 το ενοίκιο καταβάλλεται ανελλιπώς στο αιτούμενο ποσό στο Ταμείο τ/κ περιουσιών και σήμερα ανέρχεται στα 1.500 ευρώ το μήνα. Η τελευταία αναθεώρηση του μισθώματος έγινε τον Αύγουστο του 2016 ενώ η συμφωνία επιτρέπει ακόμα και την επινοικίαση / υπεκμίσθωση.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, από την αξιοποίηση του συγκεκριμένου υποστατικού καταβάλλεται ανελλιπώς ο οφειλόμενος φόρος.
 
«Το 1974 κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή το υποστατικό πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Αποκαταστάθηκε πλήρως με δικά του έξοδα χωρίς το Κράτος το οποίο καρπούται τα έσοδα από το ενοίκιο, να επιβαρυνθεί έστω και με μία λίρα, παρά το γεγονός ότι τα έξοδα αποκατάστασης ανήλθαν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες λίρες,».
Ο κ. Χαραλαμπίδης ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Δήμαρχος Πάφου προσπάθησε να πάρει πίσω το εν λόγω υποστατικό.
 

Δειτε Επισης

Από την απέλαση τελικά επανασύλληψη των έξι από τους οκτώ για υπόθεση τρομοκρατίας-Προέκυψαν νέα στοιχεία
Μουσικός κατήγγειλε κλοπή του αρμονίου του από νυχτερινό κέντρο-Χειροπέδες σε 30χρονο
Καταγγέλλει παγίδα θανάτου για το θύμα της φονική πυρκαγιάς ο Ματσάκης-Διενήργησε αυτοψία στο χώρο
Εξαφανίστηκε εδώ και δέκα μέρες 17χρονος από το χώρο διαμονής του (pic)
Ψάχνει 32χρονο για διάρρηξη και κλοπή από κατοικία η Αστυνομία (pic)
Ελεύθεροι υπό όρους οι κατηγορούμενοι για το θάνατο βρέφους στα κατεχόμενα
Μαθητής πήγε στο σχολείο με 15,000 ευρώ και τα μοίραζε σε συμμαθητές του
Έκαναν συμφωνία για αγορά κρυπτονομισμάτων και του έκλεψε μεγάλο χρηματικό ποσό
Εντοπίστηκε να κυνηγά άγρια θηράματα χωρίς άδεια κυνηγίου-Χειροπέδες σε 57χρονο
Μπετονιέρα παρέσυρε εργάτη κατά τη διάρκεια απεργίας-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο