Απόδημοι: Η διαφώτιση είναι το όπλο που μπορεί να βοηθήσει στο εθνικό θέμα

Η διαφώτιση είναι το μόνο όπλο που μπορεί να βοηθήσει στο εθνικό θέμα, δήλωσαν οι ηγέτες των αποδήμων σε διάσκεψη Τύπου για την ολοκλήρωση των εργασιών του 19ου Παγκόσμιου Συνέδριου Αποδήμων Κυπρίων, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
 
Η ηγεσία των ομογενών αναφέρθηκε στην επιτυχία του συνεδρίου και διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά ΘέματαΦώτης Φωτίου, ο οποίος συμμετείχε στη διάσκεψη Τύπου, σημείωσε από πλευράς του ότι «το φετινό συνέδριο ήταν πολύ αναβαθμισμένο, με καινοτόμες δράσεις, είχαμε μια άνευ προηγουμένου συμμετοχή των αποδήμων μας σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια  και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό».
 
Ευχαρίστησε όλους, ιδιαίτερα τους προέδρους της ΠΣΕΚΑ και ΠΟΜΑΚ, ΝΕΠΟΜΑΚ και όλους τους προέδρους των ομοσπονδιών, και αποδήμους, για τους «διαχρονικούς αγώνες που κάνουν για την Κύπρο μας».
 
Επεσήμανε τρία σημεία, το πρώτο ότι εκφράστηκε από όλους η θέληση στήριξης της νέας γενιάς που επιτελεί  ένα πολύ σημαντικό έργο. Ευχαρίστησε την Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ Αντωνία Μιχαηλίδη για το έργο της οργάνωσης και διαβεβαίωσε ότι ως πολιτεία «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτά τα παιδιά, θέλουμε να τους κρατήσουμε στις ρίζες τους», είπε.
 
Το δεύτερο, είπε, είναι η επιβεβαίωση και θέληση των αποδήμων να συνεχίσουν τον αγώνα για την Κύπρο. «Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση και όπως πάντοτε οι απόδημοι δίνουν μαθήματα ενότητας σε όλους μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής, αυτό είναι το μήνυμα που βγαίνει από αυτό το συνέδριο, όσον αφορά το εθνικό πρόβλημα», είπε.
 
Το τρίτο σημείο, ανέφερε, είναι ότι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις συνεργασίες σε επίπεδο διασποράς με άλλες χώρες, χαρακτηρίζοντάς τις καθοριστικές.  Μίλησε για τη συνεργασία με την εβραϊκή και αρμένικη διασπορά, που είναι δύο πολύ ισχυρές διασπορές ανά την υφήλιο, ιδιαίτερα σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων. «Εχουμε εμπλέξει και την Ελλάδα σε αυτές τις συνεργασίες», είπε και αναφέρθηκε στο πετυχημένο παράδειγμα στις ΗΠΑ, της συνεργασίας της διασποράς Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα πολιτικό, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει και σε άλλες χώρες όπως τη Βρετανία και τη Γαλλία. «Μέσα από αυτές τις συνεργασίες να προωθήσουμε  τα κοινά μας συμφέροντα», σημείωσε.
 
Τέλος, είπε ότι το θέμα των αγνοουμένων τέθηκε από πολλούς και συζήτησαν τρόπους προώθησης της διαφώτισης για το θέμα και πίεσης σε ξένα κέντρα λήψης απόφασης ώστε να πειστεί και να πιεστεί η Τουρκία να δώσει πληροφορίες για τους αγνοούμενους. «Είναι ντροπή για τη διεθνή κοινότητα, 43 χρόνια μετά, να αναζητούμε ακόμη τα 2/3 των αγνοουμένων μας», είπε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των αποδήμων, ο κ. Φωτίου είπε ότι στόχος είναι -και ήδη στις ΗΠΑ έχει εκφραστεί η επιθυμία- να προχωρήσουμε θεσμοθετημένα και με επαγγελματικό τρόπο σε μια πρώτη καταγραφή του απόδημου ελληνισμού της Κύπρου. Ο στόχος θα πρέπει να είναι σε όλες τις χώρες. Είπε ότι μια πρώτη εκτίμηση ξεπερνά τις 500-600 χιλιάδες.
 
Για τα θέματα της διαφώτισης, ο κ. Φωτίου είπε ότι επιβάλλεται πλέον να ενισχύσουμε ξανά τα κονδύλια της διαφώτισης.
 
Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Ανδρέας Παπαευριπίδης ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για την αναβάθμιση του συνεδρίου και ανέφερε ότι θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού να γίνουν κάποιες σκέψεις αλλά και να εξεύρουν τρόπους από επιφανείς επιχειρηματίες για να γίνει ένα ταμείο για τη διαφώτιση.
 
«Στόχος μας είναι η επίλυση του Κυπριακού και να διατηρήσουμε αυτές τις παροικίες γιατί πάντα θα παρέχουν ενίσχυση στην ιδιαίτερη μας πατρίδα. Σημείωσε ότι θα πρέπει να ενσκήψουν στην νεολαία ώστε να εμπλακεί γιατί υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των ατόμων που ασχολούνται με τα κοινά στις παροικίες με τη νέα γενιά», είπε.
 
Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου, σημειώνοντας ότι το συνέδριο ήταν αναβαθμισμένο, με το Γραφείο των Αποδήμων να βρίσκεται τώρα κάτω από τον Επίτροπο Προεδρίας.
 
Η διαφώτιση, είπε ο κ. Κρίστοφερ, είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε. Δυστυχώς, ακόμα είπε ότι τα κονδύλια που βλέπει σήμερα είναι για μνημόσυνα. Εμείς ως απόδημοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα και σε συνεργασία και με τον κ. Φωτίου και την ΝΕΠΟΜΑΚ και τόνισε τη στήριξη της εβραϊκής διασποράς.

Η διαφώτιση, είπε, είναι κάτι το οποίο κάθε ελληνική κυβέρνηση και κάθε κυπριακή κυβέρνηση δεν έχουν αναγνωρίσει ότι χρειάζεται μεγάλα ποσά, δεν μπορεί να μιλάμε για 2 εκατομμύρια ευρώ όταν η Τουρκία ξοδεύει 100 εκ. σε πανεπιστήμια, δεξαμενές σκέψεις, και απευθύνθηκε στους επιχειρηματίες στην Κύπρο, οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να μας βοηθήσουν.  «Είναι η νοοτροπία, δεν έχουν μάθει. Οι Εβραίοι», είπε, «έχουν μάθει να δίνουν, η κάθε εβραϊκή εταιρεία που κάνει κέρδη, δίνει 2-3% όλων των κερδών για υποστήριξη του Ισραήλ.
 
Τόνισε τη συνεισφορά του Γιώργου Παρασκευαϊδη, ο οποίος πριν πεθάνει, ήταν ο μόνος επιχειρηματίας που βοηθούσε το λόμπι στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες.

Από την πλευρά της, η Προέδρος της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), Αντωνία Μιχαηλίδη, είπε ότι το συνέδριο ήταν πολύ επιτυχημένο και αναφέρθηκε στη συμμετοχή περίπου 40 νέων από όλον τον κόσμο.

«Ηρθαν εδώ με ελάχιστη αντίληψη για το τί είναι το συνέδριό μας και έφυγαν εμπνευσμένοι να γίνουν μέλος του οργανισμού μας και να κατανοήσουν καλύτερα τις ρίζες τους και την ιστορία τους και να προωθήσουν το Κυπριακό και τα θέματα αγνοουμένων στις χώρες τους», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ως Αμερικανός υπήκοος, θα διεκδικήσει το σπίτι του στην Κερύνεια με κάποιο τρόπο, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι αν και η οικογένειά του έχει περιουσία στην Κερύνεια, «θα αγωνιζόμαστε για επιστροφή στα σπίτια μας».
 
Για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, είπε ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ήταν πάντοτε μια πολιτική η οποία πρόσκειτο προς την Τουρκία. Ωστόσο είπε ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει αλλαγή και θα αγωνιστούμε πολύ με τον Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ξέρει πολύ καλά το Κυπριακό και ήδη η αμερικανική κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε πρόβλημα στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η ομογένεια στις ΗΠΑ εργάζεται πριν από τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση αλλά τόνισε ότι το έργο τους είναι δύσκολο. Θα πρέπει να γίνουν πάλι συναντήσεις για να ξέρουν σε κάθε σημείο ότι η αποτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων είναι λόγω Τουρκίας. «Η επίθεση η δική μας είναι διαφώτιση πάνω σε αυτό το θέμα, ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα», διαβεβαίωσε.
 
 
Σε ερώτηση αν το Brexit θα επηρεάσει τους σχεδιασμούς της Κύπρου με τους απόδημους, ο κ. Παπαευριπίδης είπε ότι σίγουρα το Brexit είναι κάτι «που μας επηρεάζει είτε άμεσα είτε έμμεσα, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχουμε μεγάλες επιπτώσεις, τουλάχιστον απ’ ό,τι διαφαίνεται μέχρι στιγμής».
 
Για τις σχέσεις με τη Βρετανία, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ είπε ότι πάντα ανέκαθεν η πολιτική των Αγγλων ήταν μια πολιτική των ίσων αποστάσεων και αυτό το πράγμα επεκτάθηκε και με τη δική μας αδιαφορία. Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι η μόνη περίοδος που είχαμε άριστες σχέσεις με τους Βρετανούς ήταν από το 2013 μέχρι σήμερα, και έφερε ως παράδειγμα την πρόθεση της Βρετανίας να επιστρέψει έδαφος που βρίσκεται στις Βρετανικές Βάσεις ενώ δεν φέρνουν ένσταση στην έγκριση των ψηφισμάτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είπε επίσης ότι σίγουρα τον ανησυχούν οι θέσεις που πήραν οι Βρετανοί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και διαβεβαίωσε ότι θα γίνει δουλειά όταν επιστρέψουν στη Βρετανία για το θέμα. «Δεν μπορείς να τους έχεις στην αντίπερα όχθη τους Βρετανούς», σημείωσε.
 
Στο τέλος της διάσκεψης, παρενέβη  η Χαρίτα Μάντολες, το σύμβολο του αγώνα των αγνοουμένων, όπως είπε ο κ. Φωτίου. Είπε ότι 43 χρόνια είναι πολύ αργά για τις μάνες των αγνοουμένων αλλά έστω και τώρα να μάθουν τί απέγιναν οι δικοί τους.
 

Δειτε Επισης

Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»