Ετοιμάζονται για αναδίπλωση και ανέβασμα στροφών κόμματα και υποψήφιοι

Στροφές στις μηχανές τους ετοιμάζονται να ανεβάσουν με την ολοκλήρωση των θερινών διακοπών και ενόψει προεδρικών εκλογών, υποψήφιοι και κόμματα που τους υποστηρίζουν.
 
Το σκηνικό για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου έχει σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί, καθώς το μόνο που απομένει είναι η εξαγγελία υποψηφιότητας από τον νυν Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η επισημοποίηση της στήριξης Νικόλα Παπαδόπουλου από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, καθώς και η απόφαση-όσον αφορά πάντοτε τα κοινοβουλευτικά κόμματα-, του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.  Ενώ από εκεί και πέρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από πολλούς η διαφαινόμενη υποψηφιότητα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.
 
Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής ανάπαυλας και πριν από την επάνοδο της πολιτικής ζωής στους κανονικούς της ρυθμούς, επιχειρούμε πιο κάτω να δούμε πού βρίσκονται και πώς προχωρούν κόμματα, επιτελεία και οι τρεις εκ των βασικών υποψηφίων που ρίχθηκαν ήδη προ πολλού στην μάχη των προεδρικών εκλογών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Δυναμικό μπάσιμο Μαλά, υποχωρεί ο Νικόλας
 
Το πιστεύουν για Μαλά
Στο ΑΚΕΛ, απομένει απλώς το τυπικό σκέλος επικύρωσης της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά, ο οποίος με τη σειρά του ετοιμάζεται λίαν συντόμως να προχωρήσει σε ανακοινώσεις αναφορικά με το επιτελείο του και με τη βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου ν’ αναλαμβάνει το ζωτικής σημασίας πόστο του εκπροσώπου Τύπου του υποψηφίου.
 
Σε κομματικό επίπεδο, με το πέρας των θερινών διακοπών θα λάβει χώρα και θα κορυφωθεί ο διάλογος με τις ομάδες βάσης, που θα έχει ως καταληκτικό σημείο της όλης διαδικασίας την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη-στην οποία αναμένεται να προσδοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας- για έγκριση της υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά.
 
Στο ΑΚΕΛ, αξίζει να σημειωθεί, εμφανίζονται μέχρι στιγμής αρκούντος ικανοποιημένοι από την απήχηση της οποίας φαίνεται να τυγχάνει η επιλογή τους, καθότι ο εκλεκτός τους δείχνει να ξεκινά την κούρσα των προεδρικών εκλογών έχοντας όλα τα εχέγγυα για μια πορεία ικανή να στείλει τον Σταύρο Μαλά στην δεύτερη Κυριακή(σ.σ. να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και να προσελκύσει ταυτόχρονα κόσμος πέραν της παραδοσιακής Αριστεράς).
 
Και απ’ εκεί και πέρα, να διεκδικήσει με αξιώσεις-όπως πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί- τον προεδρικό θώκο, καθότι ο δεύτερος γύρος αποτελεί κατά γενική ομολογία και όπως κατά κόρων είθισται να λέγεται(σ.σ. λογική που υιοθετούν απόλυτα στην Εζεκίας Παπαϊωάννου), μια καινούργια εκλογική αναμέτρηση.
 
Επισημαίνεται πως βάσει των ευρημάτων της πρόσφατης δημοσκόπησης που δημοσίευσε ο REPORTER στα τέλη του περασμένου Ιούλη και μόλις λίγες μέρες μετά την εξασφάλιση του χρίσματος του υποψηφίου του ΑΚΕΛ από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, o Σταύρος Μαλάς ξεκινά στην κούρσα των προεδρικών εκλογών με αφετηρία ένα 21%, ευρισκόμενος δύο ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω από τον έτερο βασικό διεκδικητή του δεύτερου εισιτηρίου που οδηγεί στην δεύτερη Κυριακή, Νικόλα Παπαδόπουλο(19%).  
 
Πεπεισμένοι για Νικόλα
Πεπεισμένοι πάντως πως ο δικός τους υποψήφιος είναι αυτός που θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο και ότι είναι ο μονός που μπορεί βάσιμα να κερδίσει σε μια τέτοια περίπτωση τον Νίκο Αναστασιάδη, εμφανίζονται και στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου.
 
Τόσο στο ΔΗΚΟ, όσο και στα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, ΕΔΕΚ και Κίνημα Αλληλεγγύη, ετοιμάζονται για την τελική μακράς διαρκείας επίθεσή τους, έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι μπαίνοντας σε μερικούς μήνες στην αντίστροφή μέτρηση για τον Φλεβάρη, θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτούς έχοντας ν’ αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς των δύο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
 
Στο πλαίσιο αυτό, τα τρία συνεργαζόμενα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου θα επιχειρήσουν περεταίρω ενδυνάμωση της προεκλογικής τους συνύπαρξης, τουτέστιν καλύτερος συντονισμός κινήσεων σε συνδυασμό με πιο δυναμική παρουσία στελεχών όλων των κομμάτων που συνασπίζονται γύρω από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Συναφώς, θα επιδιωχθεί βελτίωση των οργανωτικών αδυναμιών και παραλείψεων που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής, την ώρα πάντως που επιτελείς του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν ενστερνίζονται την αντίληψη περί κάμψης που φαίνεται να καταγράφει η αρχική τεράστια δυναμική η οποία αναπτύχθηκε γύρω από τον υποψήφιο τους.
 
Όπως επί τούτου υποδεικνύουν, οι τελευταίοι καλοκαιρινοί μήνες που διανύσαμε ουδόλως προσφέρονται για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ενώ να μην παραβλέπεται-όπως τονίζουν- το γεγονός εξαγγελίας στήριξης προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο από προσωπικότητες προερχόμενες πέραν των κομμάτων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, αλλά και η αναμενόμενη παροχή στήριξης που θα έρθει και από άλλα οργανωμένα σύνολα, Κινήσεις ή φορείς.
 
Οι αναποφάσιστοί και ο Λιλλήκας    
Έχοντας τη στήριξη μόνο της Συμμαχίας Πολιτών-και αυτής κουτσουρεμένης μετά την πρόσφατη αποχώρηση πρωτοκλασάτων στελεχών της-, στο στρατόπεδο του Γιώργου Λιλλήκα ουδόλως δείχνουν να πτοούνται από το γεγονός ότι ο υποψήφιος τους προβάλλει ως το μεγάλο αουτσάιντερ σε σχέση με τους τρεις άλλους βασικούς υποψήφιους(Νίκο Αναστασιάδη όταν θα εξαγγείλει, Σταύρο Μαλά και Νικόλα Παπαδόπουλο).
 
Τα ποσοστά που φαίνεται να συγκεντρώνει ο κ. Λιλλήκας, και που κυμαίνονται γύρω στο 7%-8%, χαρακτηρίζονται από τους ανθρώπους του ως ουδόλως ευκαταφρόνητα, τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών και των συσχετισμών δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί.
 
Και μολονότι δεν αποκρύβουν πως το εν εξελίξει εγχείρημα του υποψηφίου τους για την Προεδρία της Δημοκρατίας εμπεριέχει σαφώς μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από ότι την πρώτη φορά, δηλαδή σε σύγκριση με το 2013, ευελπιστούν πως και αυτή τη φορά η κοινωνία είναι αυτή που θα βγάλει ασπροπρόσωπο τον υποψήφιο τους, όπως και αν αυτό μπορεί να μεταφραστεί.
 
Στενός συνεργάτης του Γιώργου Λιλλήκα, μιλώντας στον REPORTER, παρέπεμπε με νόημα στην τελευταία μας δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές και στο 70% των ψηφοφόρων που σήμερα εμφανίζονται να μην έχουν αποφασίσει ακόμη οριστικά ποιον υποψήφιο θα ψηφίσουν. «Σε αυτούς στοχεύουμε και είναι όλοι αυτοί που μπορούν να ανατρέψουν τα σημερινά υπό διαμόρφωση δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Διεκδικήσιμο το 70% του εκλογικού σώματος
 

Δειτε Επισης

Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος
Τατάρ: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ως «τρίτο πραξικόπημα» και εμπόδιο στη λύση
Επαφές Χαρτσιώτη στην Αθήνα, μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα για ισότητα και έμφυλη βία
Η Ουκρανία επιτέθηκε στην Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
«Διαγράφηκαν ανεξήγητα 11 λεπτά συνομιλιών πριν το δυστύχημα»-Τι λέει η οικογένεια του μηχανοδηγού
«Επείγον να μπει τέλος στη χρήση smartphone για τους κάτω των 13 ετών»-Όσα δείχνει γαλλική έκθεση
Άνευ ανθυποψηφίου ανακηρύχθηκαν 29 Πρόεδροι και 117 μέλη κοινοτήτων στη Λεμεσό
Νετανιάχου: Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο