Επανέλαβαν εαυτούς ενώπιον των αποδήμων τα κόμματα
15:52 - 22 Αυγούστου 2017
Τις γνωστές τους θέσεις για το Κυπριακό επανέλαβαν τα κόμματα στις τοποθετήσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων τους ενώπιον των αποδήμων.
Σε ομιλίες τους στο 19Ο Παγκόσμιο Συνέδριο των αποδήμων, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων κατέθεσαν την δική τους ανάγνωση επί των τελευταίων εξελίξεων, με πασιφανή για μια ακόμη φορά τη διάσταση προσέγγισης και απόψεων που υφίσταται ανάμεσα στις δύο σχολές σκέψεις στο Κυπριακό όσον αφορά τον τρόπο και την μορφή της επιδιωκόμενης λύσης.
Συνεργασία και ενότητα
Σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή απαιτείται να βάλουμε την Κύπρο πάνω από κομματικές ιδεολογίες, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι συνεργασία και ενότητα και όχι διχασμός, μετριοπάθεια και όχι φανατισμός, πραγματισμός και όχι δογματισμός.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας πως δυστυχώς το αποτέλεσμα της κορύφωσης των προσπαθειών για λύση των τελευταίων τριών χρόνων δεν ήταν το επιθυμητό.
Όπως είπε, οι ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη προσέκρουσαν στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή στον 21ο αιώνα, σε ένα κράτος πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν θέση προστάτες και εγγυητές, ούτε και κατοχικά στρατεύματα.
Παρά την απογοήτευση, πρόσθεσε, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. έθεσε στο δικό του πλαίσιο, ξεκάθαρα την αρχή ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο δεν έχουν θέση εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα, έχει ιδιαίτερη σημασία. «Αυτό», σημείωσε, «είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε και στο οποίο πρέπει να κτίσουμε».
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δική μας πλευρά είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εντός του πλαισίου που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. «Εάν η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες», συνέχισε, «εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν».
Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως η επανένωση της Κύπρου παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα και πως οι Ε/κ επιθυμούν, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, το συντομότερο δυνατό την επίλυση του Κυπριακού. «Γιατί εμείς βιώνουμε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Εμείς βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες του χρόνου, που βαθαίνει μέρα με την ημέρα τις πληγές. Και παγιώνει τα τετελεσμένα», είπε.
«Την ίδια ώρα», πρόσθεσε, «διεκδικούμε το αυτονόητο, την ελευθερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα φυσιολογικό κράτος, τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας, στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών».
Συνέπεια στην διζωνική
«Η μετακίνηση μας από τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα ακυρώσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα και θα απομονώσει τη χώρα μας από το διεθνή παράγοντα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Ο κ. Στεφάνου είπε πως βρισκόμαστε σε στασιμότητα λόγω της αποτυχίας της διάσκεψης του Κρανς Μοντάνα, και όπως κάθε φορά που έχουμε στασιμότητα, η Τουρκία εργάζεται για την παγίωση της ντε φάκτο κατάστασης και της κατοχής.
Παράλληλα, σημείωσε πως η δική μας πλευρά θα πρέπει να παραμείνει συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ, καθώς τυχόν μετακίνηση μας θα ακυρώσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα, θα απομονώσει τη χώρα μας από τον διεθνή παράγοντα, από τον οποίο θα ζητούμε μετά βοήθεια για να πιέσει την Τουρκία.
Ο κ. Στεφάνου είπε πως η λύση ΔΔΟ μπορεί να αποτελεί συμβιβαστική λύση, ωστόσο μπορεί να στηρίξει μια λύση που να υλοποιεί τους στόχους μας για τερματισμό της κατοχής, για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, για επανένωση του τόπου και του λαού, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.
Στη συνέχεια, διερωτήθηκε πώς θα λύσουμε το Κυπριακό και θα δοκιμάσουμε τις προθέσεις της Τουρκίας. «Δεν είναι μέσα από τις διαπραγματεύσεις;», διερωτήθηκε.
Ο κ. Στεφάνου είπε, επίσης, πως θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών, κάτι που ζητά ο ΟΗΕ, και αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν.
Αλλαγή στρατηγικής
Να μεταφέρουν στις χώρες που διαμένουν τον παραλογισμό της Τουρκίας, ζήτησε από τους Κύπριους αποδήμους η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τονίζοντας πως αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό είναι αλλαγή στρατηγικής.
Όπως είπε, βρισκόμαστε σήμερα σε μια θλιβερή πραγματικότητα, καθώς το Κυπριακό πήρε πια τη μορφή τραγικού για εμάς δράματος. «Ουδέποτε στην Ιστορία του ο Ελληνισμός της Κύπρου βρέθηκε σε τέτοιο κίνδυνο η εθνική και φυσική του υπόσταση, αλλά και ουδέποτε υπήρξε τόση σύγχυση, τόση συσκότιση, τόσες αναδιπλώσεις στην ηγεσία του», είπε.
Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως για 9,5 χρόνια ακολουθούμε μια λανθασμένη στρατηγική που βασιζόταν πάνω σε μια λανθασμένη εκτίμηση ότι η Τουρκία θέλει λύση, αλλά το πρόβλημα είναι οι Ελληνοκύπριοι.
Όπως είπε, η πρόοδος που επιτεύχθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί στην εσωτερική πτυχή, επιτεύχθηκε επειδή η ε/κ πλευρά αποδέχτηκε διαχρονικές αξιώσεις της Άγκυρας, σημειώνοντας πως στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό, δεν μπορούμε να αρχίσουμε ξανά συνομιλίες από εκεί που τις αφήσαμε, όπως από διάφορες πλευρές διακηρύττεται.
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται μια νέα στρατηγική για την Κύπρο, που να βασίζεται στην αρχή ότι είναι η Τουρκία που δεν θέλει λύση και είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες των Ε/κ. Μια νέα στρατηγική, με την οποία θα διεκδικούμε τους δικούς μας στόχους και δεν θα συζητάμε απλά τις απαιτήσεις της Τουρκίας», είπε.
Οι στόχοι της Τουρκίας
«Το καθήκον μας είναι να δώσουμε το μήνυμα χωρίς αναστολές και δισταγμούς ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση, η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής και η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας», υπέδειξε η αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, υποστηρίζοντας πως η λύση ΔΔΟ εξυπηρετεί τους στόχους της Τουρκίας.
Η κ. Βασιλειάδου είπε πως όσοι περιμένουν ότι οι αντιστάσεις μας θα καμφθούν κάτω από το βάρος μιας πιθανής κόπωσης, ματαιοπονούν. «Είμαστε έτοιμοι για λύση έντιμη και δημοκρατική στην βάση της πολιτικής ισότητας όλων των πολιτών, ανεξάρτητα εθνικής ή θρησκευτικής τους προέλευσης», είπε, διαμηνύοντας πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε στην Τουρκία δικαιώματα τα οποία άμεσα ή έμμεσα θα την υποβοηθούν στην εφαρμογή των σχεδιασμών της για επανάκτηση της Κύπρου».
Η κ. Βασιλειάδου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως απαιτούνται προσεκτικοί και λεπτοί χειρισμοί, σχεδιασμοί εναλλακτικών σεναρίων και αξιοποίηση σύμπτωσης συμφερόντων.
Όπως είπε, έχει δοθεί στην Τουρκία γη και ύδωρ και ακόμη δεν έχουμε λύση. Πρόσθεσε πως ο πρώτος στόχος της Τουρκίας είναι η ενσωμάτωση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια για να μπορεί η Τουρκία να ενισχύσει το γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή, ο ενδιάμεσος στόχος είναι νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της παρουσίας της στην Κύπρο και η άσκηση πλήρους πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια δια μέσου της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ).
Πρόσθεσε πως ο δεύτερος ή εναλλακτικός στόχος της Τουρκίας σε περίπτωση αποτυχίας του πρώτου, είναι η δυνατότητα νόμιμης ανακήρυξης τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Καταλήγοντας είπε πως η λύση της ΔΔΟ εξυπηρετεί και αυτό το στόχο, καθώς υποβοηθά τη μελλοντική απόσχιση του τ/κ τμήματος.
Διεκδικητική στρατηγική
«Τώρα είναι η ώρα με διεκδικητική στρατηγική να δημιουργήσουμε τέτοιο κόστος στην Τουρκία, ώστε η συνέχιση της κατοχής να της είναι ασύμφορη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση πως το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας αποδείχθηκε πως οδηγεί σε λύση που καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο θέτοντας τον Κυπριακό Ελληνισμό σε κίνδυνο αφανισμού.
Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο, τον οποίο ανέγνωσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η φετινή Σύνοδος συνέπεσε με την αποτυχία της πενταμερούς Διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά, σημειώνοντας πως την ευθύνη για το αδιέξοδο την φέρει ακεραία η Τουρκία.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την πολιτική του, ευθύνονται γιατί δεν διέγνωσαν σωστά την τουρκική τακτική και με την πολιτική τους τη διευκόλυναν.
Ο κ. Λιλλήκας ισχυρίστηκε πως για άλλη μια φορά ο Νίκος Αναστασιάδης και αυτοί που στήριξαν της πολιτική του επέλεξαν να στηριχθούν σε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, για διάθεση συμβιβασμού από πλευράς της Τουρκίας, προσθέτοντας πως με τη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά έχουμε την πλήρη χρεοκοπία της πολιτικής των μονομερών υποχρεώσεων και των ψευδαισθήσεων.
«Δυστυχώς», συνέχισε, «αυτή η χρεοκοπία έφερε την εθνική μας υπόθεση σε πολύ δύσκολη θέση καθώς το Κυπριακό μπήκε πλέον σε άλλη φάση. Τώρα μπροστά μας έχουμε δύο προκλήσεις: Πρώτο, σε άμεσο χρόνο να ανατρέψουμε το όποιο Πλάνο Β’ θέλει η Τουρκία να εφαρμόσει και δεύτερο, να χαράξουμε μια νέα πορεία προς τη λύση», είπε.
«Μια πορεία», συνέχισε, «που θα στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική λύσης και όχι σε αυτοσχεδιασμούς και παλινδρομήσεις. Συνέχιση της ίδιας υποχωρητικής πολιτικής θα μας οδηγήσει, είτε σε τουρκική λύση είτε σε παράταση της κατοχής και της διχοτόμησης, με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και της προσάρτησης».
Στο ναδίρ ο Ελληνισμός
«Με τα σημερινά δεδομένα για να φτάσουμε σε λύση θα πρέπει να αποδεχθούμε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας», ισχυρίστηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, η οποία ανέφερε πως το Κίνημα ιδρύθηκε για να συνδράμει μια πάνδημη προσπάθεια εθνικής σωτηρίας.
Η κ. Θεοχάρους είπε πως δυστυχώς σήμερα ο Ελληνισμός βρίσκεται στο ναδίρ του και κινδυνεύει να εκλείψει, υφιστάμενος συνεχώς άγρια οικονομική και εθνική υπονόμευση και συνειδησιακή και γλωσσική γενοκτονία και οδηγούμενος σε ατραπούς δύσβατες και θλιβερές.
«Έχουμε διαπράξει», ανέφερε, «θανάσιμα σφάλματα και δεν φελά να τα κρύβουμε. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα η ασπίδα και καταφυγή μας και πρέπει να την διαφυλάξομε ως κόρην οφθαλμού. Οι καιροί είναι χαλεποί».
Η κ. Θεοχάρους σημείωσε στην ομιλία της πως δεν αρκεί ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και η παγκόσμια κοινότητα να στηρίζουν δήθεν τις συνομιλίες και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Όπως είπε, όλοι επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού, αλλά δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα για να φθάσουμε σε λύση θα πρέπει να αποδεχθούμε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας.
«Θα φθάσουμε σε μια λύση ναρκοθετημένη και υπονομευμένη που θα διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, μια λύση ανεφάρμοστη που θα καταρρεύσει ταχέως, παρασύροντας μαζί της και την πολυπόθητη ειρήνη, μια λύση που δεν θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός αλλά η επιβολή όλων των όρων της κατοχικής χώρας», κατέληξε η κ. Θεοχάρους.
Η ασπίδα και το δόρυ μας
«Η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αποτελεί την ασπίδα και το δόρυ μας», επισήμανε ο πρόεδρος του Κινήματος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.
Ο κ. Περδίκης είπε πως η πρόσφατη αποτυχία των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα, απέδειξε το αυτονόητο, ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι κυρίως θέμα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως είπε, αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Τουρκία επιδιώκει μια συμφωνία που θα τσιμεντώνει και θα επεκτείνει τον έλεγχο που ασκεί σήμερα στο ψευδοκράτος και στην υπόλοιπη Κύπρο, και είναι φανερό ότι η Τουρκία επιδιώκει να επανακτήσει τον πλήρη στρατηγικό έλεγχο του νησιού, του εναέριου χώρου και της ΑΟΖ για να ενισχύσει τη δική της παρουσία στην περιοχή, ως μίας τοπικής υπερδύναμης».
Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει καταθέσει ξανά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στο Εθνικό Συμβούλιο μια πολυεπίπεδη πρόταση εναλλακτικής διαχείρισης του Κυπριακού, γιατί θεωρεί ότι δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, ούτε για ατελέσφορη αναμονή.
Επίσης, τόνισε πως πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση και να τεθεί τέρμα στο εσωτερικό αλληλοφάγωμα και στη διχόνοια.
Συνεργασία και ενότητα
Σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή απαιτείται να βάλουμε την Κύπρο πάνω από κομματικές ιδεολογίες, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι συνεργασία και ενότητα και όχι διχασμός, μετριοπάθεια και όχι φανατισμός, πραγματισμός και όχι δογματισμός.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας πως δυστυχώς το αποτέλεσμα της κορύφωσης των προσπαθειών για λύση των τελευταίων τριών χρόνων δεν ήταν το επιθυμητό.
Όπως είπε, οι ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη προσέκρουσαν στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή στον 21ο αιώνα, σε ένα κράτος πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν θέση προστάτες και εγγυητές, ούτε και κατοχικά στρατεύματα.
Παρά την απογοήτευση, πρόσθεσε, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. έθεσε στο δικό του πλαίσιο, ξεκάθαρα την αρχή ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο δεν έχουν θέση εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα, έχει ιδιαίτερη σημασία. «Αυτό», σημείωσε, «είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε και στο οποίο πρέπει να κτίσουμε».
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δική μας πλευρά είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εντός του πλαισίου που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. «Εάν η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες», συνέχισε, «εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν».
Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως η επανένωση της Κύπρου παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα και πως οι Ε/κ επιθυμούν, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, το συντομότερο δυνατό την επίλυση του Κυπριακού. «Γιατί εμείς βιώνουμε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Εμείς βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες του χρόνου, που βαθαίνει μέρα με την ημέρα τις πληγές. Και παγιώνει τα τετελεσμένα», είπε.
«Την ίδια ώρα», πρόσθεσε, «διεκδικούμε το αυτονόητο, την ελευθερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα φυσιολογικό κράτος, τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας, στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών».
Συνέπεια στην διζωνική
«Η μετακίνηση μας από τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα ακυρώσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα και θα απομονώσει τη χώρα μας από το διεθνή παράγοντα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Ο κ. Στεφάνου είπε πως βρισκόμαστε σε στασιμότητα λόγω της αποτυχίας της διάσκεψης του Κρανς Μοντάνα, και όπως κάθε φορά που έχουμε στασιμότητα, η Τουρκία εργάζεται για την παγίωση της ντε φάκτο κατάστασης και της κατοχής.
Παράλληλα, σημείωσε πως η δική μας πλευρά θα πρέπει να παραμείνει συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ, καθώς τυχόν μετακίνηση μας θα ακυρώσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα, θα απομονώσει τη χώρα μας από τον διεθνή παράγοντα, από τον οποίο θα ζητούμε μετά βοήθεια για να πιέσει την Τουρκία.
Ο κ. Στεφάνου είπε πως η λύση ΔΔΟ μπορεί να αποτελεί συμβιβαστική λύση, ωστόσο μπορεί να στηρίξει μια λύση που να υλοποιεί τους στόχους μας για τερματισμό της κατοχής, για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, για επανένωση του τόπου και του λαού, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.
Στη συνέχεια, διερωτήθηκε πώς θα λύσουμε το Κυπριακό και θα δοκιμάσουμε τις προθέσεις της Τουρκίας. «Δεν είναι μέσα από τις διαπραγματεύσεις;», διερωτήθηκε.
Ο κ. Στεφάνου είπε, επίσης, πως θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών, κάτι που ζητά ο ΟΗΕ, και αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν.
Αλλαγή στρατηγικής
Να μεταφέρουν στις χώρες που διαμένουν τον παραλογισμό της Τουρκίας, ζήτησε από τους Κύπριους αποδήμους η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τονίζοντας πως αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό είναι αλλαγή στρατηγικής.
Όπως είπε, βρισκόμαστε σήμερα σε μια θλιβερή πραγματικότητα, καθώς το Κυπριακό πήρε πια τη μορφή τραγικού για εμάς δράματος. «Ουδέποτε στην Ιστορία του ο Ελληνισμός της Κύπρου βρέθηκε σε τέτοιο κίνδυνο η εθνική και φυσική του υπόσταση, αλλά και ουδέποτε υπήρξε τόση σύγχυση, τόση συσκότιση, τόσες αναδιπλώσεις στην ηγεσία του», είπε.
Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως για 9,5 χρόνια ακολουθούμε μια λανθασμένη στρατηγική που βασιζόταν πάνω σε μια λανθασμένη εκτίμηση ότι η Τουρκία θέλει λύση, αλλά το πρόβλημα είναι οι Ελληνοκύπριοι.
Όπως είπε, η πρόοδος που επιτεύχθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί στην εσωτερική πτυχή, επιτεύχθηκε επειδή η ε/κ πλευρά αποδέχτηκε διαχρονικές αξιώσεις της Άγκυρας, σημειώνοντας πως στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό, δεν μπορούμε να αρχίσουμε ξανά συνομιλίες από εκεί που τις αφήσαμε, όπως από διάφορες πλευρές διακηρύττεται.
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται μια νέα στρατηγική για την Κύπρο, που να βασίζεται στην αρχή ότι είναι η Τουρκία που δεν θέλει λύση και είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες των Ε/κ. Μια νέα στρατηγική, με την οποία θα διεκδικούμε τους δικούς μας στόχους και δεν θα συζητάμε απλά τις απαιτήσεις της Τουρκίας», είπε.
Οι στόχοι της Τουρκίας
«Το καθήκον μας είναι να δώσουμε το μήνυμα χωρίς αναστολές και δισταγμούς ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση, η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής και η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας», υπέδειξε η αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, υποστηρίζοντας πως η λύση ΔΔΟ εξυπηρετεί τους στόχους της Τουρκίας.
Η κ. Βασιλειάδου είπε πως όσοι περιμένουν ότι οι αντιστάσεις μας θα καμφθούν κάτω από το βάρος μιας πιθανής κόπωσης, ματαιοπονούν. «Είμαστε έτοιμοι για λύση έντιμη και δημοκρατική στην βάση της πολιτικής ισότητας όλων των πολιτών, ανεξάρτητα εθνικής ή θρησκευτικής τους προέλευσης», είπε, διαμηνύοντας πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε στην Τουρκία δικαιώματα τα οποία άμεσα ή έμμεσα θα την υποβοηθούν στην εφαρμογή των σχεδιασμών της για επανάκτηση της Κύπρου».
Η κ. Βασιλειάδου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως απαιτούνται προσεκτικοί και λεπτοί χειρισμοί, σχεδιασμοί εναλλακτικών σεναρίων και αξιοποίηση σύμπτωσης συμφερόντων.
Όπως είπε, έχει δοθεί στην Τουρκία γη και ύδωρ και ακόμη δεν έχουμε λύση. Πρόσθεσε πως ο πρώτος στόχος της Τουρκίας είναι η ενσωμάτωση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια για να μπορεί η Τουρκία να ενισχύσει το γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή, ο ενδιάμεσος στόχος είναι νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της παρουσίας της στην Κύπρο και η άσκηση πλήρους πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια δια μέσου της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ).
Πρόσθεσε πως ο δεύτερος ή εναλλακτικός στόχος της Τουρκίας σε περίπτωση αποτυχίας του πρώτου, είναι η δυνατότητα νόμιμης ανακήρυξης τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Καταλήγοντας είπε πως η λύση της ΔΔΟ εξυπηρετεί και αυτό το στόχο, καθώς υποβοηθά τη μελλοντική απόσχιση του τ/κ τμήματος.
Διεκδικητική στρατηγική
«Τώρα είναι η ώρα με διεκδικητική στρατηγική να δημιουργήσουμε τέτοιο κόστος στην Τουρκία, ώστε η συνέχιση της κατοχής να της είναι ασύμφορη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση πως το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας αποδείχθηκε πως οδηγεί σε λύση που καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο θέτοντας τον Κυπριακό Ελληνισμό σε κίνδυνο αφανισμού.
Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο, τον οποίο ανέγνωσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η φετινή Σύνοδος συνέπεσε με την αποτυχία της πενταμερούς Διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά, σημειώνοντας πως την ευθύνη για το αδιέξοδο την φέρει ακεραία η Τουρκία.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την πολιτική του, ευθύνονται γιατί δεν διέγνωσαν σωστά την τουρκική τακτική και με την πολιτική τους τη διευκόλυναν.
Ο κ. Λιλλήκας ισχυρίστηκε πως για άλλη μια φορά ο Νίκος Αναστασιάδης και αυτοί που στήριξαν της πολιτική του επέλεξαν να στηριχθούν σε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, για διάθεση συμβιβασμού από πλευράς της Τουρκίας, προσθέτοντας πως με τη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά έχουμε την πλήρη χρεοκοπία της πολιτικής των μονομερών υποχρεώσεων και των ψευδαισθήσεων.
«Δυστυχώς», συνέχισε, «αυτή η χρεοκοπία έφερε την εθνική μας υπόθεση σε πολύ δύσκολη θέση καθώς το Κυπριακό μπήκε πλέον σε άλλη φάση. Τώρα μπροστά μας έχουμε δύο προκλήσεις: Πρώτο, σε άμεσο χρόνο να ανατρέψουμε το όποιο Πλάνο Β’ θέλει η Τουρκία να εφαρμόσει και δεύτερο, να χαράξουμε μια νέα πορεία προς τη λύση», είπε.
«Μια πορεία», συνέχισε, «που θα στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική λύσης και όχι σε αυτοσχεδιασμούς και παλινδρομήσεις. Συνέχιση της ίδιας υποχωρητικής πολιτικής θα μας οδηγήσει, είτε σε τουρκική λύση είτε σε παράταση της κατοχής και της διχοτόμησης, με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και της προσάρτησης».
Στο ναδίρ ο Ελληνισμός
«Με τα σημερινά δεδομένα για να φτάσουμε σε λύση θα πρέπει να αποδεχθούμε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας», ισχυρίστηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, η οποία ανέφερε πως το Κίνημα ιδρύθηκε για να συνδράμει μια πάνδημη προσπάθεια εθνικής σωτηρίας.
Η κ. Θεοχάρους είπε πως δυστυχώς σήμερα ο Ελληνισμός βρίσκεται στο ναδίρ του και κινδυνεύει να εκλείψει, υφιστάμενος συνεχώς άγρια οικονομική και εθνική υπονόμευση και συνειδησιακή και γλωσσική γενοκτονία και οδηγούμενος σε ατραπούς δύσβατες και θλιβερές.
«Έχουμε διαπράξει», ανέφερε, «θανάσιμα σφάλματα και δεν φελά να τα κρύβουμε. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα η ασπίδα και καταφυγή μας και πρέπει να την διαφυλάξομε ως κόρην οφθαλμού. Οι καιροί είναι χαλεποί».
Η κ. Θεοχάρους σημείωσε στην ομιλία της πως δεν αρκεί ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και η παγκόσμια κοινότητα να στηρίζουν δήθεν τις συνομιλίες και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Όπως είπε, όλοι επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού, αλλά δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα για να φθάσουμε σε λύση θα πρέπει να αποδεχθούμε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας.
«Θα φθάσουμε σε μια λύση ναρκοθετημένη και υπονομευμένη που θα διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, μια λύση ανεφάρμοστη που θα καταρρεύσει ταχέως, παρασύροντας μαζί της και την πολυπόθητη ειρήνη, μια λύση που δεν θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός αλλά η επιβολή όλων των όρων της κατοχικής χώρας», κατέληξε η κ. Θεοχάρους.
Η ασπίδα και το δόρυ μας
«Η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αποτελεί την ασπίδα και το δόρυ μας», επισήμανε ο πρόεδρος του Κινήματος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.
Ο κ. Περδίκης είπε πως η πρόσφατη αποτυχία των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα, απέδειξε το αυτονόητο, ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι κυρίως θέμα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως είπε, αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Τουρκία επιδιώκει μια συμφωνία που θα τσιμεντώνει και θα επεκτείνει τον έλεγχο που ασκεί σήμερα στο ψευδοκράτος και στην υπόλοιπη Κύπρο, και είναι φανερό ότι η Τουρκία επιδιώκει να επανακτήσει τον πλήρη στρατηγικό έλεγχο του νησιού, του εναέριου χώρου και της ΑΟΖ για να ενισχύσει τη δική της παρουσία στην περιοχή, ως μίας τοπικής υπερδύναμης».
Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει καταθέσει ξανά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στο Εθνικό Συμβούλιο μια πολυεπίπεδη πρόταση εναλλακτικής διαχείρισης του Κυπριακού, γιατί θεωρεί ότι δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, ούτε για ατελέσφορη αναμονή.
Επίσης, τόνισε πως πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση και να τεθεί τέρμα στο εσωτερικό αλληλοφάγωμα και στη διχόνοια.