Συνέδριο Αποδήμων: Ο Φωτίου ζήτησε εντατικοποίηση προσπαθειών για το θέμα των αγνοουμένων
22:04 - 21 Αυγούστου 2017

Έκκληση όπως οι απόδημοι εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν στα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών διαμονής τους, για επίλυση του θέματος των αγνοουμένων, απηύθυνε απόψε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
Καλωσορίζοντας τους απόδημους κατά την έναρξη του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ, ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι «αυτήν την προσπάθεια θα την συνεχίσουμε μαζί, για την καλύτερη προώθηση των εθνικών μας θεμάτων».
Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ιδιαίτερα το ρόλο της νεολαίας των αποδήμων και αναφέρθηκε στην προώθηση δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που λειτουργεί ως επιχειρησιακός χάρτης για τους απόδημους, καθώς και στις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με άλλες χώρες.
«Η εδώ παρουσία σας αποτελεί την απόδειξη και το επιστέγασμα του καθημερινού δύσκολου αγώνα για διατήρηση της ταυτότητας σας στις χώρες που σας φιλοξενούν, αλλά και των άοκνων προσπαθειών για δικαίωση της Κύπρου. Η προσφορά σας προς την ιδιαίτερη σας πατρίδα είναι βέβαια γνωστή και πολλές φορές, όλα αυτά τα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ο ρόλος σας αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας στους κοινούς αγώνες μας για την Κύπρο μας. Αποτελείτε τους καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό», είπε ο κ. Φωτίου.
Ανέφερε ότι «την ίδια ώρα βλέπουμε με θαυμασμό τις επιτυχίες και την πρόοδο που σημειώνετε στις χώρες της διαμονής σας», προσθέτοντας ότι «για τις πολύχρονες προσπάθειες που καταβάλλετε, για την ευόδωση του αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, οφείλουμε όλοι ολόψυχες ευχαριστίες».
«Τα τελευταία δύο χρόνια προχωρήσαμε μαζί στην προώθηση και υλοποίηση σημαντικών ενεργειών και δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που ετοιμάσαμε και η οποία λειτουργεί ως επιχειρησιακός μας χάρτης για τους απόδημους. Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που η Υπηρεσία Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων μεταφέρθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον περασμένο Οκτώβρη στην Προεδρία, υπό την εποπτεία του Επιτρόπου Προεδρίας. Επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία έναντι των αποδήμων μας και επιθυμεί την αναβάθμιση και την ενεργότερη εμπλοκή του στα θέματα που τους αφορούν», είπε.
Πρόσθεσε ότι «σήμερα υποδεχόμαστε για άλλη μια χρονιά τα αδέλφια μας του εξωτερικού, πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης ακόμα γενιάς», σημειώνοντας ότι «η παρουσία και η συμμετοχή των νεότερων μας δίνει την ελπίδα ότι η νεολαία των αποδήμων μας θα συνεχίσει το εξαίρετο έργο που εγκαινίασαν με πολύ κόπο και θυσίες οι προηγούμενες γενιές αποδήμων μας».
«Επενδύουμε ιδιαίτερα στους απανταχού της Γης νέους μας και θέτουμε στην πρώτη γραμμή δράσεις που να αντανακλούν τα ενδιαφέροντα τους στη χώρα καταγωγής τους. Αυτοί αποτελούν το μέλλον της Διασποράς μας. Είναι γι’ αυτό που προωθήσαμε προγράμματα και δράσεις για ενθάρρυνση της ανάμειξης των νέων στα παροικιακά δρώμενα των τόπων διαμονής τους και αναπτύσσουμε τη συχνότερη επαφή και γνωριμία με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου», είπε ο κ. Φωτίου.
Σημείωσε ότι «υλοποιούμε με επιτυχία τους στόχους που είχαμε θέσει. Συνεχίστηκε το πολύ πετυχημένη πρόγραμμα ‘Γνωρίστε την Κύπρο’ που απευθύνεται σε ηλικίες 17 ως 22 χρονών και προχωρήσαμε, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας, σε ένα δεύτερο πρόγραμμα για ηλικίες μεγαλύτερες των 22 ετών, το οποίο επίσης υλοποιείται με επιτυχία, και προχωρούμε τώρα στην ένταξη ανάλογου προγράμματος το 2018 που θα καλύπτει ηλικίες 12 ως 17 χρόνων».
Πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε, επίσης, με πολύ θετικά αποτελέσματα, μέσω της συνεργασίας μας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα προγράμματα μάθησης εξ αποστάσεως που αφορούν τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας».
«Για τους νέους απόδημους έχει, επίσης, διασφαλιστεί από φέτος η δυνατότητα διενέργειας πρακτικής κατάρτισης στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιτυγχάνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη σύνδεση με τη χώρα καταγωγής τους», σημείωσε.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε διασφαλίσει, επίσης, την παροχή σημαντικού αριθμού υποτροφιών για όσους νέους απόδημους μας επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Κύπρο».
«Βεβαίως, αξιοποιούμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις 15.000 μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ», ανέφερε.
Στη συνέχεια, είπε ότι «βασικός άξονας της εθνικής μας στρατηγικής είναι και η περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας μας με την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «η αδελφική μας σχέση με την Ελλάδα και την ελλαδική ομογένεια προσφέρει τεράστιες δυνατότητες να καταστήσουμε ακόμα πιο έντονη την παρουσία μας σε παγκόσμια κλίμακα».
«Με την ευκαιρία αυτή, καλωσορίζω στην Κύπρο τον φίλο Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κύριο Τέρενς Κουίκ, με τον οποίο έχουμε θέσει από κοινού προτεραιότητες και στόχους όσον αφορά τη Διασπορά μας. Το Νοέμβριο του 2016 υπογράψαμε ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας για θέματα αποδήμων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών μας βρίσκονται σε διαρκή και άριστη συνεργασία για υλοποίηση όλων των προνοιών του μνημονίου», είπε.
Ο κ. Φωτίου καλωσόρισε και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη και συνεργασία.
Είπε, επίσης, ότι «στην προσπάθεια μας αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος, η βοήθεια και η στήριξη της εκκλησίας στις χώρες όπου διαμένουν απόδημοί μας».
Ο κ. Φωτίου καλωσόρισε τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄ και τον ευχαρίστησε για τη διαχρονική προσφορά τόσο του ιδίου όσο και του Πατριαρχείου προς τους απόδημους.
Επίσης, καλωσόρισε τον πρώτο εκλελεγμένο Ελληνοκύπριο Βουλευτή στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου Πάμπο Χαραλάμπους και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.
«Σημαντικές είναι και οι συνεργασίες που αναπτύξαμε με άλλες χώρες για θέματα διασποράς. Η συνεργασία μας με την εβραϊκή διασπορά έχει ενταχθεί στην ευρύτερη τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις σε τριμερές επίπεδο στα Ιεροσόλυμα και τη Θεσσαλονίκη και σήμερα το πρωί είχαμε την τρίτη μας συνάντηση στην παρουσία νέων από τις διασπορές των τριών χωρών μας σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν κοινές δράσεις, κοινές εκδηλώσεις και τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των νέων της διασποράς των τριών χωρών», είπε.
Ανέφερε ότι «βασικός στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η προώθηση των κοινών επιδιώξεων των τριών χωρών στα ισχυρά και σημαντικά ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων» και σημείωσε ότι «το παράδειγμα της συνεργασίας της Διασποράς των τριών χωρών στις ΗΠΑ είναι πετυχημένο παράδειγμα που πρέπει να λειτουργήσει και σε άλλες χώρες».
«Χαίρομαι γιατί πρόσφατα και για πρώτη φορά θεσμοθετημένα πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο ομοσπονδιών και πρέσβεων των τριών χωρών στο Λονδίνο», είπε ο κ. Φωτίου.
Πρόσθεσε ότι «τον Ιούνιο προχωρήσαμε σε παρόμοια συνεργασία σε διμερή επίπεδο με την Αρμενία όπου υπογράψαμε και το πρώτο μνημόνιο για συνεργασία σε θέματα διασποράς των δύο χωρών, και τον Οκτώβρη αναμένεται και η πρώτη τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας για θέματα Διασποράς, στη Λευκωσία».
«Μια άλλη παράμετρος της στρατηγικής μας είναι και η αξιοποίηση των Κυπρίων επιχειρηματιών του εξωτερικού για προσέλκυση επενδύσεων και προβολή της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, το ΚΕΒΕ και τον CIPA, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά επιχειρηματικά φόρουμ σε χώρες όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο των αποδήμων μας», είπε.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «σημειώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη συμμετοχή στο φετινό συνέδριο πολύ περισσότερων αποδήμων μας», προσθέτοντας ότι «συνεχής είναι η προσπάθεια μας για αναβάθμιση αυτού του σημαντικού συνεδρίου, εμπλουτίζοντας το με πολλές άλλες δράσεις και ενημερώσεις».
«Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι η διευθέτηση που έχουμε κάνει για την ηλεκτρονική διασύνδεση και χρήση του προγράμματος Αριάδνη με όλες τις ομοσπονδίες μας και όσους απόδημούς μας το επιθυμούν. Μέσω αυτού του προγράμματος οι απόδημοι μας θα μπορούν να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως με την απευθείας έκδοση πολλών πιστοποιητικών και εγγράφων αλλά και να ρυθμίζουν και να ενημερώνονται σε βασικά θέματα που τους απασχολούν. Ενημέρωση για αυτό το θέμα θα γίνει στο συνέδριο», είπε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Φωτίου εξέφρασε «τη μεγάλη μου εκτίμηση για την προσφορά σας στον αγώνα που διεξάγουμε για την εξεύρεση επιτέλους μιας λύση του Κυπριακού που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε μια νέα εποχή και θα διασφαλίζει την επιβίωση μας στην γη των πατέρων μας».
«Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες και τις προσπάθειες που καταβάλλετε και εσείς για την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, δράττομαι της ευκαιρίας να σας παρακαλέσω να τις εντατικοποιήσετε στα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών διαμονής σας, με την προσδοκία ότι θα δώσουμε κάποτε την παρηγοριά της γνώσης στους συγγενείς που χρόνο με τον χρόνο σβήνουν, χωρίς να γνωρίσουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους. Σαράντα τρία χρόνια μετά δεν δικαιολογείται να αγνοείται ακόμα η τύχη σχεδόν 1.000 ανθρώπων», είπε.
Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τους απόδημους «για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας» και διαβεβαίωσε ότι «αυτήν την προσπάθεια θα την συνεχίσουμε μαζί, για την καλύτερη προώθηση των εθνικών μας θεμάτων».
«Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και όλους τους προέδρους και μέλη των τοπικών Ομοσπονδιών», είπε.
Ο κ. Φωτίου εξέφρασε θέρμες ευχαριστίες και σε όλα τα υπουργεία και υπηρεσίες του κράτους για την παραγωγική συνεργασία και στήριξη. «Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Υπουργό Εξωτερικών και τους συνεργάτες του και στον Υπουργό Παιδείας και τον Οργανισμό Νεολαίας για τη στενή συνεργασία όσον αφορά τους απόδημους νέους μας. Ευχαριστώ επίσης του χορηγούς μας, την RCB, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και τη CYTA για τη βοήθεια και τη στήριξη. Το ΡΙΚ για τη διαχρονική συνεργασία και την ετοιμασία του ντοκιμαντέρ που έχουμε παρακολουθήσει πριν λίγο. Ασφαλώς και τον Δήμαρχο Λιβαδιών για την ευγενή παραχώρηση της χορωδίας του Δήμου. Πάνω από όλα όμως ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου για τη σκληρή και εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει για την πραγματοποίηση με τον καλύτερο τρόπο αυτού του σημαντικού συνεδρίου», είπε.
Τέλος, ευχήθηκε «την πλήρη ευόδωση των στόχων του συνεδρίου σας και πολλές νέες επιτυχίες στις χώρες διαμονής σας».
«Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και τη δυναμικότητα που σας διακατέχει, να αγωνίζεστε για την Κύπρο μας. Την Κύπρο που αγαπάτε, την Κύπρο που πάντα έχετε στις καρδιές σας», κατέληξε ο κ. Φωτίου.
Καλωσορίζοντας τους απόδημους κατά την έναρξη του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ, ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι «αυτήν την προσπάθεια θα την συνεχίσουμε μαζί, για την καλύτερη προώθηση των εθνικών μας θεμάτων».
Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ιδιαίτερα το ρόλο της νεολαίας των αποδήμων και αναφέρθηκε στην προώθηση δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που λειτουργεί ως επιχειρησιακός χάρτης για τους απόδημους, καθώς και στις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με άλλες χώρες.
«Η εδώ παρουσία σας αποτελεί την απόδειξη και το επιστέγασμα του καθημερινού δύσκολου αγώνα για διατήρηση της ταυτότητας σας στις χώρες που σας φιλοξενούν, αλλά και των άοκνων προσπαθειών για δικαίωση της Κύπρου. Η προσφορά σας προς την ιδιαίτερη σας πατρίδα είναι βέβαια γνωστή και πολλές φορές, όλα αυτά τα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ο ρόλος σας αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας στους κοινούς αγώνες μας για την Κύπρο μας. Αποτελείτε τους καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό», είπε ο κ. Φωτίου.
Ανέφερε ότι «την ίδια ώρα βλέπουμε με θαυμασμό τις επιτυχίες και την πρόοδο που σημειώνετε στις χώρες της διαμονής σας», προσθέτοντας ότι «για τις πολύχρονες προσπάθειες που καταβάλλετε, για την ευόδωση του αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, οφείλουμε όλοι ολόψυχες ευχαριστίες».
«Τα τελευταία δύο χρόνια προχωρήσαμε μαζί στην προώθηση και υλοποίηση σημαντικών ενεργειών και δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που ετοιμάσαμε και η οποία λειτουργεί ως επιχειρησιακός μας χάρτης για τους απόδημους. Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που η Υπηρεσία Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων μεταφέρθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον περασμένο Οκτώβρη στην Προεδρία, υπό την εποπτεία του Επιτρόπου Προεδρίας. Επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία έναντι των αποδήμων μας και επιθυμεί την αναβάθμιση και την ενεργότερη εμπλοκή του στα θέματα που τους αφορούν», είπε.
Πρόσθεσε ότι «σήμερα υποδεχόμαστε για άλλη μια χρονιά τα αδέλφια μας του εξωτερικού, πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης ακόμα γενιάς», σημειώνοντας ότι «η παρουσία και η συμμετοχή των νεότερων μας δίνει την ελπίδα ότι η νεολαία των αποδήμων μας θα συνεχίσει το εξαίρετο έργο που εγκαινίασαν με πολύ κόπο και θυσίες οι προηγούμενες γενιές αποδήμων μας».
«Επενδύουμε ιδιαίτερα στους απανταχού της Γης νέους μας και θέτουμε στην πρώτη γραμμή δράσεις που να αντανακλούν τα ενδιαφέροντα τους στη χώρα καταγωγής τους. Αυτοί αποτελούν το μέλλον της Διασποράς μας. Είναι γι’ αυτό που προωθήσαμε προγράμματα και δράσεις για ενθάρρυνση της ανάμειξης των νέων στα παροικιακά δρώμενα των τόπων διαμονής τους και αναπτύσσουμε τη συχνότερη επαφή και γνωριμία με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου», είπε ο κ. Φωτίου.
Σημείωσε ότι «υλοποιούμε με επιτυχία τους στόχους που είχαμε θέσει. Συνεχίστηκε το πολύ πετυχημένη πρόγραμμα ‘Γνωρίστε την Κύπρο’ που απευθύνεται σε ηλικίες 17 ως 22 χρονών και προχωρήσαμε, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας, σε ένα δεύτερο πρόγραμμα για ηλικίες μεγαλύτερες των 22 ετών, το οποίο επίσης υλοποιείται με επιτυχία, και προχωρούμε τώρα στην ένταξη ανάλογου προγράμματος το 2018 που θα καλύπτει ηλικίες 12 ως 17 χρόνων».
Πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε, επίσης, με πολύ θετικά αποτελέσματα, μέσω της συνεργασίας μας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα προγράμματα μάθησης εξ αποστάσεως που αφορούν τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας».
«Για τους νέους απόδημους έχει, επίσης, διασφαλιστεί από φέτος η δυνατότητα διενέργειας πρακτικής κατάρτισης στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιτυγχάνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη σύνδεση με τη χώρα καταγωγής τους», σημείωσε.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε διασφαλίσει, επίσης, την παροχή σημαντικού αριθμού υποτροφιών για όσους νέους απόδημους μας επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Κύπρο».
«Βεβαίως, αξιοποιούμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις 15.000 μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ», ανέφερε.
Στη συνέχεια, είπε ότι «βασικός άξονας της εθνικής μας στρατηγικής είναι και η περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας μας με την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «η αδελφική μας σχέση με την Ελλάδα και την ελλαδική ομογένεια προσφέρει τεράστιες δυνατότητες να καταστήσουμε ακόμα πιο έντονη την παρουσία μας σε παγκόσμια κλίμακα».
«Με την ευκαιρία αυτή, καλωσορίζω στην Κύπρο τον φίλο Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κύριο Τέρενς Κουίκ, με τον οποίο έχουμε θέσει από κοινού προτεραιότητες και στόχους όσον αφορά τη Διασπορά μας. Το Νοέμβριο του 2016 υπογράψαμε ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας για θέματα αποδήμων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών μας βρίσκονται σε διαρκή και άριστη συνεργασία για υλοποίηση όλων των προνοιών του μνημονίου», είπε.
Ο κ. Φωτίου καλωσόρισε και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη και συνεργασία.
Είπε, επίσης, ότι «στην προσπάθεια μας αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος, η βοήθεια και η στήριξη της εκκλησίας στις χώρες όπου διαμένουν απόδημοί μας».
Ο κ. Φωτίου καλωσόρισε τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄ και τον ευχαρίστησε για τη διαχρονική προσφορά τόσο του ιδίου όσο και του Πατριαρχείου προς τους απόδημους.
Επίσης, καλωσόρισε τον πρώτο εκλελεγμένο Ελληνοκύπριο Βουλευτή στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου Πάμπο Χαραλάμπους και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.
«Σημαντικές είναι και οι συνεργασίες που αναπτύξαμε με άλλες χώρες για θέματα διασποράς. Η συνεργασία μας με την εβραϊκή διασπορά έχει ενταχθεί στην ευρύτερη τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις σε τριμερές επίπεδο στα Ιεροσόλυμα και τη Θεσσαλονίκη και σήμερα το πρωί είχαμε την τρίτη μας συνάντηση στην παρουσία νέων από τις διασπορές των τριών χωρών μας σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν κοινές δράσεις, κοινές εκδηλώσεις και τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των νέων της διασποράς των τριών χωρών», είπε.
Ανέφερε ότι «βασικός στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η προώθηση των κοινών επιδιώξεων των τριών χωρών στα ισχυρά και σημαντικά ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων» και σημείωσε ότι «το παράδειγμα της συνεργασίας της Διασποράς των τριών χωρών στις ΗΠΑ είναι πετυχημένο παράδειγμα που πρέπει να λειτουργήσει και σε άλλες χώρες».
«Χαίρομαι γιατί πρόσφατα και για πρώτη φορά θεσμοθετημένα πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο ομοσπονδιών και πρέσβεων των τριών χωρών στο Λονδίνο», είπε ο κ. Φωτίου.
Πρόσθεσε ότι «τον Ιούνιο προχωρήσαμε σε παρόμοια συνεργασία σε διμερή επίπεδο με την Αρμενία όπου υπογράψαμε και το πρώτο μνημόνιο για συνεργασία σε θέματα διασποράς των δύο χωρών, και τον Οκτώβρη αναμένεται και η πρώτη τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας για θέματα Διασποράς, στη Λευκωσία».
«Μια άλλη παράμετρος της στρατηγικής μας είναι και η αξιοποίηση των Κυπρίων επιχειρηματιών του εξωτερικού για προσέλκυση επενδύσεων και προβολή της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, το ΚΕΒΕ και τον CIPA, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά επιχειρηματικά φόρουμ σε χώρες όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο των αποδήμων μας», είπε.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «σημειώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη συμμετοχή στο φετινό συνέδριο πολύ περισσότερων αποδήμων μας», προσθέτοντας ότι «συνεχής είναι η προσπάθεια μας για αναβάθμιση αυτού του σημαντικού συνεδρίου, εμπλουτίζοντας το με πολλές άλλες δράσεις και ενημερώσεις».
«Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι η διευθέτηση που έχουμε κάνει για την ηλεκτρονική διασύνδεση και χρήση του προγράμματος Αριάδνη με όλες τις ομοσπονδίες μας και όσους απόδημούς μας το επιθυμούν. Μέσω αυτού του προγράμματος οι απόδημοι μας θα μπορούν να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως με την απευθείας έκδοση πολλών πιστοποιητικών και εγγράφων αλλά και να ρυθμίζουν και να ενημερώνονται σε βασικά θέματα που τους απασχολούν. Ενημέρωση για αυτό το θέμα θα γίνει στο συνέδριο», είπε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Φωτίου εξέφρασε «τη μεγάλη μου εκτίμηση για την προσφορά σας στον αγώνα που διεξάγουμε για την εξεύρεση επιτέλους μιας λύση του Κυπριακού που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε μια νέα εποχή και θα διασφαλίζει την επιβίωση μας στην γη των πατέρων μας».
«Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες και τις προσπάθειες που καταβάλλετε και εσείς για την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, δράττομαι της ευκαιρίας να σας παρακαλέσω να τις εντατικοποιήσετε στα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών διαμονής σας, με την προσδοκία ότι θα δώσουμε κάποτε την παρηγοριά της γνώσης στους συγγενείς που χρόνο με τον χρόνο σβήνουν, χωρίς να γνωρίσουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους. Σαράντα τρία χρόνια μετά δεν δικαιολογείται να αγνοείται ακόμα η τύχη σχεδόν 1.000 ανθρώπων», είπε.
Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τους απόδημους «για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας» και διαβεβαίωσε ότι «αυτήν την προσπάθεια θα την συνεχίσουμε μαζί, για την καλύτερη προώθηση των εθνικών μας θεμάτων».
«Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και όλους τους προέδρους και μέλη των τοπικών Ομοσπονδιών», είπε.
Ο κ. Φωτίου εξέφρασε θέρμες ευχαριστίες και σε όλα τα υπουργεία και υπηρεσίες του κράτους για την παραγωγική συνεργασία και στήριξη. «Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Υπουργό Εξωτερικών και τους συνεργάτες του και στον Υπουργό Παιδείας και τον Οργανισμό Νεολαίας για τη στενή συνεργασία όσον αφορά τους απόδημους νέους μας. Ευχαριστώ επίσης του χορηγούς μας, την RCB, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και τη CYTA για τη βοήθεια και τη στήριξη. Το ΡΙΚ για τη διαχρονική συνεργασία και την ετοιμασία του ντοκιμαντέρ που έχουμε παρακολουθήσει πριν λίγο. Ασφαλώς και τον Δήμαρχο Λιβαδιών για την ευγενή παραχώρηση της χορωδίας του Δήμου. Πάνω από όλα όμως ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου για τη σκληρή και εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει για την πραγματοποίηση με τον καλύτερο τρόπο αυτού του σημαντικού συνεδρίου», είπε.
Τέλος, ευχήθηκε «την πλήρη ευόδωση των στόχων του συνεδρίου σας και πολλές νέες επιτυχίες στις χώρες διαμονής σας».
«Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και τη δυναμικότητα που σας διακατέχει, να αγωνίζεστε για την Κύπρο μας. Την Κύπρο που αγαπάτε, την Κύπρο που πάντα έχετε στις καρδιές σας», κατέληξε ο κ. Φωτίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
