Κανένας τερματισμός των εργασιών των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών

Ουδεμία εντολή έχει δοθεί από την Κυβέρνηση για τερματισμό ή παγοποίηση των εργασιών των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πάγωμα του έργου των Επιτροπών μετά από οδηγίες του Προεδρικού προς τους Ελληνοκύπριους επικεφαλής τους.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως "ουδεμία εντολή έχει δοθεί από την Κυβέρνηση για τερματισμό ή παγοποίηση των εργασιών των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, που υποβοηθούν και είναι υποστηρικτικές των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό". Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, "οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός είναι παντελώς αβάσιμος".
 
Αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου Υπουργού ΕΕ Ομέρ Τσελίκ ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν τελειώσει και με κανένα τρόπο δεν έχουν παγώσει ή ανασταλεί, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «όπως κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει η δική μας θέση είναι πως η απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο είναι προϊόν της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ως εκ τούτου, είπε, «η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων Προέδρων και Κυβερνήσεων, αλλά και του ΟΗΕ είναι πως θα πρέπει να εξευρεθεί λύση στη βάση των κατά καιρούς Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».  
 
Πρόσθεσε ότι τα «όσα εκφράζουν δια δηλώσεων τόσο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ δεν αποτελούν παρά απόδειξη για τον επιδιωκόμενο στόχο της Τουρκίας που δεν είναι άλλος από τη νομιμοποίηση των παράνομων ενεργειών της».   Αποτελούν, επίσης, τόνισε, απόδειξη ότι στο Κραν Μοντανά η Τουρκία, μέσα από τις αδιάλλακτες θέσεις και προτάσεις της, οδήγησε σε αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο προκειμένου να αιτιολογήσει την από πολλών χρόνων προσπάθεια εφαρμογής του λεγόμενου σχεδίου β’ για νομιμοποίηση των τετελεσμένων που η ίδια παράνομα έχει δημιουργήσει.  
 
“Το μέλλον της Κύπρου εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις των μερών”
 
Το μέλλον της Κύπρου εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Farhan Haq κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ.  
 
Παράλληλα είπε ότι αν υπάρξει ένας νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό, τα Ηνωμένα Έθνη θα καταστήσουν σαφείς τις θέσεις τους.  
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο κ. Haq ρωτήθηκε κατά πόσο, κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Crans-Montana, ο Γενικός Γραμματέας φάνηκε να συνειδητοποιεί ότι μια «κανονική χώρα» όπως η Κύπρος δεν μπορεί να λειτουργήσει με την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων.
 
Ο δημοσιογράφος κάλεσε τον Αν. Εκπρόσωπο να επιβεβαιώσει ότι αυτό το «δικαίωμα» είναι σαφές και αν μπορεί ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες και τα Ηνωμένα Έθνη να το υιοθετήσουν σε περίπτωση που ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.  
 
Απαντώντας, ο κ. Haq τόνισε ότι δεν έχει κάτι ιδιαίτερα καινούργιο να αναφέρει για την Κύπρο και παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα και του τέως Ειδικού Συμβούλου του για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Αν υπάρξει ένας νέος γύρος συνομιλιών, συνέχισε, τα Ηνωμένα Έθνη θα καταστήσουν σαφείς τις θέσεις τους.  
 
Ο Αν. Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι το μέλλον της Κύπρου εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις των δύο μερών. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να πουν κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία, τόνισε. «Όπως γνωρίζετε, σ’ αυτό το στάδιο, διανύουμε μια περίοδο περισυλλογής και ηρεμίας. Μετά από αυτό ελπίζουμε και αναμένουμε από τα μέρη ότι θα επιστρέψουν έτοιμα για να συνομιλήσουν», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή