Τέλος Σεπτεμβρίου η ανασκαφή έξω από την Άσσια
13:14 - 18 Αυγούστου 2017

Προς το τέλος του ερχόμενου μήνα, Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η ανασκαφή στο δυτικό μέρος του περιφραγμένου χώρου έξω από την Άσσια όπου υπάρχουν πληροφορίες για μετακίνηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων από τους δυο ομαδικούς τάφους στο Ορνίθι. Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ το ελληνοκυπριακό μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), Νέστορας Νέστορος.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να πει εάν υπάρχει προγραμματισμός της Επιτροπής για εργασίες στην εν λόγω περιοχή, ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι θα ήταν πιο υποβοηθητικός για τη διερεύνηση της μαρτυρίας που κατέχει η ΔΕΑ ο εντοπισμός αεροφωτογραφιών ή δορυφορικών εικόνων από διάφορες χρονικές περιόδους, και ιδιαίτερα από τις δεκαετίες ‘80-’90, της εν λόγω περιοχής, ώστε να αξιολογηθούν και να συγκριθούν με τις προηγούμενες χρονολογικές περιόδους για να διαφανεί κατά πόσο υπήρξαν παρεμβάσεις στην υπό διερεύνηση περιοχή.
Υποβοηθητικές, πρόσθεσε, για τον εντοπισμό του πιθανού σημείου ταφής, θα ήταν και τυχόν επιπλέον μαρτυρίες. Τις επόμενες ημέρες, συνέχισε ο κ. Νέστορος, θα γίνει οπτικός έλεγχος της περιοχής για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης της ανασκαφής.
Στο μεταξύ, γραπτές δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, ο οποίος διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να γίνει ανασκαφή σε χώρο έξω από την Άσσια και έκανε λόγο για ανάγκη καταθέσεων μαρτυριών προς εξακρίβωση του σημείου ώστε να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα των ανασκαφών καθώς πρόκειται για μεγάλη περιοχή 40 εκταρίων.
Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί θεωρεί το θέμα των αγνοουμένων ανθρωπιστικό και ηθικό και είτε πρόκειται για Τ/κ είτε για Ε/κ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις για τον εντοπισμό όλων των αγνοουμένων και την παράδοση των οστών στους συγγενείς τους.
