Συνεννόηση πριν την ανάληψη νέων δράσεων για τις ε/κ τεχνικές επιτροπές

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους Ελληνοκύπριους επικεφαλής των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ, είναι όπως υπάρχει συνεννόηση με το γραφείο του Διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς πριν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για νέες δράσεις.   Και αυτό, όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, για να αποφευχθεί η μετατροπή του έργου των Επιτροπών σε μια διαδικασία εξομάλυνσης που θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο της λύσης.  
 
Όπως είναι γνωστό, οι Τεχνικές Επιτροπές είναι υπό την εποπτεία του διαπραγματευτή, και σύμφωνα με αρμόδια πηγή "υπάρχουν Επιτροπές όπως η Επιτροπή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που συνεχίζουν κανονικά".
 
Η ίδια πηγή, η οποία κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πάγωμα του έργου των Επιτροπών έπειτα από οδηγίες του Προεδρικού προς τους Ελληνοκύπριους επικεφαλής τους, σημείωσε πως "υπάρχουν άλλες (Επιτροπές) που έχουν προγραμματισμένες δράσεις τις οποίες θα φέρουν εις πέρας κανονικά, όπως για παράδειγμα η Επιτροπή για τα Οδοφράγματα, η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ υπάρχουν και κάποιες που ήταν ήδη σε αδράνεια".
 
Σημειώνεται πως στο ηλεκτρονικό μήνυμα που στάληκε προς τους επικεφαλής των Τεχνικών Επιτροπών από το γραφείο του Διαπραγματευτή στις 11 Ιουλίου αναφέρεται πως "σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Crans Montana άνευ αποτελέσματος, και λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της τρέχουσας φάσης που διανύουμε, παράκληση του Διαπραγματευτή και του Συντονιστή Τεχνικών Επιτροπών είναι όπως διατηρήσετε στάση αναμονής όσον αφορά στις δράσεις και συναντήσεις των Τεχνικών Επιτροπών".  
 
"Η διακριτική στάση από όλους μας κρίνεται απαραίτητη, ούτως ώστε να αφήσουμε να διαφανούν οι προθέσεις όσον αφορά στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Επομένως, παράκληση όπως αποφύγετε στο παρόν στάδιο να αναλάβετε περαιτέρω πρωτοβουλίες και διαβουλευθείτε μαζί μας σε περίπτωση που λάβει δημοσιότητα κάποιο από τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των Τεχνικών Επιτροπών σας", προστίθεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα.
 
Στο μεταξύ, το Προεδρικό ξεκαθάρισε σήμερα πως ουδεμία εντολή έχει δοθεί από την Κυβέρνηση για τερματισμό ή παγοποίηση των εργασιών των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Ως εκ τούτου, όπως είπε, "οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός είναι παντελώς αβάσιμος".
 
Αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου Υπουργού ΕΕ Ομέρ Τσελίκ ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν τελειώσει και με κανένα τρόπο δεν έχουν παγώσει ή ανασταλεί, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «όσα εκφράζουν δια δηλώσεων τόσο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ δεν αποτελούν παρά απόδειξη για τον επιδιωκόμενο στόχο της Τουρκίας που δεν είναι άλλος από τη νομιμοποίηση των παράνομων ενεργειών της». Αποτελούν, επίσης, τόνισε, απόδειξη ότι στο Κραν Μοντανά η Τουρκία, μέσα από τις αδιάλλακτες θέσεις και προτάσεις της, οδήγησε σε αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο προκειμένου να αιτιολογήσει την από πολλών χρόνων προσπάθεια εφαρμογής του λεγόμενου σχεδίου β’ για νομιμοποίηση των τετελεσμένων που η ίδια παράνομα έχει δημιουργήσει.  

Δειτε Επισης

Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή