«Πλήρωσε με μετρητά, αλλιώς μπορεί και να σε κλέψω»

Αύγουστος. Ο μήνας που οι περισσότεροι φεύγουν για διακοπές, είτε σε κάποια παραλιακή πόλη της Κύπρου, είτε σε κάποιο εξωτικό προορισμό, κάποια Ευρωπαϊκή πόλη ή κλασσικά σε κάποιο από τα δεκάδες υπέροχα νησιά της Ελλάδας που αναμφισβήτητα αποτελούν σταθερή αξία για μας τους Κύπριους.

Σε κάποιο απ’ αυτά  είχα και γω τη χαρά να βρεθώ πριν από λίγες μέρες για διακοπές, την Κρήτη συγκεκριμένα, απολαμβάνοντας -μεταξύ άλλων- βόλτες στα γραφικά σοκάκια με τα πολύχρωμα μαγαζάκια με σουβενίρ, αναμνηστικά και χειροποίητα κοσμήματα, που λατρεύω.

Ένα απόγευμα, μπήκαμε σ’ ένα κοσμηματοπωλείο, αφού μια κοπέλα από την παρέα  ενδιαφερόταν για ένα δαχτυλίδι αξίας 150 ευρώ περίπου. Η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, (με την οποία είχαμε πιάσει την κουβέντα στο ενδιάμεσο για την Κρήτη, την Κύπρο, τις ρακές, τις ζιβανίες, τα τσιαττιστά και τις μαντινάδες) ρώτησε αν θα πληρώναμε με πιστωτική κάρτα ή μετρητά. Όταν λοιπόν έλαβε την απάντηση «μετρητά», μας είπε εντελώς αυθόρμητα πως εύκολα θα μπορούσε να κλέψει τον οποιονδήποτε πλήρωνε με κάρτα, ανάμεσά τους και εμάς, χρεώνοντας περισσότερα χρήματα, για τον απλούστατο λόγο ότι πολύ λίγοι τουρίστες, ειδικά στις διακοπές τους, συνηθίζουν να κοιτάζουν τις αποδείξεις που τους δίνουν. Αντιθέτως, πληρώνοντας με μετρητά, συνήθως κερδίζεις και μια μικρή έκπτωση.

«Είναι κάτι που το συνηθίζουν πολλά τουριστικά μαγαζάκια σε όλα τα νησιά και σας το λέω γιατί έχω δουλέψει και αλλού και έχω και συγγενείς που κάνουν την ίδια δουλειά σε άλλο νησί και ακολουθούν αυτή την πολιτική. Πλήρωσε με μετρητά, αλλιώς μπορεί και να σε κλέψω. Δεν είναι βέβαια απόλυτο ότι αν κάποιος πληρώσει με κάρτα θα τον χρεώσω περισσότερα από αυτά που αξίζουν τα πράγματα που αγόρασε. Αλίμονο. Τόσα χρόνια όμως σ’ αυτή τη δουλειά μπορείς να ψυχολογήσεις αυτόν που μπαίνει στο μαγαζί και να καταλάβεις αν έχει λεφτά κι αν θα ασχοληθεί να κοιτάξει μετά την απόδειξη που θα του δώσω. Αρκετοί Ρώσοι πελάτες μας για παράδειγμα δεν το κάνουν. Οι περισσότεροι αγοράζουν ακριβά πράγματα χωρίς να σκοτίζονται για την τιμή. Αν τύχει και κάποιος το καταλάβει, του λέω απλά ότι έκανα λάθος», μας εξηγούσε η ιδιοκτήτρια ενώ εμείς αλληλοκοιταζόμασταν...

Δε θα σας λέω κάτι που δεν ξέρετε-οι περισσότεροι τουλάχιστον… Σας επισημαίνω απλά κάτι που συνηθίζουμε να ξεχνάμε, κυρίως όταν πάμε διακοπές και είμαστε πιο χαλαροί και ξέγνοιαστοι και ευκολότερα θα μπορούσαμε να πέσουμε θύματα απάτης.
 
Πολλές φορές, είτε λόγω αφηρημάδας είτε βιασύνης, είτε ακόμα κι απ’ τον ενθουσιασμό μας γι’ αυτό το οποίο έχουμε αγοράσει, παραλείπουμε να δούμε τι μας έχουν χρεώσει. Αρκετοί δεν κοιτάμε καν την απόδειξη και σβήνουμε κατευθείαν το μήνυμα που μας στέλνει η Τράπεζα στο κινητό μας για το ποσό που έχει αφαιρεθεί από το λογαριασμό μας. Λάθος.

Κατά καιρούς έχω ακούσει διάφορα περιστατικά με πρωταγωνιστές φίλους και γνωστούς που έχασαν χρήματα στις διακοπές τους με διάφορους τρόπους. Ειδικά αν δε σου περισσεύουν είναι κρίμα να κάνεις πιο πλούσιο έναν καταστηματάρχη επειδή αμέλησες να κοιτάξεις την απόδειξή σου. Μα κι αν σου περισσεύουν χρήματα, δώσε κάπου που θα πιάσουν πραγματικά τόπο...

Αυτά σκεφτόμουν το πρωί επιστρέφοντας ξανά πίσω στη δουλειά, βλέποντας τα μισοάδεια γραφεία των συναδέλφων που διακοπεύουν ακόμα…
Καλά να περνάτε όπου κι αν βρίσκεστε, μα πάντα με προσοχή γιατί οι επιτήδειοι καραδοκούν παντού…

Δειτε Επισης

Τα Νηπιαγωγεία μας Κρατούν; Η Επείγουσα Ανάγκη Ενίσχυσης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης
Η επόμενη μέρα των εκλογών στις ΗΠΑ
Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού
Η έκθεση Ντράγκι και η επιβίωση της ΕΕ