Χωρίς ανατροπές και με πολλές παρεμβάσεις ο Φάκελος της Κύπρου

Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τον ερευνητή που θέλει να έχει μια πλήρη εικόνα για την στάση της Αθήνας και της Λευκωσίας στα γεγονότα του Ιουλίου του 1974, αλλά χωρίς ανατροπές ως προς την εμπλοκή ξένων κέντρων είναι ο φάκελος της Κύπρου σημειώνει στην εφημερίδα ο «ο Φιλελεύθερος» ο Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Βουλής για τον Φάκελο της Κύπρου.
 
Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Φρίξο Δαλίτη, ο κύριος Παπαπολυβίου σημειώνει πως η μεταφορά του αρχείου για τον Φάκελο της Κύπρου, έχει τεράστια Εθνική σημασία. «Μετά από τόσα αιτήματα της κυπριακής βουλής η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα πήρε την μεγάλη απόφαση και της αξίζουν συγχαρητήρια», υπογραμμίζει ο κύριος Παπαπολυβίου.
 
Ο καθηγητής ωστόσο σημειώνει πως τους επόμενους μήνες αναμένεται νέο κύμα εγγράφων από την Ελλάδα, κυρίως από Υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες αλλά και άνοιγμα κυπριακών αρχειακών ενοτήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα όπως το αρχείο της ΑΣΔΑΚ.
 
Επιπρόσθετα είναι δεδομένο πως τα αρχεία δεν κρύβουν όλες τις απαντήσεις που ψάχνουν οι ιστορικοί για να συμπληρώσουν το πάζλ της τραγωδίας ενώ δεν αναμένεται να υπάρχουν ανατροπές σε όσα ήδη ξέρουμε.
 
Σε ερώτηση για το περιεχόμενο και τις πτυχές που αναμένεται να φωτιστούν από την έρευνα στα αρχεία που έχουν σταλεί στην Κύπρο ο κύριος Παπαπολυβίου σημειώνει πως σε αυτά περιλαμβάνονται τα κείμενα των μαρτυρικών καταθέσεων από την εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, έγγραφα που προσκόμισαν μάρτυρες  στην Επιτροπή, ενώ στα αρχεία που αναμένεται να παραδοθούν βρίσκεται το συμπληρωματικό υλικό από διάφορες υπηρεσίες και υπουργεία, κυρίως στρατιωτικής προέλευσης, για το Κυπριακό και χρησιμοποίησε η Επιτροπή στις εργασίες της.
 
Όσον αφορά την ουσία του Φακέλου ο Καθηγητής Ιστορίας ξεκαθαρίζει πως το αρχείο έχει υποστεί παρεμβάσεις και αφαιρέσεις πέραν του κανονικού, ενώ ότι αναφέρεται ως μαρτυρία σε αρκετές περιπτώσεις είναι υποκειμενικές και εμφανέστατα αναληθείς.
 
Ο κύριος Παπαπολυβίου προσθέτει πως η αίσθηση του λέει πως πρόκειται για ένα σημαντικό αρχείο στο οποίο όμως δεν θα βρει κανείς «ανατροπές» σε όσα γνωρίζουμε για τις διεθνείς διαστάσεις, διπλωματικές ή συνωμοτικές σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο, Αθήνα και Άγκυρα.
 

Δειτε Επισης

Επιτήδειοι κατάφεραν να εξαπατήσουν 34χρονο και να του αποσπάσουν πάνω από 119 χιλιάδες ευρώ
Από αναθυμιάσεις πιθανόν να έχασε τη ζωή ο 27χρονος στον Ύψωνα-Ήταν μόνος του στην οικία
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν-Ενδεχομένως να σκοτώθηκε σε τροχαίο
Φορτωμένοι με πάνω από 17 κιλά κάνναβης έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας δύο πρόσωπα
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του με Ολγκίν ο Γεραπετρίτης-«Μόνη οδός για πρόοδο στο Κυπριακό ο διάλογος»
Νεκρός ανασύρθηκε 27χρονος μετά από πυρκαγιά σε σπίτι στον Ύψωνα-Σε εξέλιξη οι έρευνες για την τραγωδία
Από τις πιο σφοδρές επιθέσεις στο Χάρκοβο-Έφτασαν του έξι οι νεκροί και 21 οι τραυματίες
Χιλιάδες στην τριήμερη πορεία προς τη Γάζα-«Θα βαδίσω γιατί δεν μπορώ να βλέπω άλλα νεκρά παιδιά»
Διπλή δολοφονία στο Βέλγιο-Νεκρές 46χρονη και η 6χρονη κόρη της μέσα σε φλεγόμενο διαμέρισμα
Αντιδρά το Άλμα για την έρευνα σε βάρος του Οδυσσέα-«Πρακτικές που θυμίζουν Ερντογάν και Όρμπαν»