Στη δίνη πυρκαγιών η Ελλάδα - Mέτωπα σε Αττική, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Εικόνα αποκάλυψης παρουσιάζουν Κάλαμος και Βαρνάβας, στον οποίο έφτασε το μέτωπο που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και συνεχίζει ανεξέλεγκτα το καταστροφικό της έργο ενώ αίσιο τέλος είχε η αναζήτηση ενός άνδρα τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί.

Το μέγεθος της καταστροφής που εκτυλίσσεται στον Κάλαμο Αττικής αποτυπώνουν οι δραματικές εικόνες της φωτιάς όπως φαινόταν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας από την Εύβοια. 

Οι εικόνες που δημοσίευσαν χρήστες των κοινωνικών δικτύων πραγματικά κόβουν την ανάσα και αποτυπώνουν την κόλαση φωτιάς που κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της, αφήνοντας μόνο στάχτες και αποκαΐδια. Ολόκληρη η πλαγιά του μέχρι χθες καταπράσινου βουνού παραδόθηκε στις φλόγες που υψώνονταν στον ουρανό, ενώ οι πυκνοί καπνοί έκαναν ρτην ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Κάηκε ο Κάλαμος, καίγεται και ο Βαρνάβας

«Καίγονται τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο πριν τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, η οποία λίγο μετά τις 9:30 απηύθηνε έκκληση για υδροφόρες καθώς έχουν υποστεί ζημιές τα αντλιοστάσια του χωριού και υπάρχει πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων.

Όπως εξήγησε το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό, όπου για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις.

Σύμφωνα με την κυρία Ασημακοπούλου οι περισσότεροι κάτοικοι του Βαρνάβα έχουν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του χωριού που είναι ασφαλής από το πύρινο μέτωπο.

Για μεγάλη περίμετρο της πυρκαγιάς έκανε λόγο η εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλίρη καθώς το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από τον Κάλαμο και πήγε στο Βαρνάβα ενώ οι φλόγες κατευθύνονται προς το Σέσι Γραμματικού και το Καπανδρίτι. Όπως είπε σε καμία στιγμή η πυρκαγιά δεν τέθηκε υπό μερικό έλεγχο προσθέτοντας ότι δυνάμεις πυρόσβεσης υπάρχουν σε όλο το μήκος του μετώπου.

 

12 ενεργά μέτωπα στη Ζάκυνθο 

Κόλαση φωτιάς για τέταρτη ημέρα στη Ζάκυνθο καθώς τα μέτωπα ξεφυτρώνουν συνεχώς κάνοντας το έργο των πυροσβεστών πολύ δύσκολο.

Τελευταίο αυτό στην περιοχή Παλιό χωριό του Δήμου Αρτεμισίου το οποίο σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής εκδηλώθηκε περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.


Το μέτωπο αυτό ήρθε να προστεθεί στα δώδεκα ενεργά μέτωπα στο νησί καθώς είχαν ξεσπάσει δασικές πυρκαγιές στις περιοχές Κάμπι και Άγιος Νικόλαος ενώ νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής είχε ξεσπάσει μια ακόμη πυρκαγιά σε δάσος στο χωριό Καλαμάκι. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική το μέτωπο που τους ανησυχεί περισσότερο είναι αυτό στην περιοχή του Αγαλά με τους ισχυρούς ανέμους και τη διασπορά των δυνάμεων να δυσχεραίνουν την προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν την κατάσταση.

Τρεις ανεξέλεγκτες φωτιές και στην Κεφαλονιά

Μάχη με τις φλόγες δίνουν όλη την νύχτα οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, καθώς φωτιές ξέσπασαν σε τουλάχιστον τέσσερα σημεία του νησιού. 

Από αυτά τα μέτωπα ένα τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, ενώ το πρωί της Δευτέρας βρίσκονται σε εξέλιξη οι φωτιές στον Καραβάδο, τα Δοριζάτα και τα Σβορωνάτα. 

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη βρίσκεται στις περιοχές όμως σύμμαχος της φωτιάς είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ενώ το σχέδιο της Πυροσβεστικής δυσκολεύει και το γεγονός πως αναγκαστικά οι δυνάμεις διασπόνται στα διαφορετικά μέτωπα. 

 

Δειτε Επισης

«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Ψάχνει μαρτυρίες η Αστυνομία για το θανατηφόρο με θύμα τον 16χρονο Χαράλαμπο
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο στο GSI εξήγγειλε ο ΠτΔ
Έκρηξη κροτίδας έξω από γκαράζ κατοικίας 48χρονου-Καταζητείται ένας 57χρονος
Έρευνες από την Αστυνομία για εντοπισμό της μοτοσικλέτας που οδηγούσε ο άτυχος 16χρονος
Κλήτευσαν δικό τους εμπειρογνώμονα οι μοναχοί για τα επίμαχα βίντεο-Βάζουν στην εξίσωση επιπλέον στοιχεία