Οδηγίες προς το κοινό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Λάρα
16:13 - 11 Αυγούστου 2017

Οδηγίες προς το ευρύ κοινό ώστε να προστατευτούν κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών οι θαλάσσιες χελώνες που επισκέπτονται τα παράλια της Κύπρου για αναπαραγωγή, δίνει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σήμερα, Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, το ΓΤΠ αναφέρει ότι «το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την προστατευόμενη περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας αλλά θα πρέπει να τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς, για την προστασία των θαλασσίων χελωνών».
Σημειώνεται ότι εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάρας - Τοξεύτρας απαγορεύεται η τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων και άλλων, η παραμονή πάνω στην παραλία και την παραλιακή περιοχή κατά τη νύχτα, αρχίζοντας μια ώρα πριν από τη δύση του ήλιου και η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες.
Απαγορεύεται, επίσης, «η χρήση ή αγκυροβόληση σκάφους στην περιοχή, το ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο (δίκτυα, ψαροτούφεκο κ.λπ. εκτός από το καλάμι), το μάζεμα καβουριών από την παραλία τα οποία είναι προστατευόμενο είδος σε όλη την Κύπρο ενώ απαγορεύεται το πέταμα σκουπιδιών και το άναμμα φωτιάς (κάρβουνα, κ.λπ.) πάνω στην παραλία ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο στην περιοχή».
Όσοι επισκέπτονται την περιοχή της Λάρας – Τοξεύτρας, αλλά και τις υπόλοιπες παραλίες στις οποίες υπάρχει φωλεοποίηση των θαλασσίων χελωνών, προτρέπονται να ακολουθούν τα υπάρχοντα μονοπάτια και σκαλιά για να μην καταστρέφεται η βλάστηση στους αμμόλοφους.
Προτρέπονται, επίσης, εάν σκάψουν στην άμμο να ισοπεδώσουν το συγκεκριμένο μέρος γιατί μπορεί άθελα το κοινό να δημιουργήσει παγίδες για τα χελωνάκια.
Οι θαλάσσιες χελώνες και τα αυγά τους στην Κύπρο προστατεύονται, από το 1971 από τον περί Αλιείας Νόμο (ΚΕΦ. 135) και Κανονισμούς 1990 (Reg. No. 273/90) ενώ η προστασία του βιότοπου τους, στη περιοχή Λάρας/Τοξεύτρας εξασφαλίστηκε τo 1989, με διαχειριστικά μέτρα σε Κανονισμούς του ιδίου Νόμου».
Στις παραλίες της Κύπρου αναπαράγονται δύο είδη θαλάσσιων χελωνών. Πρόκειται για την Πράσινη Χελώνα (Cheloniamydas) και την Καρέττα (Carettacaretta) και όπως αναφέρει η ανακοίνωση στην περιοχή της Μεσόγειου οι πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και την Τουρκία.
Η Καρέττα γεννά και στην Ελλάδα και σε πιο μικρούς αριθμούς και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ