Κλείνει τον κύκλο στο Υπουργείο ο Παμπορίδης με την λήξη της θητείας Αναστασιάδη

Έτοιμος να κλείσει τον κατά γενική ομολογία πετυχημένο κύκλο της παρουσίας του στο Υπουργείο Υγείας - έχοντας πλέον πιστωμένη και στον ίδιο -  την ουσιαστική και δια νόμου τροχοδρόμηση της εφαρμογής του ΓεΣΥ στην Κύπρο, παρουσιάζεται με την ολοκλήρωση της θητείας Αναστασιάδη, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης.

Σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη του στον REPORTER ο υπουργός αναφέρθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν ακόμη για εκτροχιασμό του Γενικού Σχεδίου Υγείας καθώς και για ανατροπές που ενδεχομένως να προκύψουν εάν ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συμμερίζεται την βούληση της τωρινής Κυβέρνησης για εφαρμογή του ΓεΣΥ.
 
Διαβάστε επίσης: Γ. Παμπορίδης: «Την οικονομία κινεί ο ιδιωτικός τομέας»
 

Παραδέχεται επίσης πως «κάποια κόμματα σύρθηκαν στην ψήφιση των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση γιατί αντιλήφθηκαν ότι η βούληση του απλού πολίτη απαιτούσε αυτή τη ψήφιση» αλλά τονίζει πως «ενόψει λοιπόν προεδρικών εκλογών, δύσκολα μπορεί κάποιος να αγνοήσει αυτό που απαιτεί ο λαός».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Υγείας στον REPORTER

Το νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ αισίως έχει περάσει και η εφαρμογή του βρίσκεται στην τελική ευθεία. Τι θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εφαρμογή?
Το μόνο που μπορεί να εκτροχιάσει την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα μας είναι το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο δύναται να τροποποιήσει τους νόμους του Κράτους. Στις 16 Ιουνίου 2017, η Βουλή ομόφωνα ψήφισε την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Αυτή λοιπόν η εισαγωγή μπορεί να ανατραπεί μόνο με νέο νόμο που η ίδια αυτή η Βουλή θα ψηφίσει.

Θα μπορούσε μια ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης το 2018 να εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ΓεΣΥ;
Ναι, πολιτικά θα μπορούσε η αλλαγή της κυβέρνησης το 2018 να προκαλέσει εκτροχιασμό των σχεδιασμών που ήδη προνοούνται στην υφιστάμενη νομοθεσία περί της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Εάν ο νέος Πρόεδρος δεν ενστερνίζεται τη μεταρρύθμιση που η δική μας κυβέρνηση εισήγαγε, θα μπορούσε να επιδιώξει την ανατροπή των χρονοδιαγραμμάτων δια της υποβολής σχετικής πρότασης προς τη Βουλή, δηλαδή νομοσχεδίου το οποίο να τροποποιεί τον υφιστάμενο νόμο που η δική μας κυβέρνηση με την συνδρομή της Βουλής πέρασε στις 16 Ιουνίου 2017.

Η στάση που τήρησαν κάποια κόμματα πιστεύετε ότι είναι άμεσα συνυφασμένη με τις προεδρικές εκλογές;
Στην πολιτική όλα είναι διασυνδεδεμένα. Βεβαίως και κάποια κόμματα σύρθηκαν στην ψήφιση των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση γιατί αντιλήφθηκαν ότι η βούληση του απλού πολίτη απαιτούσε αυτή τη ψήφιση. Ενόψει λοιπόν προεδρικών εκλογών, δύσκολα μπορεί κάποιος να αγνοήσει αυτό που απαιτεί ο λαός.

Σε περίπτωση που κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια ή «βαριά» ονόματα του ιατρικού κόσμου αποφασίσουν να μείνουν εκτός ΓεΣΥ σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η βιωσιμότητα;
Στην ΚΔ υπάρχει επάρκεια τόσο υποδομών όσο και ανθρώπινου δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών ολόκληρου του πληθυσμού στα θέματα υγείας. Η επιλογή κάποιων παρόχων υπηρεσιών υγείας να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ δεν θεωρώ ότι θα επηρεάσει καθοιονδήποτε τρόπο τη βιωσιμότητα του όλου σχεδίου ειδικά δε όταν υπολογίσει κανείς ότι στο σύνολο τους τα δημόσια νοσηλευτήρια και οι υποδομές που ανήκουν στο δημόσιο, θα ενταχθούν πλήρως στην υπηρεσία των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι όποιος επιλέξει να μείνει εκτός ΓεΣΥ δηλαδή να θέσει τον εαυτό του εκτός του 85 τοις εκατόν των συνολικών δαπανών της υγείας, μόνο κακό στον εαυτό του θα προκαλέσει.

Αρκετοί ασθενείς δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη με ποιο τρόπο θα επηρεάσει το ΓεΣΥ τη ζωή τους. Θα γίνει κάποια επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για να πληροφορηθεί καλύτερα ο κόσμος;
Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) θα εμπλακεί σε μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις επιμέρους πτυχές του ΓεΣΥ αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει το ΓεΣΥ τη ζωή του καθενός μας. Ο στόχος είναι πάντοτε να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης το ευεργέτημα που θα προσφερθεί από την πολιτεία μέσω του ΓεΣΥ τόσο στον ίδιο όσο και στα μέλη της οικογένειας του.

O Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας είναι ένας οργανισμός που θα διαχειρίζεται 1δις. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία που έδειξε ότι κανένας οργανισμός δημοσίου δικαίου στην Κύπρο δεν καταφέρνει να είναι αποτελεσματικός / αδιάφθορος,  πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν τέτοιου είδους προβλήματα; 
Δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ μαζί σας ότι κανένας οργανισμός στην Κύπρο δεν κατάφερε να είναι αποτελεσματικός / αδιάφθορος. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι όποιος διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα πρέπει να αποδέχεται και τον πλήρη έλεγχο των θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας αλλά και την απόλυτη ευθύνη η οποία συνοδεύει τη διαχείριση δημοσίου χρήματος. Όποιος θεωρήσει ότι μπορεί να βουτήξει το χέρι του στο βάζο με το μέλι, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμος να του κοπεί αυτό το χέρι από τα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Μιλώ βεβαίως μεταφορικά, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα και σε αυτό το θέμα θα είμαστε απόλυτα αυστηροί.

Πότε αρχίζει η διαπραγμάτευση με τους εμπλεκόμενους φορείς; (συμφωνίες με γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, φάρμακα);
Τους αμέσως επόμενους μήνες θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ούτως ώστε να μπορέσουν σταδιακά να συζητηθούν όλες οι πτυχές τόσο της φόρμουλας με την οποία θα καθορίζονται οι αμοιβές των διαφόρων παρόχων όσο και των διαδικασιών που θα ισχύσουν. Έχουμε μπροστά μας ένα με ενάμιση χρόνο για να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες.

Τι άλλο έχετε στην ατζέντα σας σχετικά με την Υγεία; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το υπόλοιπο της θητείας σας και ποια θέματα αφορούν;
Τους επόμενους μήνες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μου πρέπει να ολοκληρωθεί η προώθηση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων στη Βουλή και συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική υγεία, το νομοσχέδιο για τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και το νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές. Παράλληλα, επιθυμία μου είναι να προωθήσω άμεσα στη βουλή το νομοσχέδιο για την εισαγωγή της ιατρικής κάνναβης ως θέμα καλλιέργειας και εμπορίας καθώς επίσης και το νομοσχέδιο που θα αφορά την ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποκατάστασης στην πατρίδα μας.
 
Εκτός ΓΕΣΥ που είναι η μεγαλύτερη επιτυχία τι άλλο κατάφερε στη θητεία του ο Γιώργος Παμπορίδης στο Υπουργείο Υγείας;
Αν θα έπρεπε να αναφερθώ σε κάποιο συγκεκριμένο επίτευγμα θα έλεγα ότι με ικανοποίηση είδα την πρωτοβουλία μας για προώθηση περιφερειακής συνεργασίας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στα θέματα μείωσης τιμών στην αγορά φαρμάκων να λαμβάνει σάρκα και οστά με την Διακήρυξη της Βαλέτας. Παράλληλα, θεωρώ πέραν του ΓεΣΥ και το υπόλοιπο μεταρρυθμιστικό πακέτο ως ιδιαίτερα σημαντικό τόσο σε ότι αφορά την εισαγωγή του ανεξάρτητου θεσμού Οργανισμού Φάρμακων όσο βεβαίως και την προώθηση των πανεπιστημιακών κλινικών και της ηλεκτρονικής υγείας. Ίσως όμως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που επιτυγχάνεται είναι αυτή της Αυτονόμησης μέσα σε περιβάλλον ιδιωτικοοικονομικού δικαίου.

Θα συνεχίζατε τη θητεία σας στο Υπουργείο Υγείας μέχρι την ολοκλήρωση του ΓεΣΥ, ακόμη κι αν ο νέος Πρόεδρος δεν θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης;
Όχι ειλικρινά πιστεύω ότι η δική μου συνδρομή ήταν στο επιτελικό επίπεδο για την σύνταξη σχεδιασμών και υλοποίηση της μεταρρύθμισης ως αυτή εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και προωθήθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Θεωρώ ότι έχει κατασκευαστεί με πολύ καλό τρόπο το «αυλάκι» και το νερό δεν μπορεί να τρέξει προς άλλη κατεύθυνση. Πιστεύω ότι ο επόμενος Υπουργός Υγείας πρέπει να μεριμνήσει ώστε η ροή του νερού να είναι συνεχής και αδιάκοπή μέσα στο συγκεκριμένο «αυλάκι» ώστε να οδηγηθεί η μεταρρύθμιση και το ΓεΣΥ στην ημερομηνία της εισαγωγής του και να λειτουργήσει εύρυθμα.

Ο Υπουργός Υγείας για το Κυπριακό
 
Σε ότι αφορά το κυπριακό πώς βλέπετε τις προοπτικές επίλυσής του δεδομένου και του ναυαγίου στο οποίο κατέληξε η διαπραγματευτική προσπάθεια που καταβλήθηκε στο Κρανς Μοντάνα; 

Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή η οποία έχει ουσιαστικά καταδείξει σε όλους ποια είναι τα έσχατα όρια των υποχωρήσεων που μπορεί να αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή κοινότητα σε μια πιθανή επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Απαραίτητη προϋπόθεση η οριστική κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και βεβαίως η αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Εάν αυτό δεν μπορεί  να γίνει αντιληπτό, τότε η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Κύπρος θα αποτελεί για αυτήν μια πηγή προβλημάτων και ως κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να αποτελεί μια ουσιαστικότατη πηγή προβλημάτων.

Βεβαίως το λυπηρό αποτέλεσμα αυτού του ενδεχομένου θα ήταν η ντε φάκτο διχοτόμηση την οποία βιώνουμε τα τελευταία 43 χρόνια, κάτι που ενδεχομένως θα πρέπει σταδιακά να αναγκάσει και την ελληνοκυπριακή κοινότητα να επανεξετάσει τη στάση που τηρεί απέναντι στο σύνοικο στοιχείο και ενδεχομένως να κάνει νέες σκέψεις οι οποίες θα κατατείνουν στη διασφάλιση του ελληνισμού στις ελεύθερες περιοχές κατά τρόπο απόλυτα εγγυημένο και ελεύθερο. Εν ολίγοις λυπούμαι να πω ότι δεν πρέπει να μας απασχολεί απλώς και μόνο στην παρούσα φάση η απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι η επιβίωση του ελληνισμού τουλάχιστον στις ελεύθερες περιοχές και η διασφάλιση των μελλοντικών γενεών θα είναι απόλυτη και δεν θα υπόκειται στις επιβουλές της αδηφάγου Τουρκίας.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου ανέρχονται στα 700 ετησίως
Στη σημασία της Ευρώπης και στο μέλλον των νέων εστίασαν Χριστοδουλίδης και Μέτσολα
Τάττης-Καραχάν:«Δεν επιθυμούμε καμία χάρη από κανέναν»
ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ευαισθησία τον προσφυγικό κόσμο
Στην Κύπρο καταγράφονται 38 νέα περιστατικά μεταστατικού καρκίνου του μαστού ετησίως
Στα ύψη η θερμοκρασία-Σκαρφαλώνει στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος
Ανάβουν οι μηχανές για αναβάθμιση του iJustice-Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, θετικά μηνύματα από τους δικηγόρους
Παράταση για αιτήσεις εταιρειών για είδη σε σχολικά κυλικεία
Ενίσχυση Σχεδίου Επιχορήγησης Διακοπών Συνταξιούχων ζητούν οι συνταξιούχοι από Παναγιώτου
Κλείνει για πέντε ημέρες ο δρόμος Ριζοκαρπάσου-Αποστόλου Ανδρέα