Γ. Παμπορίδης: «Την οικονομία κινεί ο ιδιωτικός τομέας»

«Ο λόγος που η Κύπρος προοδεύει, ευημερεί και εξελίσσεται είναι γιατί επαγγελματίες πάροχοι υπηρεσιών κρατούν κάθε εβδομάδα μια βαλίτσα και ταξιδεύουν ανά το παγκόσμιο αναδεικνύοντας τα προτερήματα του να συναλλάσσεται κάποιος μέσω της ΚΔ με την περιφέρεια και τον υπόλοιπο κόσμο». Φορώντας το καπέλο του δικηγόρου με εμπλοκή σε μεγάλες επενδύσεις που έγιναν στο παρελθόν στον τόπο, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης μιλά στο InBusinessNews για επενδυτικές δραστηριότητες. Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι καμία κυβέρνηση δεν θα επιτελέσει ποτέ ούτε το ένα δέκατο του έργου που επιτελούν οι επαγγελματίες της κυπριακής κοινωνίας, υποδεικνύοντας ότι το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει την προσπάθεια τους για αύξηση του κύκλου εργασιών του. 

Αναφέρεται στα ενεργειακά θέματα, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι τους επόμενους μήνες θα προκύψουν κι άλλες προκλήσεις από τουρκικής πλευράς. 
 
Διαβάστε ακόμα: Παμπορίδης: Mission accomplished

Λόγος γίνεται και για το ΓεΣΥ, με τον Υπουργό Υγείας να στέλνει το μήνυμα ότι το συνολικό κόστος εφαρμογής του στα δημόσια οικονομικά θα είναι μηδενικό. Διαμηνύει, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στο κομμάτι της συνεισφοράς.

Ποια η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου;
Πρέπει να σας πω ότι ευρισκόμενος σε κυβερνητικό πόστο τα τελευταία δύο χρόνια είχα την ευκαιρία να καταλάβω και από την άλλη πλευρά για άλλη μια φορά και να επιβεβαιώσω ότι την οικονομία αυτού του τόπου την κινεί ο ιδιωτικός τομέας και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Η ουσία είναι ότι ο λόγος που η Κύπρος προοδεύει, ευημερεί και εξελίσσεται είναι γιατί επαγγελματίες πάροχοι υπηρεσιών κρατούν κάθε εβδομάδα μια βαλίτσα και ταξιδεύουν ανά το παγκόσμιο αναδεικνύοντας τα προτερήματα του να συναλλάσσεται κάποιος μέσω της ΚΔ με την περιφέρεια και τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται για μια στρατιά πρεσβευτών οι οποίοι με δικό τους ρίσκο και δική τους ευθύνη προωθούν τον τόπο μας σε όλο τον κόσμο. Καμιά κυβέρνηση, κανένα κράτος, οργανωμένο, όση προσπάθεια και αν καταβάλει, δεν θα μπορέσει να επιτελέσει ούτε το ένα δέκατο του έργου που επιτελεί αυτή η στρατιά των επαγγελματιών της κυπριακής κοινωνίας. Λογιστές, δικηγόροι, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που πολλές φορές δαιμονοποιούνται από πολλούς, είναι αυτοί οι οποίοι αποτελούν τη μοναδική αχτίδα φωτός για το μέλλον αυτού του τόπου, είναι αυτοί οι οποίοι ενσωματώνουν τα ιδανικά της κυπριακής νοοτροπίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, την εξωστρέφεια του λαού μας για τη συναλλαγή και την εμπορία με τους γειτονικούς λαούς της περιφέρειας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Και δυστυχώς είναι αυτοί που πλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλο από την οικονομική κρίση. Είναι οι δικές τους θυσίες και ζημιές που πλήρωσαν για την έξοδο της πατρίδας μας από τους Μηχανισμούς και τα Μνημόνια. Καιρός να στραφούμε με προσοχή και σεβασμό προς αυτούς και να πράξουμε σαν Κράτος ότι μπορούμε για να τους ενισχύσουμε στην προσπάθειά τους για αύξηση του κύκλου των εργασιών τους διεθνώς αφού αυτό σημαίνει αυτόματα και αύξηση της πίτας της Κυπριακής οικονομίας.

Κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον ξένων για επενδύσεις στον τομέα της υγείας στην Κύπρο;
Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας οι οποίες είναι το ελάχιστο που απαιτείται για την εισαγωγή ξένων άμεσων επενδύσεων στον τομέα της υγείας στην Κύπρο. Πράγματι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, τόσο σε τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, της έρευνας και ανάπτυξης, όσο και στους τομείς της παροχής υπηρεσιών αφού η Κύπρος μπορεί να συγκεντρώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να καταστεί ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Είστε καλός γνώστης των ενεργειακών θεμάτων. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα; 
Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της ΚΔ προχωρούν με ομαλούς ρυθμούς και η Κύπρος θα παίξει το ρόλο που θα της προσδώσουν τα αποθέματα που θα ανακαλυφθούν στη δική μας ΑΟΖ καθώς επίσης και τα αποθέματα που ανακαλύπτονται στην ΑΟΖ των γειτονικών μας κρατών και συγκεκριμένα της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Από τα μέχρι στιγμής διαφαινόμενα, αναβαθμίζεται σημαντικά η πατρίδα μας και σε μας εναπόκειται να μπορέσουμε να παίξουμε αυτό το ρόλο που η τύχη ή η Θεία Πρόνοια μας επιτρέπει να διεκδικήσουμε σε ένα ρόλο ουσιαστικά πιο αναβαθμισμένο από το ρόλο που η Κύπρος είχε ως ένα απλό κράτος μέλος της Ε.Ε. πριν τις ανακαλύψεις των διαφόρων κοιτασμάτων στην Ισραηλινή, Αιγυπτιακή και Κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, πρέπει να μην αιθεροβατούμε και να είμαστε έτοιμοι με όλα τα σενάρια εργασίας, για τον τρόπο χειρισμού των προκλήσεων που θα προκύψουν από Τουρκικής πλευράς και είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν στους επόμενους μήνες. 

Πως βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό με τις αντιδράσεις της Τουρκίας και τις εξαγγελίες του Ισραήλ για σύναψη συμφωνίας δημιουργίας αγωγού με την Τουρκία; 
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να χειριστούμε το όλο θέμα με υπευθυνότητα σοβαρότητα και εκμεταλλευόμενοι πλήρως την αναβαθμισμένη γεωστρατηγική μας θέση εντός της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Το θέμα της σύναψης συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ισραηλινή ΑΟΖ στην Τουρκία, είναι ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο ωστόσο αποτελεί και μια ευκαιρία. Τα δεδομένα που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και η σταθερότητα στην περιοχή είναι συγκεκριμένα και μέσω αυτής της πρόκλησης η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία να δείξει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο τη σημασία της προσήλωσης στις αρχές του δημοσίου δικαίου της θάλασσας, της καλής γειτονίας και της εποικοδομητικής συνεισφοράς στην εδραίωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή ενώ παράλληλα μπορεί να εκθέσει την Τουρκία γιατί ακριβώς συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής μέσω των παρανόμων επιλογών της κάτι το οποίο είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ευημερία και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής. Δεν μπορεί εξ’ ορισμού να υπάρξει συνεργασία και εκμετάλλευση φυσικών ενεργειακών πόρων σε περιβάλλον αστάθειας και ως εκ τούτου η επιθυμίας της Τουρκίας να επιβάλει δια της ισχύος τις δικές της θέσεις κατά παράβαση του διεθνές δικαίου της θάλασσας, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση επί της οποίας θα εδράζεται η οποιαδήποτε συνεργασία για τα ενεργειακά ζητήματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εύχομαι και ελπίζω ότι η φίλη χώρα του Ισραήλ θα αντιληφθεί αυτά τα βασικά ζητήματα και θα καταλάβει ότι η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα είναι μονόδρομος για όλους τους λαούς της περιοχής. 

«ΓεΣΥ: Μηδενικό κόστος στα δημόσια οικονομικά»
Ποιο θα είναι το συνολικό κόστος της εφαρμογής του ΓεΣΥ στα δημόσια οικονομικά, μακροχρόνια;

Το συνολικό κόστος εφαρμογής του ΓεΣΥ στα δημόσια οικονομικά είναι μηδενικό και ο λόγος είναι γιατί το επιπλέον κόστος από τη σημερινή δαπάνη δεν θα το επωμιστεί το δημόσιο αλλά οι πολίτες που θα απολαμβάνουν αυτής της υπηρεσίας δια της καταβολής των συνεισφορών τους ήτοι το 2,65% και το 2,9% εργαζόμενοι και εργοδότες αντίστοιχα

Πως απαντάτε στις ανησυχίες που εξέφρασαν κάποιοι ότι ενδεχομένως στο μέλλον να μεγαλώσει σε ανησυχητικά επίπεδα η συνεισφορά του κράτους, θέτοντας σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά;
Για να αυξηθεί η συνεισφορά του κράτους θα πρέπει τα δημόσια νοσηλευτήρια να μην μπορέσουν κατά τα πρώτα 5 χρόνια που η νομοθεσία το επιτρέπει να αντλήσουν ικανούς πόρους από το ταμείο του ΓεΣΥ. Ακόμα και αν αυτό συμβεί, τα συγκεκριμένα ποσά δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Ως εκ τούτου τα δημόσια οικονομικά με σωστό προγραμματισμό μπορούν να παραμείνουν υπό απόλυτο έλεγχο. Όλοι όσοι μιλούν για τρομακτικά σενάρια αναφέρονται στο όλο θέμα χωρίς να έχουν αντίληψη είτε των δεδομένων της συγκεκριμένης αγοράς είτε των πραγματικών υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω των δημόσιων νοσηλευτηρίων για κοινωφελείς υπηρεσίες. Οι κοινωφελείς υπηρεσίες αυτές δηλαδή οι οποίες προσθέτουν αξία στους συμπολίτες μας χωρίς να έχουν εμπορικά οφέλη, θα συνεχιστούν γιατί αυτό είναι υποχρέωση του κάθε κράτους δικαίου. 

Πως προχωρεί ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει το Υπουργείο Οικονομικών για το κόστος του ΓεΣΥ και κατά πόσο σας βρίσκει σύμφωνο;
Το Υπουργείο Οικονομικών διεξάγει μια μελέτη η οποία εξετάζει τον οικονομικό αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν εισαχθεί. Δεν εξαρτάται η υλοποίηση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων από τα όποια ευρήματα αυτής της μελέτης. Είναι μια μελέτη η οποία θα επιτρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών να αξιολογήσει τον αντίκτυπο προκειμένου να λάβει αν χρειαστεί οποιαδήποτε μέτρα σε άλλο επίπεδο. Οι μεταρρυθμίσεις όμως έχουν κλειδώσει και επομένως αυτό ήταν για μένα το σημαντικό από πλευράς Υπουργείου Υγείας και αυτό διασφαλίζεται.

Πως απαντάτε στις ανησυχίες εργοδοτών για λάθος υπολογισμούς στις συνεισφορές, με ενδεχόμενο αύξησης της συνεισφοράς τους στο μέλλον;
Δεν έχω δει κανένα στοιχείο το οποίο να συνηγορεί ότι υπήρξε λανθασμένος υπολογισμός και για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ακούσει και από σοβαρά χείλη να λέγεται κάτι τέτοιο. Οι υπολογισμοί δαπανών γίνονται με αναλογιστικές μελέτες και εμάς δικές μας μελέτες έχουν καταδείξει ένα συγκεκριμένο κόστος. Επί αυτών των μελετών εδράζονται οι σχεδιασμοί ωστόσο ετησίως αυτές οι αναλογιστικές μελέτες θα επαναλαμβάνονται προκειμένου ακριβώς να γνωρίζουμε που πρέπει να καθορίζονται οι συνεισφορές για να καλύπτεται το κόστος υγείας. Επιτέλους πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι επιλογή η μη κάλυψη του κόστους υγείας. Αν παραδείγματος χάριν στη δική σας οικογένεια το κόστος υγείας ήταν 10 ευρώ, 100 ευρώ, ή 1000 ευρώ, θα είχατε επιλογή να πείτε δεν θα το καλύψω; Είναι μια αναγκαιότητα η οποία πρέπει να καλύπτεται και θα καλύπτεται μέσω του συστήματος που εισάγεται. 

Διαβάστε ακόμα: Παμπορίδης: Συγνώμη αν έθιξα κάποιον, αλλά δεν ανακαλώ

Διαβάστε στο REPORTER το Β’ μέρος της συνέντευξης του Υπουργού Υγείας