Ποινή φυλάκισης 2 ετών στην Έφη Ηροδότου – «Μίλησαν» με την απουσία τους οι γονείς του Αιμίλιου

Έπεσε η αυλαία της πολύκροτης δίκης της Έφης Ηροδότου η οποία κρίθηκε ένοχη για το θανατηφόρο δυστύχημα που προκάλεσε την 27η Δεκεμβρίου 2007 στη Λεμεσό, παρασύροντας στον θάνατο τον αδικοχαμένο 17χρονο Αιμίλιο Ιωάννου.
 
 
Ερήμην των γονιών, των συγγενών και των φίλων του Αιμίλιου, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να βρίσκονται στην ανακοίνωση της ποινής της Έφης Ηροδότου, το δικαστήριο επέβαλε στην κατηγορούμενη ποινή φυλάκισης 2 ετών και δύομιση ετών στέρηση άδειας οδήγησης για την πρώτη κατηγορία που αντιμετώπιζε, ενώ για την δεύτερη κατηγορία δεν της επιβλήθηκε ποινή. Στην ποινή της μέτρησαν και οι μήνες που βρισκόταν υπό κράτηση. Ως εκ τούτου από τα 2 χρόνια φυλάκιση θα αφαιρεθούν περίπου 7 μήνες που τελούσε υπό κράτηση ως υπόδικος στις Κεντρικές φυλακές.
 
Στο άκουσμα της ποινής της η Έφη Ηροδότου έμεινε ανέκφραστη. 
 
Με βάση την σχετική νομοθεσία, εάν ένας κρατούμενος καταδικαστεί από 1 μήνα μέχρι δυο χρόνια και είναι η πρώτη του καταδίκη, για κάθε μήνα φυλάκισης αφαιρούνται 6 ημέρες. Ως εκ τούτου η Έφη Ηροδότου θα αποφυλακιστεί τον Οκτώβριο 2018 ενώ λόγω του ότι επίκεινται προεδρικές εκλογές ενδεχομένως θα επωφεληθεί και της προεδρικής χάρης και έτσι αναμένεται να αποφυλακιστεί 6 μήνες νωρίτερα.  

Πριν την ανακοίνωση της ποινής ο δικαστής ανέλυσε τον ισχυρισμό της υπεράσπισης της Έφης ότι δεν γνώριζε πως ήταν καταζητούμενη και απέρριψε τη θέση της πως δεν γνώριζε για το ένταλμα εναντίον της όταν άνοιξε ξανά η υπόθεση, ενώ έκανε αναφορά στην επιστολή του αδερφού της στον Υπουργό Δικαιοσύνης με την οποία ζητούσε «να την αφήσουν επιτέλους να ζήσει τη ζωή της, αφού την εμφανίζουν λες και είναι εγκληματίας». Η επιστολή αυτή που στην ουσία έκαψε την Έφη Ηροδότου απεστάλη τον Ιούνιο του 2013. 
 
Στην επιστολή αναφερόταν ότι ήταν καταδιωκόμενη και φαίνεται ότι γνώριζε ότι διέμενε στην Ελλάδα με τους γονείς της. 

Πριν την ανακοίνωση της ποινής ο Δικαστής σημείωσε πως «ή Έφη έδειξε εγωιστικό τρόπο οδήγησης και επέδειξε αδιαφορία» και αυτό είπε «δεν μπορεί να παραμεριστεί». 

Ο Δικαστής σε μια απόφαση καταπέλτη μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ακόμη και σήμερα η Έφη Ηροδότου δεν έδειξε ειλικρινή μεταμέλεια αν και εξέφρασε τη θλίψη της για το χαμό του Αιμίλιου. «Η κατηγορούμενη νιώθει πικρία και αδικία και θεωρεί ότι έχει ξεπληρώσει λόγω της δημοσιότητας και της συναισθηματικής και ψυχολογικής της κατάστασης». 

Επίσης σε ότι αφορά τα ΜΜΕ ο Δικαστής είπε ότι επρόκειτο για εξωγενή παράγοντα και δεν είναι παράγοντας για μείωση της ποινής. Επιπρόσθετα ο Δικαστής απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Έφη αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα σε μεγάλο βαθμό.
 
 
Με την απουσία τους οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι του του Αιμίλιου ήθελαν να υποδείξουν πως επιθυμουσάν να λάμψει η αλήθεια και οχι απαραίτητα να κλειστεί η Έφη Ηροδότου στις Κεντρικές Φυλακές, γεγονός που δείχνει το ήθος και την αξιοπρέπειά τους. Την ίδια ώρα ωστόσο, εντός της αίθουσας του Δικαστηρίου βρίσκονταν συγγενείς και φίλοι της Έφης Ηροδότου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Έφη Ηροδότου κατά την ανώμοτη δήλωση της ενώπιον δικαστηρίου δεν παραδέχθηκε ενοχή ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία ποινική ευθύνη.
 
Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι:
 
«Θα ήθελα να πω ότι από την πρώτη στιγμή που έλαβε χώρο το υπό κρίση δυστύχημα η ζωή μου άλλαξε καθοριστικά. Αισθάνομαι και αισθανόμουν μεγάλο πόνο και θλίψη διότι άθελα μου και το τονίζω, άθελα μου, απεβίωσε ο Αιμίλιος  Ιωάννου. Ήταν ένα δυστύχημα . Δεν ήταν κάτι το οποίο προκάλεσα με ηθελημένη ενέργεια.
 
Μπορούσε και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μια να μην συμβεί τέτοιο πράγμα σε κανένα . Να αφαιρέσει  δηλαδή άθελα του ανθρώπινη ζωή.
 
Θα ήθελα όμως επιπρόσθετα να αναφέρω ότι πολλά πράγματα που έλαβαν χώρα μετά την 27/12/2007 δεν ήσαν χωρίς πρόθεση και εννοώ τους δημόσιους προπηλακισμούς και προβολές, ειδικά μέσω των μέσων ηλεκτρονική επικοινωνίας. Δεν κατηγορώ κανένα συγκεκριμένα δια τούτο.
 
Απλά καταγράφω ένα γεγονός. Παρουσιάστηκα και χαρακτηριστικά σαν να είμαι ο χειρότερος εγκληματίας.
 
Καταλήγοντας αναφέρω ότι θα έκαναν οτιδήποτε να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω. Αλλά αυτό δυστυχώς είναι αδύνατο. Τόσο δια τα καλά όσο και δια τα κακά πράγματα στη ζωή. Επαναλαμβάνω όμως ότι ήταν ένα τραγικό ατύχημα και όχι μια ηθελημένη εκ μέρους μου εγκληματική ενέργεια. Ένα ατύχημα για το οποίο ειλικρινά πιστεύω πως δεν φέρω καμία νομική ευθύνη».
 

Δειτε Επισης

Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών- Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 46χρονη για κλοπή των εισπράξεων από αρτοποιείο
Πυρκαγιές σε ισόγειο οικίας και διαμέρισμα στη Λάρνακα έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική
Χειροπέδες σε 19χρονο για κλοπές από οχήματα στη Λάρνακα