Τα 10 σημεία που το δικαστήριο «άδειασε» την Έφη και γιατί μόνο 2 χρόνια φυλακή
13:08 - 01 Αυγούστου 2017
Έπεσε η αυλαία της πολύκροτης δίκης της Έφης Ηροδότου η οποία κρίθηκε ένοχη για το θανατηφόρο δυστύχημα που προκάλεσε την 27η Δεκεμβρίου 2007 στη Λεμεσό, παρασύροντας στον θάνατο τον αδικοχαμένο 17χρονο Αιμίλιο Ιωάννου.
Η 30χρονη, 10 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών. Μια απόφαση που ανακοινώθηκε ερήμην των γονιών, των συγγενών και των φίλων του Αιμίλιου, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να βρίσκονται στην ανακοίνωση της ποινής ενώ δεν έλειψαν ούτε και μια φορά από τις προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες. Το μήνυμα που ήθελαν να υποδείξουν είναι ότι επιθυμούσαν να λάμψει η αλήθεια και όχι απαραίτητα να κλειστεί η Έφη Ηροδότου στις Κεντρικές Φυλακές, γεγονός που δείχνει το ήθος και την αξιοπρέπειά τους.
Στο άκουσμα της ποινής η Έφη Ηροδότου παρέμεινε ανέκφραστη και ψύχραιμη. Όπως σε κάθε δικάσιμο.
Με βάση την σχετική νομοθεσία, εάν ένας κρατούμενος καταδικαστεί από 1 μήνα μέχρι δυο χρόνια και είναι η πρώτη του καταδίκη, για κάθε μήνα φυλάκισης αφαιρούνται 6 ημέρες. Ως εκ τούτου η Έφη Ηροδότου θα αποφυλακιστεί τον Οκτώβριο 2018 ενώ λόγω του ότι επίκεινται προεδρικές εκλογές ενδεχομένως θα επωφεληθεί και της προεδρικής χάρης και έτσι αναμένεται να αποφυλακιστεί 6 μήνες νωρίτερα.
Τα 10 σημεία που την «άδειασε» το δικαστήριο
Πριν την ανακοίνωση της ποινής ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας αναφέρθηκε στα γεγονότα καθώς και στους ισχυρισμούς της υπεράσπισης της Έφης που ζητούσε την αθώωση της και ποτέ δεν παραδέχθηκε ενοχή για το θανατηφόρο δυστύχημα.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταπέλτης και αξιοσημείωτα ήταν τα 10 ακόλουθα σημεία στα οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο δικαστής:
- «Η κατηγορούμενη αδιαφόρησε πλήρως για την ασφάλεια άλλων οδηγών. Η όλη συμπεριφορά και ο τρόπος οδήγησης της δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως εγωιστικός και τέτοιος που δείχνει αδιαφορία για την ασφάλεια άλλων οδηγών. Οδήγησε αλόγιστα, επικίνδυνα αλλά και απερίσκεπτα υπό τις περιστάσεις και δεν μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια στιγμιαίου λάθους ή σφάλματος».
- «Η κατηγορούμενη εξέφρασε την θλίψη της για την απώλεια ενός ανθρώπου. Πλην όμως φαίνεται από την έκθεση του τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας αλλά και στην επιστολή των Υπηρεσιών ψυχικής υγείας τα συναισθήματα τα οποία η κατηγορούμενη φέρει σε σχέση με το συμβάν είναι συναισθήματα θυμού, πικρίας και αδικίας. Ως η ίδια αναφέρει έχει «πληρώσει» συναισθηματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά το λάθος της. Ενώ δηλαδή, έστω και την υστάτη, παραδέχεται ότι διέπραξε ένα λάθος, εντούτοις θεωρεί ότι το έχει ξεπληρώσει λόγω των γεγονότων και συναισθημάτων που βίωσε στη συνέχεια».
- «Σε ότι αφορά δημοσιεύματα από ΜΜΕ ήταν εξωγενής παράγων που δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη στην επιμέτρηση της ποινής για να δικαιολογεί μείωση της. «Κρίνω τα ότι τα όποια δημοσιεύματα σε σχέση με την πορεία της υπόθεσης ή ακόμα και κακεντρεχή ή κακόβουλα ή συκοφαντικά σχόλια σε ΜΜΕ, αποτελούν εξωγενή παράγοντα ο οποίος δεν θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη ως εξωδικαστική τιμωρία δυνάμενη να οδηγήσει στη μείωση της ποινής».
- «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη διάπραξη των αδικημάτων. Για το εν λόγω χρονικό διάστημα η συμπεριφορά της ίδιας της κατηγορούμενης έχει τη δική της σημασία. Όταν για την καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης ευθύνεται ο κατηγορούμενος τότε δεν μπορεί να την επικαλείται ως ελαφρυντικό παράγοντα».
- «Η κατηγορούμενη γνώριζε από το 2011 ότι ήταν καταζητούμενη και για την επανεκδίκαση της υπόθεσης και η ίδια απέφυγε ή παρέλειψε να προσέλθει στην Κύπρο και να θέσει τον εαυτό της ενώπιον Δικαστηρίου. Επέλεξε να μην τεθεί νωρίτερα στην διάθεση των αρχών. Ως ανέφερε η ίδια, δεν ήταν έτοιμη να παρακολουθήσει την δικαστική διαδικασία. Υπό αυτό το πρίσμα, η όποια καθυστέρηση παρατηρείται από την 3.3.2011 βαρύνει εξ ολοκλήρου την κατηγορούμενη και δεν μπορεί να την επικαλείται ως ελαφρυντικό παράγοντα».
- «Ο συνήγορος της κατηγορουμένης αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα έχει στην ενδεχόμενη μελλοντική σταδιοδρομία της κατηγορούμενης η επιβολή ποινής. «Στην προκειμένη περίπτωση να συνυπολογιστεί και συνυπολογίζεται το γεγονός ότι η κατηγορούμενη δεν φαίνεται να έχει αναπτύξει επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα ή σταδιοδρομία της οποίας θα διακοπεί συνεπεία της επιβολής ποινής».
- «Επισημαίνω ότι σύμφωνα με την έκθεση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας η κατηγορούμενη δεν παρουσιάζει στο παρόν στάδιο μείζονα ενεργό ψυχοπαθολογία. Γίνεται απλά εισήγηση όπως η κατηγορουμένη αναπτύξει συνεργασία με ψυχολόγο με στόχο την ψυχολογική επεξεργασία του δυστυχήματος, την ποινικής διαδικασίας και του εγκλεισμού.
- Θα πρέπει περαιτέρω να σημειωθεί ότι σε σοβαρά αδικήματα τα οποία βρίσκονται σε έξαρση και επιβάλλεται η ανάγκη για αυστηρή και αποτρεπτική ποινή, οι προσωπικές περιστάσεις είναι ήσσονος σημασίας».
- «Λαμβάνω υπόψη ότι η κατηγορούμενη μετά τη διάπραξη των αδικημάτων επέδειξε εθελοντική δράση και συμμετείχε ενεργά σε δραστηριότητες της εκκλησίας». Επισημαίνω βέβαια ότι η εθελοντική προσφορά της κατηγορούμενης δεν εξομοιώνεται…»
- «Κρίνω ότι στην παρούσα υπόθεση δεν υφίστανται τέτοια περιστατικά που να δικαιολογούν την αναστολή της ποινής, ιδιαίτερα λόγω της σοβαρότητας του αδικήματος και την έξαρσης που παρουσιάζει η διάπραξη του. Τα ελαφρυντικά στοιχεία που τέθηκαν δεν είναι αρκετά ώστε να δικαιολογούν την αναστολή της επιβληθείσας ποινής φυλάκισης»
Γιατί μόνο 2 χρόνια…
Σύμφωνα με το άρθρο 210 του ποινικού κώδικα, κεφ.154, «όποιος λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης, ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς που δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια, χωρίς πρόθεση επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι τεσσάρων ετών ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δυο χιλιάδες πεντακόσιες λίρες».
Ο δικαστής μίλησε για την έξαρση των θανατηφόρων δυστυχημάτων ενώ αναφέρθηκε σε παλαιότερες αποφάσεις και στην ανάγκη αποτρεπτικών ποινών.
Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, την ταχύτητα, την αδιαφορία σε προειδοποιήσεις από τους επιβάτες και την επί μακρόν επιμονή και εκούσια πορεία πολύ κακής οδήγησης, όπως για παράδειγμα τα φώτα τροχαίας. Ως ελαφρυντικοί παράγονται θεωρούνται μεταξύ άλλων, η λανθασμένη στάθμιση της κατάστασης, το λευκό οδικό μητρώο, ο καλός χαρακτήρας, η παραδοχή κατά τη δίκη και η ειλικρινής μεταμέλεια. Ελαφρυντικό είναι επίσης και το κατά πόσο το θύμα είναι στενός φίλος ή συγγενής του οδηγού και το έντονο συναισθηματικό αποτέλεσμα που είχε ο θάνατος του στον οδηγό.
Η Έφη Ηροδότου κρίθηκε ένοχη στο αδίκημα πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και στο αδίκημα μη συμμόρφωσης με φώτα τροχαίας. Ωστόσο δεν ήταν κατηγορούμενη για το γεγονός ότι ήταν καταζητούμενη όλα αυτά τα χρόνια και δεν ήρθε στην Κύπρο για να δικαστεί καθώς δεν υπάρχει αδίκημα για φυγοδικία.
Ως εκ τούτου, ο δικαστής λαμβάνοντας υπόψη και τα ελαφρυντικά που κατέθεσε η υπεράσπιση της κατηγορουμένης και τους μετριαστικούς παράγοντες, της επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών. Επιπλέον η κατηγορούμενη αποστερείται του δικαιώματος της να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης για περίοδο 2,5 ετών από σήμερα και της επιβάλλονται περαιτέρω 10 βαθμοί ποινής.