Γυρώ-γυρώ του μπάκαρη το Εθνικό Συμβούλιο

Στην αντιμετώπιση και στους τρόπους αντίδρασης της δικής μας πλευράς έναντι των τουρκικών προκλήσεων έπειτα από την κατάρρευση της διαπραγματευτικής προσπάθειας για το Κυπριακό επικεντρώθηκε η σημερινή πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Κατά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που λαμβάνει ή προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, ενώ τα κόμματα από την πλευρά τους κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις, εκτιμήσεις και απόψεις για αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης.
Για μια ακόμη φορά, μέσα και από τη σημερινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, που συνοδεύτηκε από εντάσεις και ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, επαναβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλαμβάνει όπως μελετήσει τις προτάσεις που κατέθεσαν τα κόμματα και να επανέλθει με νέα συνεδρία του Σώματος για τα επόμενα βήματα τον Σεπτέμβριο.  
 
«Είναι ώρα για κοινές δράσεις αντιμετώπισης της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων μετά το Κρανς Μοντάνα», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η έντονη πεποίθηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τη συνεδρία έγινε μια μακρά και εποικοδομητική συζήτηση που διήρκησε πέραν των τεσσάρων ωρών.
 
«Έχω ακούσει τις δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων. Καταρχήν να αναφέρω ότι δεν είναι ώρα των κατηγοριών ή των αντιπαραθέσεων. Εξάλλου, πολλά από αυτά που ακούστηκαν είναι συγκρουόμενα και ουσιαστικά αλληλοεξοντώνονται.
 
Είναι ώρα-και αυτή είναι η έντονη πεποίθηση του Προέδρου της Δημοκρατίας-για κοινές δράσεις αντιμετώπισης της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων μετά το Κρανς Μοντάνα, που συνοψίζεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη Συνθήκη Εγγυήσεων, σε παρεμβατικά δικαιώματα, σε μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο.
 
Είναι ταυτόχρονα ώρα κοινών δράσεων για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί που αποσκοπούν στο να εξυπηρετήσουν επικοινωνιακές ή άλλες σκοπιμότητες που σίγουρα δεν σχετίζονται με την επίλυση του Κυπριακού, αλλά στόχο έχουν να επεκτείνουν την κατοχή και να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα», υπογράμμισε.
 
 «Είναι σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «που η Κυβέρνηση επεξεργάζεται πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Κάποια από αυτά τα έχει αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ειδικότερα όσον αφορά τον παράγοντα Ε.Ε. Την ίδια στιγμή έχει καλέσει τα κόμματα να υποβάλουν συγκεκριμένες εισηγήσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των τουρκικών σχεδιασμών».
 
Ερωτηθείς αν τα μέτρα αυτά θα είναι μέτρα αντίδρασης ή αν θα επενδύσουμε στο πεδίο της Ε.Ε., ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι ένα από τα πεδία, τα οποία θα αξιοποιήσουμε, όχι το μόνο φυσικά, για να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.  
 
«Όσον αφορά τις συνομιλίες, η πρόσκληση/πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ και μια βδομάδα είναι δημόσια γνωστή. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς και επιβεβαιώνεται αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σε σχέση με το τι έγινε στο Κρανς Μοντάνα, αλλά και με το τι πρέπει να γίνει για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού», επισήμανε.  
 
Το πλαίσιο Γκουτέρες
Σε ερώτηση για το πού κινείται το πλαίσιο Γκουτέρες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι στο πλαίσιο Γκουτέρες υπήρχαν έξι σημεία. Από αυτά, όπως επισήμανε, μόνο στο ένα, που αφορά στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και το θέμα της αποχώρησης του στρατού, υπήρχε συγκεκριμένη τοποθέτηση από τον Γ.Γ.
 
«Σε όλες τις άλλες παραμέτρους, στα άλλα πέντε σημεία, ο Γ.Γ. περιέγραφε τις θέσεις που ακούστηκαν, τη δική του σύνοψη από τα όσα είχε ακούσει από τις πλευρές. Γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Κρανς Μοντάνα; Δεν υπήρξε αποτέλεσμα διότι πολύ απλά η Τουρκία ξέφυγε του σημείου 1 του πλαισίου Γκουτέρες που αφορούσε το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων», επισήμανε.  
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δηλώνει πως δεν είναι αυτή η άποψη του διεθνούς παράγοντα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Έιντε, ήταν ξεκάθαρο, μέσα από τις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος και τις απαντήσεις που έλαβε από τον κ. Άιντε, το γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά.
 
Πρόσθεσε ότι όταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημόσια προκάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κα Φεντερίκα Μογκερίνι να τοποθετηθεί ότι η κατάρρευση οφείλεται στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, όλοι είδαμε ότι η κ.  Μογκερίνι δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο.
 
Ερωτηθείς πώς προχωρεί το Εθνικό Συμβούλιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα υπάρξει νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι «εκείνο για το οποίο ευελπιστούμε είναι το συντομότερο να λάβουμε πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις, τις οποίες φυσικά θα επεξεργαστούμε ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο της αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τουρκικούς σχεδιασμούς».
 
Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι όταν γίνει ο τελικός κατάλογος των μέτρων και αφού εκτελεστούν, τότε θα ανακοινωθούν.
 
«Σημασία έχει η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και όχι να γίνουν δημόσια γνωστά πριν να εκτελεστούν και έτσι να αποδυναμωθεί η αποτελεσματικότητά τους», επισήμανε, ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι πρόκειται για προληπτικά μέτρα και μέτρα αποτροπής των τουρκικών σχεδιασμών.
 
«Η Κυβέρνηση πρέπει με απόλυτη σοβαρότητα να διαχειριστεί την κατάσταση πραγμάτων. Δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Τέλος, ερωτηθείς αν υπήρξε απάντηση από το αμερικανικό Πεντάγωνο για το θέμα της τουρκικής navtex, είπε ότι «μέχρι στιγμής η ενημέρωση που είχαμε και από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και από το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας είναι ότι δεν έχει ζητηθεί η έκδοση της όποιας οδηγίας προς ναυτιλλόμενους, όπως η Τουρκία έχει πράξει.
 
Την ίδια στιγμή πολλά αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή λόγω των εξελίξεων, ειδικότερα στη Συρία. Αναμένουμε εντός της ημέρας να υπάρξει και πιο συγκεκριμένη και πληρέστερη ενημέρωση από αμερικανικής πλευράς», σημείωσε.

Εξερχόμενοι από το Εθνικό Συμβούλιο πάντως, οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι για το γεγονός-όπως ισχυρίστηκαν- ότι δεν άκουσαν συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, ενώ από πλευράς Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ αφέθηκαν εκ νέου αιχμές αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους κατέληξε σε ναυάγιο το Κρανς Μοντάνα.  
 
«Δίχως προτάξεις…»
«Το πλαίσιο που καθόρισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο δείπνο της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κρανς Μοντάνα, είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να δεχθούμε την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων δίχως να ανησυχούμε για τα ζητήματα της ασφάλειας», ανέφερε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην τοποθέτησή του, στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου, έθεσε ένα πλαίσιο που εμάς μας ικανοποιούσε, και πρόσθεσε ότι έπρεπε να αξιοποιήσουμε εκείνα τα δεδομένα τα οποία είχαν διαμορφωθεί.
 
Ανέφερε επίσης ότι ήδη βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες λόγω των εξελίξεων στο Κρανς Μοντάνα και κάλεσε σε προβληματισμό και περίσκεψη.
 
«Για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου που έχει καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και της εργασίας που έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια δίχως προτάξεις και δίχως προϋποθέσεις», είπε.
 
Ανέφερε επίσης ότι είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, απηύθυνε όμως έκκληση προς τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των εξελίξεων.
 
«Δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις που γίνονται από την τουρκική πλευρά και σε ό,τι αφορά τα Μαρωνίτικα χωριά και σε ό,τι αφορά τη φημολογία για το άνοιγμα της Αμμοχώστου», ανέφερε, και ζήτησε από την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και να λειτουργήσει προληπτικά προς τον ΟΗΕ.
 
Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η αναβάθμιση και οικονομική στήριξη προς την επιτροπή ακίνητης περιουσίας των κατεχομένων με στόχο να λυθεί το περιουσιακό επί του εδάφους, αλλά και η προσπάθεια για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ.
 
Ερωτηθείς αν χαράχθηκε μια κοινή γραμμή κατά τη σημερινή συνεδρία, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε κάποιες σκέψεις, δίχως να είναι ολοκληρωμένες. « Όποιες ενέργειες και να αναληφθούν δεν θα είναι αποτελεσματικές όσο δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι είναι ένα το τι λέγεται στο εσωτερικό και άλλο η εικόνα που υπάρχει διεθνώς για το τί έχει συμβεί στο Κρανς Μοντάνα.
 
«Η άποψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι ότι η Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα δεν έχει καταρρεύσει λόγω της τουρκικής θέσης στα ζητήματα ασφάλειας», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι αυτή η επίσημη θέση του ΟΗΕ, ούτε και της Ε.Ε.
 
«Για τον λόγο αυτό», συνέχισε, «δεν καταδικάζουν την τουρκική στάση στο Κρανς Μοντάνα».
 
«Έχει σημασία να προβληματιστούμε όλοι μας-και όταν λέω όλοι μας, εννοώ και τη δική μας της πλευρά-για το πώς προχωρούμε σε μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπαινίσσεται πως η ε/κ πρέπει να προβεί σε υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών.
 
«Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε επεμβατικά, ούτε εγγυητικά δικαιώματα, ούτε να παραμείνουν επ’ άπειρον στρατεύματα στο νησί», υπογράμμισε, λέγοντας ότι συμπίπτει η άποψη των Ηνωμένων Εθνών μαζί μας και το γεγονός θα πρέπει να αξιοποιηθεί. «Έχουμε μαζί μας τον ΟΗΕ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων», επισήμανε.
 
Ερωτηθείς για την άποψη των Η.Ε. σχετικά με την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία, ο κ. Κυπριανού παρέπεμψε τέλος στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, που θα βρίσκεται την Πέμπτη στη Λευκωσία.

«Τίποτα το συγκεκριμένο»
«Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει η παρούσα Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων και στοχεύσεων», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
«Ήρθαμε σήμερα με την προσδοκία και την ελπίδα να ακούσουμε με συγκεκριμένο τρόπο ποιά θα είναι τα επόμενα μας βήματα και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αναλώσαμε πάρα πολύ μεγάλο μέρος της σημερινής συζήτησης στο τί λέχθηκε, τι δεν λέχθηκε, ποιος φταίει, ποιος θα κατηγορηθεί στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Όπως είπε «και αυτά έχουν τη σημασία τους, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτά είναι τα πιο σημαντικά αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε τις κινήσεις της Τουρκίας. Βλέπουμε τις δικές της πρωτοβουλίες. Βλέπουμε τις προσπάθειες επέκτασης της κατοχής τόσο στην Αμμόχωστο, στα μαρωνίτικα χωριά και αλλού. Θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε στο τι πρωτοβουλίες θα λάβουμε στο διεθνή χώρο για να αποτρέψουμε αυτές τις μεθοδεύσεις αλλά και να κερδίζουμε εκείνες τις συμμαχίες για να αποτρέψουμε νέα τετελεσμένα».
 
«Δεν ακούσαμε σήμερα τίποτα το συγκεκριμένο. Και πάλι γενικόλογες αοριστίες και θέσεις αρχών. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων και στοχεύσεων», πρόσθεσε.
 
«Εμείς», συνέχισε, «έχουμε καταθέσει τις δικές μας απόψεις. Θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μελετήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά τα επόμενα μέτρα ιδιαίτερα εάν στόχος όλων είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 
«Ιδιαίτερα μας ανησυχεί το γεγονός», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ,  «ότι αυτό το περίφημο πλαίσιο Γκουτέρες -που μας λένε κάποιοι ότι είναι τόσο σπουδαίο- το επικαλούνται τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Άγγλοι όσο και άλλοι στο διεθνή χώρο για να μας πείσουν ότι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά της Τουρκίας στη Διεθνή Διάσκεψη ήταν εντός του πλαισίου».
 
«Κάποιοι επικαλούνται το πλαίσιο Γκουτέρες και τα πρακτικά του κ. Έιντε για να μας πουν ότι η πρόταση της Τουρκίας, όχι για κατάργηση των εγγυήσεων αλλά για αντικατάσταση των εγγυήσεων με μια νέα συνθήκη, είναι πρόταση που βρίσκεται εντός του πλαισίου», σημείωσε.
 
«Το πλαίσιο Γκουτέρες», είπε, «περιλαμβάνει τις τούρκικες θέσεις για την εκ περιτροπής προεδρία, για τη θετική ψήφο σε κάθε απόφαση, για τα δικαιώματα των χρηστών στα σπίτια των προσφύγων μας, και άλλα πολλά. Μ’ αυτά είναι που θα πάμε να διεκδικήσουμε; Θέλουμε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτή τη βάση;», διερωτήθηκε.
 
«Είναι πραγματικά με απορία που ρωτάμε πώς είναι δυνατόν και εμείς και οι Τούρκοι και οι Άγγλοι και άλλες χώρες να θεωρούν ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι σπουδαίο, αλλά οι προτάσεις στο κεφάλαιο της ασφάλειας να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες».
 
Ανέφερε ότι «πρέπει άμεσα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να πείσουμε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις της Τουρκίας ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας είναι παντελώς απαράδεκτες. ‘Μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις’ σημαίνει ‘μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις’», κατέληξε.

«Αντιμετώπιση σε τρία επίπεδα»
«Ο τρόπος αντιμετώπισης των καινούργιων τουρκικών προκλήσεων πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά σε τρία επίπεδα», είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
«Το πρώτον είναι όλες οι ενέργειες να στοχεύουν στην ενίσχυση της στρατηγικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δεύτερον είναι όσον το δυνατό να αποτρέπουν ενέργειες ή πράξεις από πλευράς της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος που θα οδηγούν στην αναβάθμιση του και τέλος, ότι πρέπει να υπάρξει κάποιο πλαίσιο ή κάποια δραστηριότητα για την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων, την επανένταξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και κυρίως για το πώς θα μπορέσει η στρατηγική της Τουρκίας να μην αποδώσει αυτά που η Τουρκία ενδεχομένως επιθυμεί», πρόσθεσε.  
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα η σημερινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο και κυρίως κάποιες από τις πτυχές της συζήτησης ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. «Που επιβεβαιώνουν δυστυχώς», ισχυρίστηκε, «ακριβώς, αυτά όλα τα οποία είχαμε προβλέψει γύρω από τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας, αλλά και την τακτική την οποία θα ακολουθούσε στην Ελβετία κατά την διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα».
 
«Όμως όσον αφορά, όμως, τα συγκεκριμένα ζητήματα που έπρεπε να διαχειριστούμε σήμερα και αφορούν τις καινούργιες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας, αναμέναμε από την πλευρά του Προέδρου να είναι πιο λεπτομερής στις εισηγήσεις του και όχι γενικά μέτρα και γενικά πλαίσια. Παρόλα αυτά από την πλευρά της ΕΔΕΚ, έχουμε καταθέσει και εμείς κάποια γενικά πλαίσια και γενικές θέσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν και είμαστε έτοιμοι, αν και εφόσον χρειαστεί, να προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένες προτάσεις», συμπλήρωσε. 
 
«Να αποσύρει γραπτώς…»
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποσύρει γραπτώς, με επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τις προτάσεις που κατέθεσε στο Κρανς Μοντάνα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
 
Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη ότι επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς να έχουμε απτές ενδείξεις ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τις θέσεις της στα ζητήματα της ασφάλειας, θα μας φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.
 
«Σε μια τέτοια περίπτωση», συνέχισε, «θα θεωρηθούν ως δεδομένες οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και η όλη πίεση θα ασκηθεί προς την ε/κ πλευρά για να συμβιβαστεί και στα ζητήματα της ασφάλειας, έτσι ώστε να κλείσει το Κυπριακό».
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών χαρακτήρισε παραγωγική τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από διάφορα μέλη αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα από πλευράς της Κυβέρνησης για να αποτραπεί το όποιο πλάνο Β’.
 
«Υπάρχουν διαφωνίες ως προς την εκτίμηση της κατάστασης, αλλά κυρίως ως προς το τί πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα», είπε ο κ. Λιλλήκας, για να προσθέσει ότι η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, πέραν των δύο εγγράφων σε προηγούμενες συνεδρίες.
 
Σε «αδρές γραμμές»
«Η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο δραστήρια σε σχέση με την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
 
Παράλληλα, είπε πως η Κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί να υιοθετήσει το πλαίσιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες καθότι, όπως υποστήριξε, περιέχει και αρνητικά.
 
Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, στη σημερινή συνεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σε αδρές γραμμές, κατά την έκφρασή του, για τις κινήσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων, ενώ τα κόμματα, περιλαμβανομένου και του Κινήματος Οικολόγων, κατέθεσαν επιπλέον μέτρα και εισηγήσεις.
 
«Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί ξανά Εθνικό Συμβούλιο για να αποφασίσει επί συγκεκριμένων μέτρων, πέραν από αυτών που ήδη παίρνει η Κυβέρνηση, αλλά και θα γίνει μια χορταστική συζήτηση επί των θεμάτων στρατηγικής που έθεσαν ορισμένα κόμματα», πρόσθεσε.
 
«Τέθηκε η ταφόπλακα»
H πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι παρά το ότι ζήτησε εκ νέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσει το έγγραφο που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα με τις θέσεις της δικής μας πλευράς, εντούτοις αυτός αρνήθηκε να το πράξει.
 
«Ζήτησα να δημοσιοποιηθεί το έγγραφο, να γίνει κτήμα του λαού και αρνήθηκε με το πρόσχημα, με τη δικαιολογία ότι θα αφαιρούσε τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης και τα διαπραγματευτικά ατού της δικής μας πλευράς», ανέφερε η κ. Θεοχάρους.
 
 «Μας ανακοινώθηκε ότι θα παρθούν μέτρα για την πρόληψη των νέων τετελεσμένων που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία σε συνάρτηση με τα μαρωνίτικα χωριά και την Αμμόχωστο και ενδεχομένως και με την επιτροπή των περιουσιών. Δεν μας ανακοινώθηκε όμως ποια είναι αυτά μέτρα που θα ληφθούν προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και την Ε.Ε.», σημείωσε.
 
«Εκείνο που λέχθηκε είναι ότι η στάση της Ε.Ε. αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική όσον αφορά τη διεκδίκηση των δικαίων μας όσο και για την αντιμετώπιση των άλλων προβλημάτων που προκαλεί η κατοχή», πρόσθεσε.
 
«Η δική μας η θέση», συνέχισε, «είναι ότι είτε με συνομιλίες είτε χωρίς συνομιλίες η Τουρκία προωθεί με κάθε τρόπο τους στόχους της, δεν αναμένει να σταματήσουν οι συνομιλίες για να εφαρμόσει είτε το plan b είτε το plan c διότι το σχέδιο της είναι ένα και συνεχίζει να το εφαρμόζει με κάθε τρόπο».
 
Είπε επίσης ότι στο Κραν Μοντανά «έχει τεθεί η ταφόπλακα της διαδικασίας που ακολουθείτο τόσο χρόνια και ειδικότερα της στόχευσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που  στην πραγματικότητα δεν ήταν ούτε διζωνική ούτε ομοσπονδία», κατέληξε.

 Όχι με βάση τη ΔΔΟ
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, καθώς το πλαίσιο αυτό είναι εσφαλμένο και επικίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη.
 
Ο κ. Γεάδης, αφού ανέφερε ότι αρκετό μέρος της συνεδρίας αναλώθηκε στο τι συνέβη στις συνομιλίες του Κρανς Μοντάνα, είπε πως οι επόμενες συνεδρίες πρέπει να αναλωθούν στο τι θα πράξουμε την επόμενη μέρα στο Κυπριακό.
 
«Όσον αφορά την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εμείς εκφράσαμε την έντονη διαφωνία μας, καθώς τυχόν παραμονή του στο συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης ΔΔΟ δεν αποτελεί ρεαλισμό, αλλά αποδείχθηκε ότι είναι εσφαλμένο και επικίνδυνο», πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά τις τουρκικές προθέσεις για τα μαρωνίτικα χωριά και την Αμμόχωστο, ο κ. Γεάδη είπε πως «αυτό πηγάζει μέσα από ένα ολέθριο λάθος του παρελθόντος, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων».
 
«Θα έπρεπε να ήταν κλειστά τα οδοφράγματα γιατί το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα διακίνησης, αλλά είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αυτή τη στιγμή επιτρέπουμε στους συμπατριώτες μας να μεταβαίνουν σε υπό κατοχή έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποβαθμίζοντας τις πραγματικές ρίζες του κυπριακού προβλήματος», κατέληξε.

 

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025