Αχ ρε Έφη… Και θα σε αγκάλιαζε η μάνα του Αιμίλιου!

Το θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2007 με θύμα ένα 17χρονο παλικάρι, τον Αιμίλιο Ιωάννου, ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα τροχαία που έλαβε μεγάλες διαστάσεις και απασχόλησε την κοινή γνώμη.
 
Όχι γιατί ήταν κάτι το πρωτοφανές για τις μέρες μας αλλά για τη σκευωρία που στήθηκε προκειμένου να σωθεί η Έφη Ηροδότου, αγνοώντας ότι δυο γονείς θρηνούσαν το χαμό του παιδιού τους και το μόνο που ζητούσαν ήταν μια συγνώμη και δικαιοσύνη. Αλλώστε το ίδιο θα ζητούσαν και οι γονείς της 20χρονης τότε, εάν ήταν στη θέση του Αιμίλιου και το ίδιο θα ζητούσε οποιοσδήποτε γονιός έχανε το παιδί του με τόσο άδικο τρόπο…
 
Για 10 ολόκληρα χρόνια η υπόθεση παρέμεινε ανοιχτή, όπως και η πληγή των συγγενών και φίλων του 17χρονου που από τη μια πάλευαν για να συνηθίσουν την απουσία του και από την άλλη για να λάμψεί η αλήθεια.  Μια αλήθεια που όσο και προσπαθείς να την θάψεις είναι εκεί και το μόνο που μπορείς να καταφέρεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να προσφέρεις ακόμη περισσότερο πόνο σε αυτούς που ήδη πονούν, γνωρίζοντας ότι δεν θα ξανά δουν το παιδί τους.
 
Στην θέση της Έφης Ηροδότου θα μπορούσε να βρεθεί οποιοσδήποτε. Ένα στιγμιαίο λάθος είναι αρκετό… Θα μπορούσε να βρεθεί και ο ίδιος ο Αιμίλιος… Οποιοσδήποτε!
 
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και κάθε περίπτωση, το ζήτημα δεν ήταν να επανέλθει η θανατική ποινή και να επιβληθεί στην κατηγορούμενη.  Το ζήτημα ήταν μια συγνώμη και μια τιμωρία για αυτό το λάθος που στοίχησε τη ζωή σε ένα 17χρονο ούτως ώστε να κλείσει ένα κεφάλαιο και οι δυο παράλληλες τραγωδίες που βίωναν οι οικογένειες. Γιατί σίγουρα και η Έφη και η οικογένεια της ζούσαν το δικό τους δράμα.
 
Και αντί μια συγνώμη,  στήθηκε μια ολόκληρη σκευωρία στην οποία επιστρατεύτηκαν «θεοί και δαίμονες», με σκοπό το κουκούλωμα της υπόθεσης, το «καθαρό όνομα» της οικογένειας και την αθώωση της Έφης Ηροδότου. Ένα κουκούλωμα με φόντο τη διαφθορά το οποίο στην συνέχεια αποκαλύφθηκε και η υπόθεση άνοιξε ξανά.
 
Μετά από χίλια μύρια κύματα τελικά η Έφη Ηροδότου αποφάσισε «ξαφνικά» να εκδοθεί στις Κυπριακές αρχές προκειμένου να δικαστεί για το θανατηφόρο δυστύχημα.
 
Για όλα αυτά τα χρόνια το όνομα της βρισκόταν στη λίστα της Ιντερπόλ ενώ η ιστορία της φυγής της απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ.  Έτσι με το άκουσμα της σύλληψης της «τοπ καταζητούμενης» και την έκδοση της στην Κύπρο, τα βλέμματα στράφηκαν και πάλι προς το μέρος της με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 
Η Έφη Ηροδότου έφθασε στην Κύπρο και οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου. Αφού καταχωρείται η υπόθεση και ξεκινά η δίκη, φθάνει η ώρα της απάντησης στο εάν παραδέχεται ή όχι.  Μια απάντηση που κλήθηκε να δώσει στην παρουσία δεκάδων συγγενών και φίλων του Αιμίλιου αλλά και στην παρουσία των γονιών του αδικοχαμένου 17χρονου.
 
Όλοι πίστευαν, έστω 10 χρόνια μετά, ότι η Έφη Ηροδότου θα παραδεχόταν την διάπραξη των αδικημάτων και θα ζητούσε μια ειλικρινή συγνώμη.  
 
Η Έφη ωστόσο, για άλλη μια φορά ακολούθησε τις αποφάσεις άλλων… Με οδηγίες των δικηγόρων της οικογένειας,  αρνήθηκε τις κατηγορίες. Τότε όμως ήταν 20 ετών, σήμερα 30…
 
Κατά τη διάρκεια της δίκης της ειπώθηκαν πολλά. Η ίδια ανέκφραστη άκουγε τα πάντα. Από νομικής πλευράς έγιναν προσπάθειες για την αθώωση της. Ακούστηκε η ζωή που έκανε στην Ελλάδα, ισχυρισμοί ότι δεν γνώριζε ότι ήταν καταζητούμενη, εξέφρασε την θλίψη της για την απώλεια ενός ανθρώπου αλλά υποστήριξε  ότι δεν φέρει καμία ποινική ευθύνη, ότι νιώθει θυμό, πικρία και αδικία και ότι έχει «πληρώσει» συναισθηματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά το λάθος της. Λεγόμενα τα οποία διερωτάσαι εάν τελικά αυτά νιώθει η Έφη ή πρόκειται για τακτική των δικηγόρων της. Ακόμα και όταν είχε την ευκαιρία να απολογηθεί επέλεξε να το κάνει με μια ανώμοτη δήλωση που διάβασε κάποιος άλλος.

Ο ένας ισχυρισμός της μετά τον άλλο «έπεσε» από το δικαστήριο, το οποίο σε μια απόφαση καταπέλτη, έστειλε την Έφη Ηροδότου για 2 χρόνια στις Κεντρικές φυλακές. Μαζί της και οι γονείς της, οι οποίοι περιμένουν και αυτοί την ποινή τους.  Και έτσι πέφτει η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση. Μια αυλαία που θα μπορούσε να έπεφτε πριν από 10 χρόνια, και τόσο η νεαρή Έφη όσο και η οικογένεια του Αιμίλιου θα είχαν τη δυνατότητα να ησυχάσουν νωρίτερα.
 
Με ήθος και αξιοπρέπεια οι γονείς του Αιμίλιου παρακολούθησαν ολόκληρη τη δίκη. Απουσίασαν μόνο μια φορά. Σήμερα, στην ημέρα της ποινής της κατηγορούμενης.  «Μίλησαν» δια της απουσίας τους...
 
Ανέκφραστη η Έφη Ηροδότου άκουσε την ποινή της και στη συνέχεια οδηγήθηκε στις Κεντρικές φυλακές.
 
Αυτό που δεν έμαθε ποτέ η Έφη Ηροδότου είναι ότι οι γονείς του Αιμίλιου δεν την περίμεναν στην γωνία για να την κατασπαράξουν ή να την σταυρώσουν.
 
«Αυτό που της συνέβη, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε» ήταν μερικά από τα λόγια των γονιών του Αιμίλιου στα «πηγαδάκια» που κάναμε στα διαλλείματα της δίκης.
 
Αυτό που δεν έμαθε ποτέ η Έφη, είναι ότι η χαροκαμένη μάνα του Αιμίλιου μετέβη την πρώτη φορά στο δικαστήριο όπου οδηγήθηκε η νεαρή, περιμένοντας να την αγκαλιάσει….
 
«Πάμπο, εάν παραδεχτεί και ζητήσει συγνώμη, θα πάω κοντά της να την αγκαλιάσω. Αυτό περιμένω και αυτό θέλω να κάνω»….
 
Αυτά ήταν τα λόγια της χαροκαμένης μάνας που περίμενε μάταια, με δύναμη ψυχής, να δώσει μια αγκαλιά στον άνθρωπο που παρέσυρε στο θάνατο το παιδί της… 
 
Διαβάστε την απόφαση για την Έφη Ηροδότου εδώ: 

Δειτε Επισης

Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα αρχίσει το Ιράν
Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια του Oreshnik-«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Συνελήφθησαν άλλοι 24 παράνομοι αλλοδαποί-Άρχισαν οι διαδικασίες απέλασης
Καλώδια της ΑΗΚ έπεσαν σε οχήματα, εγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί-Στις 87 οι κλήσεις για βοήθεια
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία
«Την έχω ικανή για όλα, δεν της έχω εμπιστοσύνη»-Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου για απαγωγή στη Λακατάμεια-Συγκρούστηκε με περιπολικό
Πυρκαγιά σε συνεργείο στη Λάρνακα-Κάηκαν ελαστικά και καναπέδες
Ανησυχία για το νέο υπερηχητικό πυραυλο Oreshnik-Μπορεί να πλήξη τη Βαρσοβία σε 12 λεπτά
Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες του κλάδου σκυροδέματος-Το χρονικό της κρίσης