Πόσο κινδυνεύουμε όταν φορτίζουμε συσκευές δίπλα στο κρεβάτι μας;

Δυο φορές πρέπει να το σκεφτεί κανείς πριν χρησιμοποιήσει το κινητό του ή το τάμπλετ του, ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι. Είναι κοινώς παραδεκτό από πολλαπλές έρευνες ότι επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου, όμως πλέον αποκαλύπτεται και η βλαβερή τους επίδραση σε πιο «πρακτικά» ζητήματα. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συσκευές αυτές υπερθερμαίνονται και είτε αυτοαναφλέγονται είτε προκαλούν πυρκαγιές, λόγω της τριβής τους με άλλα αντικείμενα. Πρόσφατες φωτογραφίες της Πυροσβεστικής του Νιούτον στις ΗΠΑ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: Ίχνη από τα καλώδια μιας τέτοιας συσκευής έμειναν πάνω στα σεντόνια που ακουμπούσαν όταν λόγω της υπερθέρμανσης, πήραν φωτιά. Ευτυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση, η αντίδραση ήταν άμεση και δεν υπήρξαν χειρότερες συνέπειες.  

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Νιούτον εξάλλου παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν πως σχεδόν οι μισοί έφηβοι φορτίζουν τα κινητά τους ενώ κοιμούνται και τα έχουν δίπλα τους ή ακόμα και κάτω από το μαξιλάρι τους. «Έτσι η παραγόμενη θερμότητα δεν διαχέεται και η συσκευή θερμαίνεται όλο και περισσότερο», επισημαίνεται. 

Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι το 72% των παιδιών και το 89% των εφήβων έχουν τουλάχιστον μία συσκευή αυτού του τύπου στο «περιβάλλον ύπνου» τους, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου στις ΗΠΑ το 2013. «Το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή το μαξιλάρι θα πιάσει φωτιά, που σημαίνει πως το παιδί ή ο έφηβος αλλά και όλοι οι υπόλοιποι μέσα στο σπίτι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο», επισημαίνει η πυροσβεστική.

Είναι πολύ σημαντικό οι ίδιοι οι γονείς να προειδοποιούν τα παιδιά τους για τους κινδύνους αυτούς, αρχικά δίνοντας το «καλό παράδειγμα», ενώ επίσης σημαντικό είναι να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας που θέτουν οι κατασκευαστές των συσκευών αυτών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία βελτιώνει τη συγκέντρωση των μαθητών
Πώς ξαναγράφει την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου ένα τεστ DNA σε οστά 4.500 ετών
Ερευνητική ομάδα εντοπίζει πιθανές θεραπευτικές εφαρμογές για τη μαγιά μπύρας
Δορυφόροι θα σαρώνουν τη Γη κάθε 20 λεπτά για να εντοπίζουν πυρκαγιές
Νέοι ιοί ανακαλύφθηκαν σε νεφρά νυχτερίδων στην κινεζική επαρχία Γιουνάν
«Αλλάξτε τους κωδικούς σας τώρα!» λένε οι ειδικοί μετά τη διαρροή σε πλατφόρμες, όπως Apple, Facebook και Google
ΒΙΝΤΕΟ: Εξερράγη γιγάντιος πύραυλος Starship της SpaceX του Ίλον Μασκ κατά τη διάρκεια δοκιμής
Κινέζοι επιστήμονες έφεραν λαθραία στις ΗΠΑ καταστροφικό μύκητα
Απίστευτη απάτη με εταιρεία ΑΙ-700 Ινδοί μηχανικοί παρίσταναν την τεχνητή νοημοσύνη
Αναστέλλεται η πρόσβαση στο περιεχόμενο των Youporn, Pornhub και Redtube στη Γαλλία, λόγω επαλήθευσης της ηλικίας