Και ένατο ένταλμα σύλληψης για τα συμβόλαια θανάτου – Ξετυλίγεται το κουβάρι
13:40 - 08 Ιουλίου 2017
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν τις έρευνες οι ανακριτές που διερευνούν εκ νέου την πολύκροτη υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών που έφθασαν στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2016 για να δολοφονήσουν τον Αλέξη Μαυρομιχάλη και δυο φίλους του, έναντι του ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι ανακριτές προχώρησαν στην έκδοση και 9ου εντάλματος σύλληψης ενώ έχουν «κλειδώσει» στο συμπέρασμα ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον 11 πρόσωπα.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 4 πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Σέρβος εκτελεστής που έφθασε στην Κύπρο και για την σύλληψη του η Ιντερπόλ ενημέρωσε τις Κυπριακές αρχές. Ως εκ τούτου έχει ζητηθεί η έκδοση του στην Κύπρο, ωστόσο οι διαδικασίες αναμένεται να πάρουν κάποιο χρόνο.
Οι άλλοι 3 που τελούν υπό κράτηση είναι για ένας Τουρκοκύπριος 30 ετών, ένας Ελληνοκύπριος 35 ετών, και ένας βαρυποινίτης των Κεντρικών Φυλακών 47 ετών. Καταζητούμενοι είναι, ένας Ελληνοκύπριος που διαμένει στα κατεχόμενα και για τον οποίο τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν φήμες για δολοφονία του χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο, ακόμη ένας Τουρκοκύπριος και 3 Σέρβοι.
Ο ρόλος του 9ου υπόπτου
Όπως είχε αναφερθεί στο δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα όπου οδηγήθηκαν οι ύποπτοι για ανανέωση διατάγματος κράτησης τους, πέραν των 8 πρόσωπων εναντίον των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, στην υπόθεση εμπλέκονται άλλα 3 πρόσωπα που αναζητούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ένας εξ αυτών είναι το πρόσωπο που εναντίον του εκδόθηκε το 9ο ένταλμα σύλληψης.
Πρόκειται για Τουρκοκύπριο και ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες που υπάρχουν ενώπιον των αρχών, είναι το πρόσωπο που βοήθησε τον 30χρονο Τουρκοκύπριο που τελεί υπό κράτηση, να μεταφέρει στις ελεύθερες περιοχές τους Σέρβους εκτελεστές.
Οι δυο Σέρβοι έφθασαν στην Κύπρο για πρώτη φορά στις 22 Μαρτίου, όπου σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, ο 30χρονος Τουρκοκύπριος με την βοήθεια του Τ/Κ που καταζητείται, ήταν το πρόσωπο που έλαβε οδηγίες από συνεργό τους και τους μετέφερε στις ελεύθερες περιοχές από συγκεκριμένο σημείο και ακολούθως έφθασαν στη Λευκωσία. Το όχημα που χρησιμοποίησε ανήκει στον 35χρονο που επίσης συνελήφθη και τελεί υπό κράτηση.
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, ο 35χρονος φέρεται επίσης να μετέφερε τους δύο Σέρβους εκτελεστές στην οικία καταζητούμενου προσώπου στα κατεχόμενα.
Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σκιαγραφούσαν διάφορες περιοχές και τοποθεσίες στις οποίες πιθανόν να χτυπούσαν το στόχο ενώ οι κινήσεις τους παρακολουθούνταν από αστυνομικούς.
Επίσης μέσα σε αυτές τις δύο ημέρες όπως αναφέρθηκε, οι Σέρβοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν ένα εκ των φίλων του Αλέξη Μαυρομιχάλη, την ώρα που και οι 3 στόχοι βρίσκονταν σε πολυσύχναστη καφετέρια στη Λευκωσία.
«Κλειδί» ο βαρυποινίτης
«Κλειδί» στην υπόθεση είναι ο βαρυποινίτης των Κεντρικών φυλακών που έχει συλληφθεί και για τον οποίο έδωσε στοιχεία «φωτιά» η Ιντερπόλ. Ο 47χρονος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες από θάλαμο των Κεντρικών φυλακών με τον ένα εκ των Σέρβων που καταζητούνται για την οργάνωση των δολοφονιών, ωστόσο η αστυνομία τότε, είτε από ανικανότητα είτε από αδράνεια είτε από σκοπιμότητα, δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τη Διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος για έρευνες και παράδοση των ηχογραφημένων συνομιλιών που καταγράφονται βάσει νόμου.
Όπως διαφαίνεται, ο 47χρονος και ο «αρχηγός» των εκτελεστών μιλούσαν για τον στόχο, για την αμοιβή, για τα αεροπορικά τους εισιτήρια, καθώς και για όλες τις λεπτομέρειες για την άφιξη τους στην Κύπρο και τις κινήσεις τους. Επίσης μιλούσαν για τους συνεργάτες που θα βοηθούσαν τους εκτελεστές.
Συνεχίζονται οι ανακρίσεις
Εν τω μεταξύ οι ανακριτές συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις και να αξιολογούν όλες τις πληροφορίες και στοιχεία που βρίσκονται ενώπιον τους.
Σε ότι αφορά του 3 ύποπτους που τελούν υπό κράτηση, εκτός νέων δεδομένων, αύριο αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι εκτός από τον βαρυποινίτη που θα επιστρέψει στις Κεντρικές φυλακές ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να καταχωρηθεί η υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου.
Πριν από ένα χρόνο δεν βρήκαν τίποτα
Οι ανακριτές της υπόθεσης, που αξίζει να αναφερθεί ότι δεν ήταν οι ίδιοι που διερευνούσαν πριν από ένα χρόνο, διερευνούν όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που τους παραδόθηκαν από τους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που διορίστηκαν για να διερευνήσουν την υπόθεση μετά που έκαναν τη «ζημιά» τα ΜΜΕ και έδωσαν στη δημοσιότητα τα «κατορθώματα» της αστυνομίας και οι οποίοι τελικά εισηγήθηκαν όπως ανοίξει ο φάκελος ξανά από την αστυνομία. Πράγμα που έγινε με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.
Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι ανακριτές έχουν στα χέρια τους σχεδόν τα ίδια στοιχεία και τις ίδιες μαρτυρίες που υπήρχαν και πριν από ένα χρόνο ενώ τότε δεν είχαν διερευνηθεί και μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις φυλακές που θεωρείται σημαντικό χαρτί για την υπόθεση, δεν είχαν ζητηθεί ποτέ από τη Διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος. Είτε από αδράνεια, είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακριτές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημέρα που έλαβαν οδηγίες από το Γενικό Εισαγγελέα, προχώρησαν σε 8 εντάλματα σύλληψης ενώ τότε όταν ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ έβγαλε στο φως διάφορες πληροφορίες που έδωσε η Ιντερπόλ και ασκούσε κριτική στην αστυνομία, ο Αρχηγός της δύναμης σε ανακοίνωση του είχε αναφέρει ότι «οι πληροφορίες διερευνήθηκαν και δεν προέκυψαν στοιχεία που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μαρτυρία».
Ωστόσο περί τούτου, σιγήν ιχθύος…
Κι όλα αυτά 2 μήνες πριν το τετραπλό φονικό το οποίο ήταν η συνέχεια των συμβολαίων των θανάτων που «προαναγγέλθηκαν» και ενδεχομένως να μπορούσε να αποφευχθεί εάν λάβει κανείς υπόψη ότι οι οδηγίες δόθηκαν από το ίδιο στρατόπεδο και στο στυγερό έγκλημα ενεπλάκησαν κοινά πρόσωπα τα οποία άφησαν ανενόχλητα.