Στην Κύπρο η εξεταστική Επιτροπή του ΕΚ για τα «Panama Papers»

Την θέση της Κύπρου ότι δεν αποτελεί φορολογικός παράδεισος και ότι εφαρμόζει ως κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών τους νόμους και τους κανόνες της ΕΕ, μετέφεραν οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Χάρης Γεωργιάδης και Γιώργος Λακκοτρύπης, αντίστοιχα, μαζί με τους συνεργάτες τους στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των "Panama Papers" η οποία επισκέπτεται την Κύπρο.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου και του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την θετική εικόνα της Κύπρου που δημιουργήθηκε από τους κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους προς την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου "PANA".

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ύστερα από την συνάντηση, στο Υπουργείο Οικονομικών, της αντιπροσωπείας της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη και με κρατικούς αξιωματούχους,  ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, αναπληρωματικός μέλος της Επιτροπής «PANA», είπε ότι «σήμερα αποδείχθηκε μέσα από την συζήτηση που έγινε με την επιτροπή και μέσα από την ιδιαίτερα, διαφωτιστική, πλήρη, εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ενημέρωση που έτυχαν από τον Υπουργό Εμπορίου και Υπουργό Οικονομικών μαζί με τους συνεργάτες τους, ότι πλέον αισθάνονται και τα μέλη της Επιτροπής ότι η Κύπρος αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα όσον αφορά τη νομιμότητα και την τήρηση των κανόνων – αυτό που λέμε και επαναλαμβάνουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
 
«Η Κύπρος απέκτησε συγκριτικό πλεονέκτημα μέσα από την ποιότητα των υπηρεσιών της και της αναβαθμισμένης χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της και την φορολογική της πολιτική», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά είναι διαφανέστατα και σε πλήρη νομιμότητα».
 
Ο Χριστοφόρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Επιτροπή αυτό το μήνυμα έλαβε σήμερα και αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει στην έκθεση της στο Ευρωκοινοβούλιο και σημείωσε ότι ως Κύπριοι ευρωβουλευτές χρειάστηκε πολλές φορές να υπερασπιστούν την Κύπρο «από τρίτους εμπειρογνώμονες και ερευνητές που έρχονταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στοχοποιούσαν την Κύπρο».
 
«Η Κύπρος όχι μόνο πρέπει να παύσει να στοχοποιείται αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται ως καλό παράδειγμα εφαρμογής νόμων και κανόνων που αφορούν τα φορολογικά και το χρηματοπιστωτικό κέντρο», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι η επιτροπή μέσα στους όρους εντολής της επισκέπτεται πολλές χώρες της ΕΕ όχι με την λογική του ότι αυτές οι χώρες επιλέχθηκαν γιατί έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά για να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητική συζήτηση τόσο για τα ζητήματα  φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής αλλά και η κάθε χώρα να παρουσιάσει την δική της εικόνα όσον αφορά το φορολογικό πλαίσιο και την εφαρμογή των κανόνων».
 
«Είναι για αυτό που είπαμε ότι είναι καλοδεχούμενες οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί θα δουν ιδίοις όμμασι ότι στην Κύπρο εφαρμόζονται πλήρως οι φορολογικοί κανόνες, υπάρχει πλήρης διαφάνεια, πλήρης με κάθε νομιμότητα εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και οι αποφάσεις διεθνών κανόνων όσον αφορά τα θέματα που άπτονται τις διαφάνειας για το χρήμα αλλά και τους αυστηρούς κανόνες και κανονισμούς για να εφαρμόζονται σωστά οι όροι και οι εντολές της ΕΕ για ζητήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», πρόσθεσε.
 
Σε σχέση με το φορολογικό πλαίσιο, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι είναι νομιμότατο η κάθε χώρα να έχει την φορολογική ελευθερία να εφαρμόζει τους νόμους και τους κανόνες που έχουν να κάνουν με τους φορολογικούς συντελεστές και με τα διάφορα φορολογικά ζητήματα, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος της ελεύθερης οικονομίας.
 
«Δεν δεχόμαστε σε καμιά περίπτωση η Κύπρος να χάσει αυτή την φορολογική της ανταγωνιστικότητα και να συνεχίσει να αποτελεί χρηματοπιστωτικό κέντρο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι αν η Κύπρος και κάποιες άλλες χώρες έχουν αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και για την προσέλκυση επενδύσεων και εταιρειών είναι προς όφελος της ΕΕ».
 
Είπε ότι η Κύπρος δεν έχει να ανταγωνιστεί με χώρες εντός ΕΕ αλλά εκτός ΕΕ που δεν εφαρμόζουν κανένα κανόνα, καμιά αρχή και κανένα σύστημα ελέγχου και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ οφείλει να προστατεύσει και να θωρακίσει αυτό το πλαίσιο που δίνει ευελιξία και συγκριτικό πλεονέκτημα στην Κύπρο και στο χρηματοπιστωτικό καθεστώς».
 
Εξάλλου, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής, χαρακτήρισε πάρα πολύ σοβαρό το όλο ζήτημα σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό «είναι ένα παγκόσμιο δυσεπίλυτο πρόβλημα και θα πάρει πολλές πενταετίες αν όχι δεκαετίες για να βρούμε άκρη έτσι ώστε να πληρώνουν οι απατεώνες τους φόρους τους και να μην χάνονται λεφτά από τα κρατικά ταμεία  έτσι ώστε να διανέμεται αυτός ο πλούτος και στους φτωχότερους».
 
Όπως εξήγησε, θα πάρει χρόνια γιατί το σύστημα ανατροφοδοτείται καθώς αυτές οι πολύ μεγάλες εταιρείες που κρύβονται μέσα σε άλλες χιλιάδες εταιρείες, μέσα σε άλλες τόσες χιλιάδες εταιρείες, εργοδοτούν τα καλύτερα μυαλά του κόσμου, για να τις υπηρετήσουν.
 
Όσον αφορά την Κύπρο, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «είμαστε ένα από τα τελευταία προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτό το σύστημα», ενώ σημείωσε πως η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει εργοστάσια κατασκευής αεροπλάνων ή αυτοκινήτων, και δεν έχουμε ορυκτό πλούτο τον οποίο μας έκλεψαν οι Εγγλέζοι με δισεκατομμύρια τόνους χαλκού.
 
«Άρα είμαστε μια χώρα που πρέπει να αναπτύξει την τεχνολογία της, τις επιστήμες της πληροφορικής, τις νέες τεχνολογίες και τον τουρισμό αλλά και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στις οποίες μπορούμε ακόμη να βελτιωθούμε έτσι ώστε να μην είμαστε στο στόχαστρο οποιουδήποτε και δεν είμαστε», τόνισε.
 
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής είπε ότι πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο η Μάλτα ήταν στο στόχαστρο με συζήτηση του ζητήματος της φοροαποφυγής της φοροδιαφυγής και του φορολογικού παραδείσου.
 
Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος δεν είναι σε αυτή την κατηγορία, έχουμε δρόμο να διανύσουμε και σήμερα η πρώτη εικόνα που πήραμε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, υποβοηθά σε αυτό που λέμε».
 
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος συνοδεύει την Επιτροπή κατά την επίσκεψη της στην Κύπρο, είπε στο ΚΥΠΕ ότι η πρώτη εικόνα που δημιουργήθηκε από τους εκπροσώπους των Υπουργείων και κρατικών φορέων προς την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου είναι ικανοποιητική, προσθέτοντας ότι «θα δούμε στη συνέχεια πως θα απαντήσουν και οι υπόλοιποι».
 
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το ευρύτερο πολιτικό θέμα της σύγκλισης του φορολογικού συντελεστή  εντός της ΕΕ είναι πολιτική απόφαση η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η αποστολή της Επιτροπής που επισκέπτεται την Κύπρο αφορά τα panama papers που είναι ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής για σύγκλιση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών και για αυτό η Κύπρος δεν πρόκειται να απαλλαχτεί εύκολα από το γώνιασμα της ΕΕ μαζί με άλλα κράτη μέλη, όπως είναι η Μάλτα».
 
Ανέφερε ότι το γώνιασμα της ΕΕ το οποίο είναι η επικρατούσα πολιτική στόχευση σήμερα στην ΕΕ ούτως ώστε να επικρατήσει μια γενική αρχή που λέγει ότι οι εταιρείες εντός Ένωσης θα πρέπει να φορολογούνται εκεί που κάνουν τα κέρδη τους και αυτό το επιχείρημα είναι πάρα πολύ δυνατό και δύσκολα μπορεί κάποιος να το αντιμετωπίσει».
 
Ο κ. Μαυρίδης είπε ακόμη ότι «αυτές τις ανησυχίες του τις έχει μεταφέρει και στην Κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από δυόμισι χρόνια θεωρώντας ότι έχουμε τον χρόνο να κινηθούμε εκ των προτέρων για να διαμορφώσουμε την προσφορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο κατά τρόπο που να μας βγάζει από το γώνιασμα της ΕΕ».
 
Αναφέροντας ότι ο καθένας από την θέση του να προτείνει καλύτερη πρόταση από αυτή που έχει αυτός προτείνει, ο Κύπριος ευρωβουλευτής πρότεινε να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα ως κράτος προς εταιρείες οι οποίες να έρθουν στην Κύπρο όχι για φορολογικούς σκοπούς αλλά να εγκατασταθούν και να έχουν τα γραφεία τους και υπάρχουν τέτοιες που το έχουν κάνει».
 
Ανέφερε ότι «σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμία επίκριση από την ΕΕ αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται σε εκείνες των χιλιάδων των εταιρειών που χρησιμοποιούν για φορολογικούς και μόνο σκοπούς την Κύπρο ως βάση τους αλλά στην ουσία δεν έχουν πραγματικά γραφεία στο νησί απλώς ικανοποιούν νομότυπα κάποιους ελέγχους».

Δειτε Επισης

Κάλεσμα Προέδρου στους πολίτες για μαζική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές
Ν. Χριστοδουλίδης: Σκοπός μας η περαιτέρω αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης
Απόδοση ευθυνών ζητά το ΑΚΕΛ μετά την απόφαση για Θανάση-«Η Εισαγγελία είναι προφανώς και πολλαπλά εκτεθειμένη»
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από Αννίτα-«Ο ΔΗΣΥ μπροστά με λύσεις στα προβλήματα των πολιτών»
Τη στήριξη της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες της Ολγκίν εξέφρασε ο Αντωνίου
Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Καναδή ΥΠΕΞ
Άλματα της Κύπρου στις επιστροφές μεταναστών-Στην πρώτη τριάδα με Γαλλία και Γερμανία
Ανοικτά του Ασντόντ το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε από Λάρνακα-Έτοιμες οι πλατφόρμες
Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»