Κρανς Μοντάνα: Για την κίνηση ματ σε παρτίδα σκάκι για γερά νεύρα οι δύο πλευρές

  
Αποστολή στο Κρανς Μοντάνα: Γιώργος Πλουτάρχου
 
Μακρά αναμένεται να είναι η αποψινή νύχτα στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, καθότι εκτιμάται πως έπειτα από επτά μέρες άγονων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η σημερινή μέρα είναι αυτή που τελικά θα κρίνει εν πολλοίς την κατάληξη την οποία θα έχει η Διάσκεψη για την Κύπρο.
 
Στο ελβετικό θέρετρο επανέρχεται σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η εδώ παρουσία του οποίου κατά γενική ομολογία θα βάλει-με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- την σφραγίδα της στην όλη προσπάθεια. Είτε καταφέρνοντας να φέρει τις θέσεις των δύο πλευρών κοντά και να επιτευχθεί πρόοδος, είτε διαπιστώνοντας αγεφύρωτο χάσμα και παραπέμποντας μια ανάλογη της υφιστάμενης προσπάθεια για πιο κάτω.     
 
Τη χθεσινή μέρα στο Κρανς Μοντάνα σημάδεψε η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να προχωρήσει σε υποβολή νέων προτάσεων για άρση του διαφαινόμενου αδιεξόδου.
 
Ουσιαστικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άνοιξε τα χαρτιά του επί τουρκικών αξιώσεων που άπτονται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, οι τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους υπήκοους και οι περιορισμοί στο περιουσιακό, φερόμενος-σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- ως έτοιμος να ικανοποιήσει τα πιο πάνω υπό την προϋπόθεση ότι η τουρκική πλευρά θ’ αποδεχθεί κατάργηση των εγγυήσεων, κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση των στρατευμάτων σε συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε προφορικά τις προτάσεις του κατά τη χθεσινή απογευματινή σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο(σ.σ. ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δόθηκαν και γραπτώς), χωρίς ωστόσο αυτές να αντικρίζονται με θετικό φακό από την τουρκική και τ/κ πλευρά, και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, να απορρίπτονται.  
 
Χαρακτηριστική υπήρξε η δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη πως πρόκειται για πρόταση που έγινε για τα μάτια του κόσμου, αλλά και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε αυτή.
 
Με τα δεδομένα αυτά, το μείζον ερώτημα που σήμερα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θ’ απαντηθεί, έγκειται στο κατά πόσο η Τουρκία θα προχωρήσει στη σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο που αρχίζει στις έντεκα το πρωί τοπική ώρα και στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε οποιαδήποτε νέα κίνηση-είτε εντυπωσιασμού είτε ουσίας- στο φλέγον ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.  
 
Το πρόγραμμα
Όπως έχει προαναφερθεί, η Διάσκεψη αρχίζει στις έντεκα το πρωί (12.00 ώρα Κύπρου).
 
Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, η Διάσκεψη στην παρουσία όλων θα διαρκέσει μία ώρα, μέχρι τις δώδεκα (13:00 ώρα Κύπρου). Στη συνέχεια ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα συναντήσει τους δύο ηγέτες από μισή ώρα. Στις 12:00 (13:00 ώρα Κύπρου) θα είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στις 12:30 (13:30 ώρα Κύπρου) με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Στις 13:15 (14:15 ώρα Κύπρου), ο Γ.Γ. θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.
 
Στις 15:30 (16:30 ώρα Κύπρου) μέχρι τις 18:15 (19:15 ώρα Κύπρου) θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Ελλάδα και Ε.Ε. Όλες οι συναντήσεις θα είναι διάρκειας μισής ώρας.
 
Στις 20:00 (21:00 ώρα Κύπρου) και για μισή ώρα, ο Γ.Γ. θα συναντηθεί και με τους δύο ηγέτες, ενώ θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΕΡΑ
 

Δειτε Επισης

Ελπίζει για θετικά δεδομένα στη συνάντηση με Ολγκίν ο ΠτΔ-«Όταν δεν επιθυμεί να συζητήσει κάποιος, νιώθει αδυναμία»
Κ. Εκπρόσωπος: Αξιολογούνται συνεχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των πολιτών
Κ. Λετυμπιώτης: Μια μοιρασμένη κατεχόμενη πατρίδα δεν μπορεί να χωρέσει το μέλλον
Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα-«Λύση που να βασίζεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ»
Τρομοκρατημένες οικογένειες εγκαταλείπουν την Ράφα καθώς οι μάχες συνεχίζονται
Ζωντανός ανασύρθηκε άνδρας από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε πριν από πέντε ημέρες
Εντοπίστηκε σε αυλή Λυκείου με κλοπιμαία μοτοσικλέτα-Συνελήφθη 34χρονος
Πέθανε ο πρώτος ασθενής που είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο
Βάζει τέλος στις αντιδράσεις για την απόσυρση του AstraZeneca o Καραγιάννης-«Ένας θόρυβος για το τίποτα»
Το σκυλάκι ΑΙ, η εργοδότηση τραγουδιστριών όπερας και οι υποψήφιοι που το έριξαν στην πλάκα