Μοσκοβισί για Προεδρία της Κομισιόν, ελληνική συμφωνία και το μέλλον της ΟΝΕ

Τις θέσεις του για το μέλλον της διοίκησης της ευρωζώνης, την πιθανή υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν και το παρασκήνιο της συμφωνίας του Eurogroup για την Ελλάδα, εξετάζει ο Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.

O Επίτροπος αποκαλύπτει ότι είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση για το ύψος των προσδοκιών της, αναφέρει ότι έχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία σοσιαλδημοκρατική προεδρία της Κομισιόν και υπογραμμίζει ότι το Eurogroup  πρέπει να μετασχηματιστεί σε θεσμό με δημοκρατικό καταλογισμό και πρόεδρο μόνιμης απασχόλησης, που θα είναι ταυτόχρονα και Επίτροπος.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος το 2019 με τους Σοσιαλιστές για την προεδρία της Κομισιόν, αναφέρει ότι "το 2019, θα είναι δεκαπέντε χρόνια από την τελευταία φορά που ένας κεντροαριστερός πολιτικός - ο Ρομάνο Πρόντι - ηγείται της Επιτροπής. Ναι, ως σοσιαλδημοκράτης και ως έμπειρος και πεπεισμένος Ευρωπαίος, αυτό θα μπορούσε να με ενδιαφέρει, όταν έρθει η ώρα. Αλλά δεν είναι θέμα για σήμερα».

Σημείωσε ότι «η ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια πρέπει πρώτα να εργαστεί για την ανανέωση των ιδεών της - κυρίως για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων - και για την αποκατάσταση της σχέσης της με τους ψηφοφόρους. Αυτό θα πάρει χρόνο».

 Εν τω μεταξύ, όπως είπε, «έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε στην Επιτροπή κατά τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι «πάντα ήμουν αντίθετος στο Grexit και αγωνίστηκα για μια λύση που μπορεί να δώσει ελπίδα στον ελληνικό λαό: είμαι περήφανος για αυτό”.

Σε σχέση με Eurogroup  εξηγεί ότι “η Ευρωομάδα παραμένει ένα ανεπίσημο όργανο, το οποίο δεν λαμβάνει επίσημες αποφάσεις, αλλά είναι το σκηνικό σημαντικών πολιτικών συζητήσεων, που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Και αυτά συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες, με σχετικά λίγο δημόσιο, δημοκρατικό έλεγχο».
 
 Αυτό, τόνισε, «δεν μπορεί να συνεχιστεί».
 
Όπως είπε, «η οικονομική πολιτική για την ευρωζώνη πρέπει να κατευθύνεται από ένα επίσημο όργανο με εξουσίες λήψης αποφάσεων, υπό την προεδρία ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, ο οποίος πιστεύω, όπως είναι γνωστό, θα πρέπει να είναι και το αρμόδιο μέλος της Επιτροπής. Και αυτό το σχήμα θα πρέπει να λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ή πιο συγκεκριμένα σε έναν συγκεκριμένο σχηματισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποτελείται από βουλευτές του ΕΚ από τις χώρες της ευρωζώνης. Έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα, τη λογοδοσία και τη δημοκρατία».

Την ίδια όμως ώρα απορρίπτει τις περιγραφές του Τύπου για τις υποτιθέμενες κόντρες του με τη Γερμανία και άλλα κράτη μέλη για την ελληνική υπόθεση.
 
«ΟΤύπος αρέσκεται να απεικονίζει την πολιτική στην Ευρώπη ως το τελευταίο επεισόδιο του “game of throne", αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλες μας αυτές οι συζητήσεις παρέμειναν ήρεμες και ομαλές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν και ταυτόχρονα πολύ δύσκολες. Εξάλλου το διακύβευμα ήταν μεγάλο και υπήρχαν σταθερές θέσεις που δύσκολα συμβιβάζονταν. Αλλά φτάσαμε εκεί που έπρεπε. Αυτό είναι σημαντικό».

Ως προς τον ρόλο του και τον ρόλο του Προέδρου Γιούνκερ εξηγεί πως «ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Γ. Ντάισελμπλουμ ήταν ο υπεύθυνος για τη διαχείριση των συζητήσεων στην Ευρωομάδα, δηλαδή για τη συγκέντρωση όλων των διαφόρων θεμάτων - του προγράμματος πολιτικής, των δεσμεύσεων για το χρέος και της συμμετοχής του ΔΝΤ. Και ειλικρινά, το έκανε πολύ επιδέξια».

Όπως σημείωσε, «ο ρόλος της Επιτροπής σχετίζεται κυρίως με τη διαπραγμάτευση και την εποπτεία της συμμόρφωσης με τους όρους της πολιτικής, μαζί με τα άλλα θεσμικά όργανα. Και στο εσωτερικό της Επιτροπής, ο καταμερισμός της εργασίας είναι σαφής: ο Πρόεδρος Γιούνκερ έχει μια σαφή στρατηγική, που μοιραζόμαστε από την αρχή.  Ανέθεσε σε εμένα να είμαι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Επιτροπής για την Ελλάδα, κάτι που κάνω σε στενή συνεργασία με τον ίδιο».

Σε σχέση με αυτή καθαυτή την ελληνική συμφωνία, σημειώνει ότι ο ίδιος ήταν μεν θετικός από την αρχή, όμως είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τις ελληνικές αρχές για τα όρια.
 
«Ημουν πάντα θετικός για το ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, όσο σκληρές και αν ήταν οι διαπραγματεύσεις και όσο χρειαζόταν να τραβήξουν. Ήταν απλά αδιανόητο ότι ενώ έχουμε φτάσει τόσο μακριά σε σχέση με το 2015, οι εταίροι του ελληνικού προγράμματος δεν θα έβρισκαν κοινό έδαφος και θα επέτρεπαν να χαθεί όλη η πρόοδος που σημειώθηκε. Έτσι ήμουν θετικός και αισιόδοξος από την αρχή μέχρι το τέλος. Εξάλλου, η αισιοδοξία της θέλησης είναι αυτό που μας οδηγεί προς τα εμπρός στην πολιτική».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πολλοί Υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι το πλαίσιο του Μαΐου 2016 παρέμεινε δεσμευτικό. Η συμφωνία της 15ης Ιουνίου είναι μια θετική συμφωνία. Μιλάμε για την αναβολή των πληρωμών τόκων και την παράταση των προθεσμιών διάρκειας έως και 15 ετών! Αυτό είναι πολύ σημαντικό και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί».

Σημειώνει δε ότι "τούτου λεχθέντος, απορρίπτω απόλυτα τους ισχυρισμούς που έχω διαβάσει στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες ότι κατά κάποιον τρόπο είμαι υπεύθυνος για τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Ήμουν πάντα σαφέστατος ότι μια συμφωνία χρέους θα έπρεπε να παραμείνει προσδεμένη στη δήλωση του Eurogroup του Μαΐου του 2016”.

Σε σχέση με τη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ εξηγεί ότι “φυσικά, πάντα έκανα πολύ σαφές ότι αυτό ήταν θέμα της ΕΚΤ. Και ότι η ΕΚΤ είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις από μόνο του. Επιπλέον, ενημέρωσα την ελληνική κυβέρνηση ότι κατά την άποψή μου δεν πρέπει να περιμένουν άμεσες αποφάσεις».

Ερωτηθείς για το πώς συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση και τις επαφές του με τον Πρωθυπουργό, απαντά: "Έχω άριστη σχέση συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με άλλα μέλη. Κατά τις σημαντικές περιόδους των συζητήσεων για το πρόγραμμα, μιλάω πολύ συχνά μαζί τους».
 
Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί πια πολύ από το δραματικό καλοκαίρι του 2015. Πολλά πολύ δύσκολα μέτρα έχουν περάσει και γνωρίζω καλά τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία του και να διασφαλίσει τη θέση του στην ευρωζώνη. Το τέλος αυτής της μακράς σήραγγας λιτότητας είναι πλέον στο προσκήνιο».

Σε σχέση με το τελευταίο έτος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης αναφέρει ότι «το προσεχές έτος θα αφορά πρωτίστως τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Χωρίς την αποτελεσματική εφαρμογή, οι προσπάθειες που έγιναν για να περάσουν όλη αυτή η νομοθεσία θα πήγαιναν χαμένες! Αυτό αφορά, για παράδειγμα, τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας, καθώς και για την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».
 
 Η ανάπτυξη, πρόσθεσε, «του καθεστώτος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτό είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας για τους Έλληνες πολίτες».

Προειδοποιεί ωστόσο ότι περιστατικά σαν αυτό του περασμένου Δεκεμβρίου με τις συντάξεις δεν βοηθούν την έξοδο στις αγορές. «Κατανοώ τους λόγους για τις ενέργειες της κυβέρνησης τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά είναι αλήθεια ότι η κίνηση δεν βοήθησε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τα μαθήματα έχουν εμπεδωθεί. Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να αποφύγουμε τις εκπλήξεις», τόνισε περαιτέρω.

Καταλήγει εξηγώντας ότι “στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στον επόμενο Αύγουστο, ώστε να τερματιστεί με επιτυχία. Θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες πλησιέστερα σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχος όλων των εργασιών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Και θα φτάσουμε εκεί».  

Δειτε Επισης

Από την απέλαση τελικά επανασύλληψη των έξι από τους οκτώ για υπόθεση τρομοκρατίας-Προέκυψαν νέα στοιχεία
Η λύση πρέπει να είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου διεμήνυσε κατ’ επανάληψη ο ΠτΔ στον Ερντογάν
Μουσικός κατήγγειλε κλοπή του αρμονίου του από νυχτερινό κέντρο-Χειροπέδες σε 30χρονο
Καταγγέλλει παγίδα θανάτου για το θύμα της φονική πυρκαγιάς ο Ματσάκης-Διενήργησε αυτοψία στο χώρο
Βελτιωμένη η κατάσταση με τον «Ιππόδαμο»-Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΟΑ Λάρνακας
Απάντησε για την πρόσληψη της αδελφής και του δασκάλου του ο Φειδίας-«Πληρώνονται από τα δικά μου λεφτά»
Στο 6% οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο-Περιορισμένες οι δυνατότητες για φιλοξενία περισσότερων το μήνυμα ΠτΔ
Συζήτησαν για κινητά, κλιματιστικά και κανονισμούς σχολείων Μιχαηλίδου και ΠΣΕΜ
Υπό το βλέμμα των Τούρκων οι εξελίξεις για παροχή αρμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία-«Παρακολουθούμε στενά»
Ελεύθεροι υπό όρους οι κατηγορούμενοι για το θάνατο βρέφους στα κατεχόμενα