Κρανς Μοντάνα: Σκληρό πόκερ χωρίς το μεγάλο βήμα από την Τουρκία

  
Αποστολή στο Κρανς Μοντάνα: Γιώργος Πλουτάρχου
 
Το μεγάλο βήμα που από κάποιους αναμενόταν να γίνει από πλευράς Τουρκίας στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν έγινε κατά την χθεσινή πρώτη μέρα ουσιαστικής διαπραγμάτευσης του ζητήματος, και όπως προκύπτει από τις ελάχιστες πληροφορίες που διέρρευσαν, αλλά πολύ περισσότερο τις σύντομες πλην γεμάτες νόημα δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, οι θέσεις που κατέθεσε γραπτώς η Τουρκία ουδόλως ικανοποιημένη αφήνουν την ε/κ πλευρά.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε γραπτώς η Τουρκία φέρεται σε γενικές γραμμές να κινείται στο πλαίσιο της προφορικής πρότασης που την περασμένη βδομάδα υπέβαλε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και η οποία ουσιαστικά τίποτα διαφορετικό δεν συνιστούσε παρά επανάληψη των γνωστών διαχρονικών της θέσεων για συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων.
 
Η αίσθηση που επικρατεί στο Κρανς Μοντάνα είναι πως η Διάσκεψη για την Κύπρο βαδίζει αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά σε τεντωμένο σχοινί, με τις πληροφορίες αργά το βράδυ της Δευτέρας περί δρομολογούμενης επιστροφής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες-με σαφή στόχο να σώσει τη διαδικασία-να φουντώνουν.
 
Το χρονικό
Χθες το πρωί οι αντιπροσωπείες κατέθεσαν γραπτώς τις θέσεις τους στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος ακολούθως επέδωσε αντίγραφα των εγγράφων σε όλες τις πλευρές. Στις εγγυήτριες δυνάμεις δόθηκαν τα αντίγραφα των προτάσεων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ενώ στις δύο κοινότητες και οι γραπτές θέσεις που επίσης αντάλλαξαν για τα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια.
 
Σημειώνεται πως εκνευρισμό σε όλες τις αντιπροσωπείες προκάλεσε το πρωί η σπουδή του Έσπεν Μπαρθ Έιντε ν’ ανοίξει θέμα καθόδου των Πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων στο Κρανς Μοντάνα πριν καν αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση. Μια σπουδή, η οποία αντιμετωπίστηκε αρνητικά απ’ όλους και καυτηριάστηκε έντονα.
 
Της επίδοσης των εγγράφων στις αντιπροσωπείες ακολούθησε ντεμαράζ πυρετωδών διαβουλεύσεων και συναντήσεων, καθότι είχε αποφασιστεί συνέχιση της Διάσκεψης και διαπραγμάτευση επί των εγγράφων σε απογευματινή σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο. Συναποφασίστηκε ταυτόχρονα, όπως υπάρξει εμπάργκο δηλώσεων επί της ουσίας των θέσεων που κατέθεσε η κάθε πλευρά.
 
Ένα εμπάργκο ωστόσο που νωρίς το απόγευμα έσπασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σπεύδοντας να υποστηρίξει πως η τουρκική πλευρά έκανε ένα βήμα μπροστά και η ελληνική ένα βήμα πίσω.
 
Άμεση υπήρξε η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να προβαίνει σε δήλωσε με την οποία καλούσε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να δώσει στη δημοσιότητα και να περιγράψει την τουρκική πρόταση όπως υποβλήθηκε στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
  
Με περίπου μια ώρα καθυστέρηση, και αφού προηγήθηκε συνάντηση των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί(σ.σ. με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες) κατά την οποία έγινε ανασκόπηση των θέσεων που αντάλλαξαν και επί των έξι κεφαλαίων, επανήρχισε γύρω στις 20:30 το βραδύ η Διάσκεψη, προκειμένου να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
 
Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε γύρω στις δέκα τοπική ώρα, χωρίς να προκύπτει οτιδήποτε που να διαφοροποιεί το σκηνικό.
 
Η διαπραγμάτευση επί του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συνεχιστεί στις έντεκα σήμερα το πρωί τοπική ώρα, ενώ μια ώρα νωρίτερα, στις δέκα, θα συνεδριάσει το τραπέζι 2, όπου συζητούνται οι εσωτερικές πτυχές.    
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΕΡΑ
 

Δειτε Επισης

Κάλεσμα Προέδρου στους πολίτες για μαζική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές
Ν. Χριστοδουλίδης: Σκοπός μας η περαιτέρω αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης
Απόδοση ευθυνών ζητά το ΑΚΕΛ μετά την απόφαση για Θανάση-«Η Εισαγγελία είναι προφανώς και πολλαπλά εκτεθειμένη»
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από Αννίτα-«Ο ΔΗΣΥ μπροστά με λύσεις στα προβλήματα των πολιτών»
Τη στήριξη της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες της Ολγκίν εξέφρασε ο Αντωνίου
Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Καναδή ΥΠΕΞ
Άλματα της Κύπρου στις επιστροφές μεταναστών-Στην πρώτη τριάδα με Γαλλία και Γερμανία
Ανοικτά του Ασντόντ το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε από Λάρνακα-Έτοιμες οι πλατφόρμες
Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»