Γιατί τα θερμόμετρα των αυτοκινήτων δείχνουν λάθος θερμοκρασία (pics)
13:05 - 04 Ιουλίου 2017

Το τριήμερο που μόλις μας πέρασε καταγράφηκαν πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από τις συνήθεις για τέτοια εποχή.
Στη σελίδα του REPORTER στο Facebook ζητήσαμε από τους αναγνώστες μας να μας στείλουν φωτογραφίες με τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στα ταμπλό των αυτοκινήτων τους. Πάρα πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και μας έστειλαν φωτογραφίες με θερμοκρασίες από 42 μέχρι 53,5 βαθμούς κελσίου.
Ανταποκρίνονται όμως στην πραγματικότητα αυτές οι φωτογραφίες;
Κάθε καινούριο αυτοκίνητο διαθέτει στο ταμπλό του οθόνη θερμομέτρου. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί συχνά αυτή η ένδειξη δεν λέει την αλήθεια και δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής θερμοκρασίας.
Τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν διαθέτουν θερμόμετρο αλλά αισθητήρα μέτρησης εξωτερικής θερμοκρασίας (outside temperature sensor), ο οποίος μπορεί να λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όμως αντί να χρησιμοποιεί υδράργυρο, χρησιμοποιεί άλλους θερμικούς μετρητές που δεν είναι το ίδιο ακριβείς.
Οι συγκεκριμένοι αισθητήρες είναι αρκετά βολικοί για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, αφού είναι μικροί, φτηνοί και αρκετά ακριβείς.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο δεν είναι το γεγονός πως τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν αισθητήρες θερμοκρασίας αντί θερμόμετρο αλλά το που τοποθετείται το συγκεκριμένο όργανο.
Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες τοποθετούν τον αισθητήρα στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, πίσω από τον προφυλακτήρα. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το οδόστρωμα καθιστά τις μετρήσεις μη ακριβείς αφού λαμβάνει και την επαναλαμβανομένη θερμότητα της ασφάλτου ανεβάζοντας έτσι τη θερμοκρασία.
Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η θερμοκρασία μιας επιφάνειας δρόμου ειδικά αυτές τις μέρες του καύσωνα στην Κύπρο είναι αρκετά υψηλές, συνεπώς και ικανές να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του αισθητήρα στο μπροστινό κάτω μέρος του αυτοκινήτου.
Έτσι, στην πραγματικότητα, ο αισθητήρας του αυτοκινήτου σας μετρά τη θερμοκρασία ενός πολύ τοπικού περιβάλλοντος και όχι αυτό που θα θεωρούσαμε ως θερμοκρασία αέρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κατά πολύ πιο ασφαλές να λαμβάνουμε στα σοβαρά την ένδειξη στο ταμπλό του αυτοκινήτου μας τα βράδια όταν η άσφαλτος δεν καίει καθώς επίσης και όταν ταξιδεύουμε με υψηλές ταχύτητες.