Σε αναζήτηση χώρου για μετακίνηση μονάδων υδατοκαλλιέργειας
09:02 - 31 Ιουλίου 2017

Εισήγηση για μετακίνηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Βασιλικού έγινε στο πλαίσιο του ρυθμιστικού σχεδίου της περιοχής.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, κατά την κατάρτιση του ρυθμιστικού σχεδίου της περιοχής Βασιλικού προέκυψε θέμα, όχι ως προς την ασυμβατότητα της υδατοκαλλιέργειας σαν δραστηριότητα, αλλά η υφιστάμενη χωροθέτηση των δύο από τις εφτά μονάδες υδατοκαλλιέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και ως εκ τούτου «στα πλαίσια του ρυθμιστικού σχεδίου γίνεται εισήγηση για μετακίνηση τους».
Για το σκοπό αυτό, προσθέτει, έχουν ήδη γίνει από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών ΤΑΘΕ προκαταρκτικές ενέργειες για εξεύρεση νέας τοποθεσίας στην ευρύτερη περιοχή σε περίπτωση που τελικά απαιτηθεί η μετακίνηση τους.
Όπως αναφέρει ο Υπουργός σε απάντηση του σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού-Μονής βρίσκονται εγκατεστημένες και λειτουργούν επτά από τις συνολικά εννιά αδειοδοτημένες μονάδες υδατοκαλλιέργειας ανοικτής θάλασσας που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Η ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή, σημειώνει, ξεκίνησε αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι μονάδες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 60-65% της συνολικής εθνικής παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας της οποίας η αξία ανέρχεται σε περίπου €20-25 εκατομ. ετησίως, τονίζει ο κ. Κουγιάλης.
Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει ότι η υδατοκαλλιέργεια στην Κύπρο αποτελεί μια δραστηριότητα που, παρά την οικονομική κρίση, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ανάπτυξη της τάξης του 5-7% ετησίως. Η τάση αυτή, συνεχίζει, αναμένεται να διατηρηθεί και για τα επόμενα χρόνια και για το λόγο αυτό θα πρέπει να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας με σκοπό να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτού του σημαντικού τομέα πρωτογενούς παραγωγής.
Για την εύρυθμη, ορθολογική και αποδοτική λειτουργία των θαλάσσιων μονάδων είναι απαραίτητη η ύπαρξη των ανάλογων χερσαίων και λιμενικών υποδομών, αναφέρει ο Υπουργός προσθέτοντας πως οι υποδομές πρέπει να παρέχουν λιμενικό χώρο για ελλιμενισμό των σκαφών εξυπηρέτησης των μονάδων και χερσαίες υποδομές όπως αποθηκευτικούς χώρους για εξοπλισμό, χώρους αποθήκευσής τροφών, χώρους φορτο-εκφόρτωσης τροφών, χώρους παραλαβής γόνου, χώρους ανάσυρσης κλουβιών κτλ.
«Παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι μονάδες αυτές αναπτύχτηκαν σε μεγάλο βαθμό, δυστυχώς, δεν έγιναν οποιαδήποτε έργα για βελτίωση/δημιουργία των ανάλογων αναγκαίων λιμενικών και χερσαίων υποδομών για να καλυφτούν οι πρόσθετες ανάγκες που προέκυψαν» αναφέρει ο κ. Κουγιάλης παρατηρώντας πως «στο παρόν στάδιο οι μονάδες αυτές εξυπηρετούνται από παρακείμενες λιμενικές υποδομές οι οποίες δεν μπορούν να τους παρέχουν όλα τα πιο πάνω παρά μόνο ελλιμενισμό και κάποιες διευκολύνσεις φορτο-εκφόρτωσης».
Ο κ. Κουγιάλης αναφέρει ακόμα ότι «λόγω του ευρύτερου σχεδιασμού στην περιοχή για τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου και τερματικού σταθμού οι λιμενικές αυτές εγκαταστάσεις δεν θα είναι διαθέσιμες για χρήση από τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας, καθώς θα διαφοροποιηθεί η χρήση τους και δεν θα συνάδει με τις δραστηριότητες των μονάδων υδατοκαλλιέργειας. Επιπρόσθετα, με βάση και την ανάπτυξη των μονάδων στην περιοχή και την επέκταση της παραγωγής τους, θα χρειαστεί να διατεθεί μεγαλύτερος χώρος για εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών τους».
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, και δεδομένων των εξελίξεων και προγραμματιζόμενων αναπτύξεων στην περιοχή Βασιλικού, αναφέρει, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) ανέλαβε την εκπόνηση σχετικής μελέτης χωροθέτησης για την κατασκευή λιμενικών και χερσαίων εγκαταστάσεων για εξυπηρέτηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή Βασιλικού-Μονής με σκοπό τη διασφάλιση και βελτίωση της λειτουργίας των μονάδων υδατοκαλλιέργειας που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω περιοχή. «Η μελέτη χωροθέτησης κατέδειξε κατάλληλο χώρο για τη δημιουργία της υποδομής σε παραλιακή περιοχή δυτικά της Ακτής Κυβερνήτη. Για την τοποθεσία αυτή έχει εξασφαλιστεί θετική περιβαλλοντική γνωμάτευση» επισημαίνει.
Ταυτόχρονα σημειώνει ότι ο σχεδιασμός για τη χωροθέτηση της εν λόγω υποδομής για εξυπηρέτηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας είχε ολοκληρωθεί πριν την κατάρτιση του ρυθμιστικού σχεδίου Βασιλικού και επίσης βρίσκεται εκτός των ορίων του εν λόγω ρυθμιστικού σχεδίου.
«Το μόνο θέμα που προέκυψε κατά την κατάρτιση του ρυθμιστικού σχεδίου της περιοχής Βασιλικού δεν ήταν η ασυμβατότητα της υδατοκαλλιέργειας σαν δραστηριότητα, αλλά η υφιστάμενη χωροθέτηση των δύο από τις εφτά μονάδες υδατοκαλλιέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και στα πλαίσια του ρυθμιστικού σχεδίου γίνεται εισήγηση για μετακίνηση τους. Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη γίνει από το ΤΑΘΕ προκαταρκτικές ενέργειες για εξεύρεση νέας τοποθεσίας στην ευρύτερη περιοχή σε περίπτωση που τελικά απαιτηθεί η μετακίνηση τους» αναφέρει ο Υπουργός και επισημαίνει πως η κατασκευή των υποδομών για εξυπηρέτηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας ανοικτής θάλασσας έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θάλασσα» 2014-2020 και θα τύχει χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.