Η Κύπρος θέλει να φιλοξενήσει έναν ευρωπαϊκό Οργανισμό

Την έντονη επιθυμία να φιλοξενήσει η Κύπρος ένα ευρωπαϊκό Οργανισμό, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, μετέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με επιστολή που έστειλε την περασμένη Παρασκευή προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, που μεταδίδεται από το ΓΤΠ, η Κύπρος αποκλείεται εκ των προτέρων από τη διεκδίκηση των αποκεντρωμένων Ευρωπαϊκών Οργανισμών, που τώρα εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω «συγκεκριμένων και αυστηρών» κριτηρίων που έχουν τεθεί.
 
Σε σχέση με τη διαδικασία μετεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, λόγω της απόφασης για αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε έγκαιρα το ενδιαφέρον της για τη διεκδίκηση του EMA.
 
«Λόγω της επείγουσας φύσης του ζητήματος μετεγκατάστασης των δύο Οργανισμών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ (Μάρτιος 2019), και της αδήριτης ανάγκης όπως διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους από την πρώτη κιόλας μέρα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, η διαδικασία επιλογής της νέας έδρας των δύο Οργανισμών περιέλαβε συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια, τα οποία, εκ των πραγμάτων, αποκλείουν a priori την Κύπρο από τη δυνατότητα διεκδίκησης της έδρας του ΕΜΑ» αναφέρει το ΥΠΕΞ.
  
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η υιοθέτηση τόσο περιοριστικών κριτηρίων στηλιτεύτηκε έντονα από την κυπριακή Κυβέρνηση στις συζητήσεις που έγιναν σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις 20 Ιουνίου 2017, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Υπουργός Εξωτερικών καυτηρίασε το γεγονός.
 
Στην επιστολή του, ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2017, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μικρών κρατών μελών ιδιαίτερα της περιφέρειας, εξέφρασε την ετοιμότητα και την έντονη επιθυμία να φιλοξενήσει η Κύπρος ένα ευρωπαϊκό Οργανισμό στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, αλλά και ισορροπημένης γεωγραφικής κατανομής των ευρωπαϊκών Οργανισμών.
 
Τα φαβορί
 
Στο μεταξύ, έληξε σήμερα το χρονοδιάγραμμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να φιλοξενήσουν, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).  
 
Ο κατάλογος των επίσημων υποψήφιων πόλεων για φιλοξενία μετά το 2019 των δύο ευρωπαϊκών αρχών θα δημοσιευθεί την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.  
 
Ωστόσο, τον ερχόμενο Νοέμβριο θα ληφθεί η τελική απόφαση σχετικά με τους νικητές του διαγωνισμού που θα φιλοξενήσουν τους δύο οργανισμούς, οι οποίοι μαζί απασχολούν πέραν των 1.000 εργαζομένων.  
 
Οι κυριότερες υποψήφιες πόλεις για τον ΕΜΑ, που έχουν προταθεί δημόσια, είναι μέχρι σήμερα το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη, το Ελσίνκι, η βόρεια γαλλική πόλη της Λιλ, η Στοκχόλμη και η Βαρκελώνη. Ο οργανισμός φαρμάκων απασχολεί 900 άτομα.  
 
Το γερμανικό οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης αποτελεί το φαβορί για να φιλοξενήσει την EBA, ενώ το Λουξεμβούργο, το Παρίσι και η Πράγα βρίσκονται επίσης στη μάχη για τον συγκεκριμένο οργανισμό, ο οποίος απασχολεί περίπου 190 υπαλλήλους.  
 
Η Βιέννη, το Δουβλίνο και η Βαρσοβία έχουν επίσης υποβάλει υποψηφιότητα και για τις δύο αρχές.
 

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025