Στα σκαριά συγκεκριμένες ενέργειες από την Κυβέρνηση για το θέμα της Αμμοχώστου

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφόρηση για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, καλώντας όλους να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί με την επιθυμία του κόσμου για επιστροφή στα σπίτια του».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμα ότι αν η Τουρκία προχωρούσε σε μια τέτοια ενέργεια, εφαρμογής των ψηφισμάτων των ΗΕ, αυτό θα αποτελούσε «ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση».
 
Σημείωσε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει «πολύ συγκεκριμένες ενέργειες σε σχέση με το θέμα της Αμμοχώστου και όχι μόνο».
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του εθνικού μνημοσύνου του ήρωα Σταύρου Στυλιανίδη, στους Εργάτες, και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες στον τουρκοκυπριακό Τύπο ότι υπάρχει σκέψη να δοθεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των ΗΕ και με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ στους νόμιμους κατοίκους του, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τέτοιου είδους πληροφόρηση», σημειώνοντας παράλληλα πως “κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί επικοινωνιακά παιγνίδια για να προωθήσει κάποιες άλλες επιδιώξεις» σε βάρος της επιθυμίας του κόσμου για επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες.
 
«Από κει και πέρα, μακάρι η Τουρκία να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των ΗΕ. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι πρόνοιες (στα ψηφίσματα), ειδικότερα για την περίκλειστη πόλη, ότι πρέπει να επιστραφεί στα ΗΕ, να μπορούν να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι του και μακάρι η Τουρκία να προχωρήσει επιτέλους στην εφαρμογή όλων αυτών των ψηφισμάτων των ΗΕ», είπε ο Εκπρόσωπος.
 
Σημείωσε εξάλλου ότι «η Κυβέρνηση ετοιμάζει πολύ συγκεκριμένες ενέργειες σε σχέση με το θέμα της Αμμοχώστου και όχι μόνο. Ενέργειες και αποφάσεις που θα δημοσιοποιηθούν, αφού πρώτα εκτελεστούν».
 
“Ο ΠτΔ έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών ακόμα και αύριο το πρωί”
 
Αναμένουμε την τουρκική πλευρά να αποδείξει στην πράξη και όχι στα λόγια, αν θέλει λύση του κυπριακού προβλήματος, ανέφερε από την πλευρά του, σήμερα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν η Τουρκία είναι έτοιμη να αποδεχθεί στην πράξη και πλήρως το πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Ελβετία.
 
Σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο του ήρωα Πανίκου Πουργουρίδη, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λεμεσό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως στην Ελβετία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πλήρη πολιτική βούληση και κατέθεσε ξεκάθαρες γραπτές προτάσεις, που αντιμετώπιζαν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά και τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων, ανταποκρινόμενες σε όλες τις προϋποθέσεις της δημιουργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, απαλλαγμένου από εξαρτήσεις.
 
"Ήταν ο μόνος που κατέθεσε επίσης προτάσεις γραπτώς εντός του πλαισίου που καθόρισε εκεί στο Κραν Μοντανά ο ΓΓ του ΟΗΕ", ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις αυτές, " δυστυχώς δεν έτυχαν ανταπόκρισης ούτε γραπτώς ούτε προφορικώς από την τουρκική πλευρά".
  
Αναμένουμε, συνέχισε, την τουρκική πλευρά να αποδείξει στην πράξη και όχι στα λόγια, "όπως ασαφώς κάποιοι διαδίδουν, αλλά και η ίδια η Τουρκία προπαγανδίζει",  ότι αν θέλει λύση του κυπριακού προβλήματος, να κάνει εκείνες τις κινήσεις που τα λόγια και οι πράξεις θα συνάδουν.
 
Επανέλαβε δε τη θέση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει "ακόμα και αύριο το πρωί" στο τραπέζι των συνομιλιών, αν και η Τουρκία είναι έτοιμη στην πράξη να αποδεχθεί πλήρως το πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Ελβετία για την επίλυση των σημαντικών πτυχών του Κυπριακού.
 
"Αυτή είναι μια ανοικτή πρόσκληση/πρόκληση προς την Τουρκία και καλούμε και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση αφήνοντας κατά μέρος τα επικοινωνιακά παιγνίδια της Άγκυρας", συμπλήρωσε.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες διαμέρισμα στη Λακατάμια-Στο σημείο η Πυροσβεστική Υπηρεσία
«Με μαχαίρωσε ο πατέρας μου», φώναζε ο 45χρονος γιος αφού χτυπήθηκε από τον 71χρονο
Ζελενσκι: Θα πάω την Πέμπτη στην Τουρκία, περιμένουμε πλήρη και γενική κατάπαυση πυρός
ΒΒC: O Πούτιν ίσως ζήτησε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία για να διασπάσει το μέτωπο ΗΠΑ και Ευρώπης
Επίσκεψη Προέδρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας-«Αποτελεί πρότυπο νοσηλευτικού ιδρύματος»
Έτοιμος να στηρίξει την υποψηφιότητα Αναστασίου ο Χαννίδης-Θέτει ως προϋπόθεση την αποκατάσταση διαγραφέντων
«Στόχος είναι να φέρουμε τη νεολαία της Κύπρου πιο κοντά»
Υπ. Άμυνας: Μένουμε στρατευμένοι στον αγώνα για ελευθερία
Με μία μαχαιριά σκότωσε τον γιο του ο 71χρονος-«Πάλευε να τον σώσει από τα ναρκωτικά»
Σκέψεις για τριπλή απόσυρση στην ΕΔΕΚ-Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με τον Νίκο Αναστασίου