Κρανς Μοντάνα: Η ώρα της ανταλλαγής εγγράφων για ασφάλεια-εγγυήσεις

Αποστολή στο Κρανς Μοντάνα:Γιώργος Πλουτάρχου
 
Στις δέκα και όχι στις εννέα το πρωί(τοπική ώρα),θα αρχίσει τελικά η σημερινή σύνοδος της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. Στις δέκα, στην ατζέντα της συνόδου βρίσκεται το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων,όπου οι πλευρές καλούνται να καταθέσουν για πρώτη φορά γραπτώς τις θέσεις τους και να υπάρξει ανταλλαγή εγγράφων. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει δεκαπεντάλεπτη παράθεση-ανταλλαγή-θέσεων,και ακολούθως ερωτήσεις και απαντήσεις επί των θέσεων που θα υποβληθούν.
 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, προσέρχεται στην συζήτηση για να καταθέσει την σχετική πρόταση, σε πιο συγκεκριμένη και αναλυτική μορφή, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη,περιλαμβανομένου και του Συμφώνου Φιλίας του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών,Νίκου Κοτζιά. Χθες το απόγευμα, Λευκωσία και Αθήνα έβαλαν σε κοινή συνάντηση που είχαν στο Κρανς Μοντάνα, τις τελευταίες πινελιές επί των θεσέων που θα καταθέσουν σήμερα. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη βδομάδα η τουρκική πλευρά έριξε προφορικά στο τραπέζι πρόταση τεσσάρων σημείων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, η οποία ουσιαστικά συνιστούσε όμως επανάληψη των γνωστών εκφρασθείσων θέσεων της και απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Γραπτώς στο μεταξύ θα καταθέσει θέσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά και στο τραπέζι 2(στις έντεκα το πρωί),στο οποίο ως γνωστό συζητούνται τα κεφάλαια που άπτονται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού. Όπως πληροφορούμαστε, η δική μας πλευρά θα καταθέσει το τρίπτυχο που έτοιμασε με τις συγκλίσεις,τις αποκλίσεις και τα ζητήματα στα οποία υπάρχει συμφωνία. Πρόκειται για έγγραφο πάντως, το οποίο η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται,θεωρώντας πως θέματα που εμάς είναι κλειστά, για εκείνους παραμένουν ανοιχτά.
 
Στο μεταξύ,έντονη είναι η δυσφορία στην ε/κ αντιπροσωπεία στο Κρανς Μοντάνα για τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Έιντε ζήτησε χθες από τον Πρόεδρο Αναστασίαδη όπως πριν από την έναρξη της σημερινής συνόδου της Διάσκεψης για την Κύπρο, έχουν κοινή προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη,Μουσταφά Ακιντζί.
 
Μια πρόταση την οποία απέρριψε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,κρίνοντας πως όχι απλώς σε τίποτα δεν θα εξυπηρετούσε,αλλά και διαβλέποντας πίσω από αυτήν σκοπιμότητες. Αξίζει να σημειωθεί πως κυβερνητικές πηγές δεν βλέπουν επιστροφή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο ελβετικό θέρετρο, επαναλαμβάνοντας την ίδια ώρα πως πολύ καλύτερη προοπτική θα είχε η Διάσκεψη εάν παρέμενε.
 
Άλλωστε, η δική του εδώ παρουσία την περασμένη Παρασκευή ήταν αυτή που ουσιαστικά ξεκλείδωσε την διαδικασία θέτοντας το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, ενώ και οι επί της ουσίας αναφορές του για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κρίνονται από την δική μας πλευρά ότι κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.
 

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών