Βρίσκει τον τρόπο να εκνευρίζει τους πάντες ο Έιντε

  
Αποστολή στο Κρανς Μοντάνα: Γιώργος Πλουτάρχου
 
Τον τρόπο να εκνευρίζει τους πάντες στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας βρίσκει με τους χειρισμούς του στη Διάσκεψη για την Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. 
 
Μεγάλο εκνευρισμό στις αντιπροσωπείες προκάλεσε με την σημερινή ενέργειά του στην πρωινή σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο να εγείρει θέμα καθόδου των Πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων στο Κρανς Μοντάνα, πριν καν ουσιαστικά αρχίσει η διαπραγμάτευση επί του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Μια ενέργεια του κ. Είντε η οποία αντιμετωπίστηκε αρνητικά απ’ όλους και είχε ως αποτέλεσμα να σπαταληθεί αρκετός από τον χρόνο της συνόδου στη συζήτηση της συγκεκριμένης πρότασης Έιντε.  Οι αντιπροσωπείες, υπέδειξαν στον Ειδικό Σύμβολο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να σταματήσει να εγείρει τέτοιου είδους ζητήματα και πως είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης που θα κρίνει αν συντρέχουν λόγοι για κάτι τέτοιο.
 
Χαρακτηριστική υπήρξε η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με το τέλος της πρωινής συνόδου.
 
«Κάποιοι βιάζονται και ζήτησαν εσπευσμένα την παρουσία των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πρόωρο να γίνει. Κάποιοι βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως κάποιοι δεν θέλουν  ή δυσκολεύονται να κάνουν διαπραγμάτευση.
 
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Έιντε φέρεται να είπε εντός της αίθουσας πως επικοινώνησε με τους Πρωθυπουργούς και του εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να έρθουν στο Κρανς Μοντάνα.
 
Ο κ. Κοτζιάς εξήλθε της αίθουσας και είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του ανέφερε πως δεν επικοινώνησε μαζί του ο κ. Έιντε.  
 
Όμως το σημερινό περιστατικό με τον κ. Έιντε δεν είναι το μοναδικό που τείνει να τον μετατρέψει σε αρνητικό πρωταγωνιστή της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Έντονη είναι όπως πληροφορούμαστε η δυσφορία στην ε/κ αντιπροσωπεία στο Κρανς Μοντάνα για τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Συναφώς, όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Έιντε ζήτησε χθες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως πριν από την έναρξη της σημερινής συνόδου της Διάσκεψης για την Κύπρο, είχαν κοινή προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Μια πρόταση την οποία απέρριψε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κρίνοντας πως όχι απλώς σε τίποτα δεν θα εξυπηρετούσε, αλλά και διαβλέποντας πίσω από αυτήν σκοπιμότητες.

Δειτε Επισης

Η σταθερή ευρωπαϊκή θέση, ο εκνευρισμός της Τουρκίας και ο στόχος της αλλαγής στάσης
Σε εγκαίνια έκθεσης για τα 70 χρόνια ΕΟΚΑ στη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΕΣ-«Ο αγώνας εξακολουθεί να εμπνέει»
Κάνει λόγο για αισθητά μειωμένες παράτυπες ροές μεταναστών ο ΠτΔ-«Άλλα κράτη θεωρούν της πολιτικές της ΚΔ ως βέλτιστες πρακτικές»
Καταψηφίστηκε πρόταση για απαλλαγή μελών Γνωμοδοτικού Συμβουλίου από Πόθεν Έσχες
Σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση Θαλασσόλυκος-ΙΙ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Νίκο Χριστοδουλίδη, Αννίτα Δημητρίου και νεολαία της Κύπρου θα συναντήσει το Σάββατο η Μέτσολα
Μίλησε ενώπιον της Βουλής ο Τασούλας-Χαρακτήρισε παράνομη την προσπάθεια εκτροχιασμού από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
Με αιχμές για Μορφάκη ζητά το μητρώο της ΕΔΕΚ ο Μυριάνθους-«Δεν θέλω να θεωρηθεί η ευγένειά μου ως αδυναμία»
Πηγές τουρκικού ΥΠΑΜ: Μέρος τεμαχίου 5 κυπριακής ΑΟΖ εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας
Επίθεση ΑΚΕΛ σε Χαρτσιώτη-«Ακόμη ένας λόγος για να παραιτηθεί, συσσωρευμένες αποτυχίες»