Η «απαγωγή» της 15χρονης Αλεξίας από Τούρκο που κατέληξε σε γάμο – Ο έρωτας που δίχασε την Κύπρο
10:57 - 28 Ιουλίου 2017
Η απαγωγής της 15χρονης Αλεξίας, από τον Τούρκο έποικο Τζενγκίς, 17 ετών, τον Σεπτέμβριο του 1988, αναστάτωσε την μικρή κοινωνία της Κύπρου. Μια «απαγωγή» που κατέληξε σε μεγάλο έρωτα και λίγες ημέρες αργότερα σε γάμο.
Το θρίλερ της απαγωγής ήταν για εβδομάδες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ενώ έλαβε πολιτικές διαστάσεις, απασχολώντας έντονα και τις δυο πλευρές.
Τραγικές φιγούρες, οι γονείς της τότε ανήλικης Αλεξίας, οι οποίοι ζητούσαν δημόσια βοήθεια από την κυβέρνηση και την ΟΥΝΦΥΚΥΠ προκειμένου να επέμβει…! Μαθητές βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας ενώ έρχονταν σε σύγκρουση με τον αστυνομικό κλοιό στο οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας», ζητώντας την επιστροφή της Αλεξίας.
Την ίδια ώρα που διαδραματίζονταν διαμαρτυρίες, η Αλεξία δίνει συνέντευξη στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης και μιλάει για την αγάπη της για τον Τούρκο έποικο Τζενγκίς ενώ, την Κυριακή της ίδιας εβδομάδας παντρεύονται στα κατεχόμενα.
Ένα χρόνο αργότερα, η Αλεξία επιστρέφει στους γονείς της και σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων δεν ήταν ευτυχισμένη, γεγονός που αντιπαρατίθεται ένα μήνα αργότερα στα λεγόμενα του Τζενγκίς, όταν ο ίδιος περνάει στις ελεύθερες περιοχές για να την δει αλλά… συλλαμβάνεται.
Η Αλεξία εξομολογείται δημόσια πως τα περί απαγωγής ήταν σενάρια φαντασίας τα οποία αναγκάστηκε να πει μετά από πίεση των γονιών της και δήλωσε ερωτευμένη.
Λίγες ημέρες αργότερα ο Τζενγκίς απελαύνεται στην Τουρκία μέσω Αθηνών και ζητάει να δει την Αλεξία στην Αθήνα….
Η απαγωγή - «Την κρατάει κοντά του με ναρκωτικά»
Ο πατέρας της Αλεξίας περιγράφει την πρώτη απόπειρα απαγωγής που έγινε έναντι της ανήλικης κόρης του από τον Τούρκο έποικο. Μέσα από την περιγραφή του μιλάει για βίαιη αρπαγή χωρίς την θέληση της αλλά αφήνει να νοηθεί πως ο Τζενγκίς την κρατάει κοντά του υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.
Επίσης, ζητούσε απελπισμένα την βοήθεια της αστυνομίας αλλά του αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμιξη. Σε μια προσπάθεια του να τη δει πήγε στο σπίτι που διέμενε με τον Τζενγκίς και αυτή όταν τον είδε από μακριά φώναξε: «Πατέρα δεν σε θέλω!».
«Η πρώτη απόπειρα απαγωγής της Αλεξίας έγινε τον περασμένο μήνα, όταν ο Τούρκος έποικος Τζενίς, χρησιμοποιώντας βία, άρπαξε τη μικρή από το σπίτι μας στο Ριζοκάρπασο. Αμέσως μόλις αντιλήφθηκα το συμβάν, κατήγγειλα την υπόθεση στην αστυνομία η οποία όχι μόνον δεν έδωσε προσοχή, αλλά και με απείλησε. Ευτυχώς η μικρή επέστρεψε και μας διηγήθηκε τις πικρές τις εμπειρίες που αποκόμισε», διηγήθηκε σε εφημερίδες του 1988 ο πατέρα της 15χρονης Αλεξίας».
Μεταξύ 1ης και 2ης Σεπτεμβρίου του 1988, λίγο μετά τα μεσάνυκτα, επακολούθησε η απαγωγή της μικρής από τον γνωστό και με βεβαρυμμένο παρελθόν τούρκο εγκληματία Τζενγκίς, σύμφωνα με τις εφημερίδες.
«Όταν περιέπεσε στην αντίληψη μας το γεγονός αμέσως καταγγείλαμε την υπόθεση στις τουρκοκυπριακές αρχές αλλά και στην αστυνομία που μας αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια και μάλιστα μου υπέδειξαν με θρασύτατο τρόπο, να σταματήσω οποιαδήποτε ενέργειες, αφού θα έπεφταν στο κενό», είχε δηλώσει τότε στον τύπο ο πατέρα της.
Εκλιπαρούσαν για βοήθεια οι γονείς της 15χρονης
Ο πατέρας της Αλεξίας συνεχίζει λέγοντας για την μακρινή συνάντηση που είχαν έξω από το σπίτι του δράστη.
«Στο μεταξύ εγώ υποπτευόμενος το σπίτι όπου βρισκόταν η μικρή, έσπευσα να την συναντήσω και όταν την αντίκρισα από μακριά, κάτω από την πίεση της αστυνομίας μου φώναξε «Πατέρα δεν σε θέλω!»».
Η μητέρα της Αλεξίας, κλαίγοντας ανάφερε: «Παρακαλώ θέλω την βοήθεια όλων, για να επιστρέψει η Αλεξία μου».
Μετά την δημόσια παράκληση της μητέρας της νεαρής, έγινε οργανωμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας. Εκεί συμμετείχαν λαός και ο οργανώσεις σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απαγωγή και την απόπειρα εξισλαμισμού της μικρής Αλεξίας από τους Τούρκους.
Ο Ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η συνάντηση με τον τότε Υπουργός Εσωτερικών
Ο πατέρας της Αλεξίας κατηγόρησε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ότι έπεσε θύμα της παραπλάνησης των Τούρκων, οι οποίοι όπως πιστεύει, χορηγούσαν ναρκωτικά στην κόρη του.
Οι γονείς της Αλεξίας συναντήθηκαν κατά την περίοδο που εξελίχτηκαν τα γεγονότα με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ, Χριστόδουλο Βενιαμίν, τον οποίον ενημέρωσαν για τις συνθήκες της απαγωγής του παιδιού τους και την τρομοκρατία σε βάρος της οικογένειας τους και των άλλων εγκλωβισμένων. Αυτός στη συνέχεια κάλεσε επείγον τον αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο κ.Όσκαρ Κάμιλον για να βρεθεί μια λύση.
Η συνέντευξη της Αλεξίας και του Τζενγκίς στην Τ/κυπριακή τηλεόραση
Η Τουρκοκυπριακή τηλεόραση παρουσίασε την ίδια περίοδο, και ενώ εξελίσσονταν τα τραγικά γεγονότα, συνέντευξη της Αλεξίας με τον Τζενγκίς τον οποίον είπε ότι αγαπά και θα παντρευτεί την προσεχή τότε Κυριακή.
Χαμογελαστή απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις της παρουσιάστριας στα ελληνικά και είπε ότι είναι ευτυχισμένη στο χωριό που μένει και δεν τη νοιάζει η αντίθεση των γονέων της στο γάμο της με τον Τζενγκίς. Αυτός επίσης είπε δημόσια ότι την αγαπά.
Η τουρκική τηλεόραση πρόβαλε επίσης το μητρώο του Δημοτικού σχολείου προφανώς για να δείξει ότι δεν είναι ανήλικη.
Η Αλεξία παντρευόταν και άλλοι έκαναν διαμαρτυρίες για χάρη της
Για δεύτερη ημέρα μετά την οργανωμένη πορεία διαμαρτυρίας, μαθητές Γυμνασίων της Λευκωσίας είχαν μαζευτεί έξω από το οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλλας», έχοντας ως αίτημα την επιστροφή της Αλεξίας.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» έγραφε στο δημοσίευμα της πως η Αλεξία άλλαξε όνομα. Έγινε Σιμπέλ και μουσουλμάνα.
«Σύμφωνα με τον «Μπαυράκ», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντεκτάς δέχθηκε χθες την Αλεξία Χρονία, η οποία ασπάσθηκε τον Ισλαμισμό, μετονομάστηκε Σιμπέλ και παντρεύτηκε τον Τζενγκίς Τζιοσκούν. Ο κύριος Ντεκτάς συγχάρηκε το ζευγάρι», γράφει δημοσίευμα εφημερίδας της εποχής.
Η επέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα
Μετά από παρέμβαση της τότε Κυβέρνησης για τον παράνομο γάμο της 15χρονης Αλεξίας και του τούρκου 17χρονου Τζενγκίς, στα κατεχόμενα είχε αποφασιστεί να ανατεθεί στον τότε Γενικό Εισαγγελέα να ασχοληθεί με την νόμιμη πτυχή του θέματος νοουμένου ότι η Αλεξία ήταν ανήλικη και ο γάμος παράνομος.
Ιανουάριος 1989:
Η Αλεξία επιστρέφει στην οικογένεια της – «Με κτυπούσε με το παραμικρό»
Ένα χρόνο μετά την κοινή ζωή και το «γάμο» της με τον Τζενγκίς, η Αλεξία μετά από δική της παράκληση μέσα από ένα γράμμα που απέστειλε στον τότε Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, ζητά να επιστρέψει πίσω στους γονείς της γιατί δεν περνάει καλά.
Σε συνέντευξη της στις εφημερίδες της εποχής δήλωνε ότι «με απειλές και εκβιασμούς με υποχρέωσαν να παντρευτώ τον Τζενγκίς Οσκούν»
«Δεν τον ήθελα, με έκλεψε και με πήρε στην Τουρκική συνοικία της Λευκωσίας από το Ριζοκάρπασο όταν πήγα να δω τους γονείς μου! Με υποχρέωσαν να ντύνομαι με μαύρα ρούχα και μαντήλια. Επίσης, μου ζήτησαν να γίνω μουσουλμάνα….», δήλωνε η Αλεξία.
Στο τέλος της συνέντευξη της η Αλεξία εξομολογείται πως ο νεαρός έποικος την κακομεταχειριζόταν και την χτυπούσε άγρια με το παραμικρό.
Φεβρουάριος 1989:
Ο Τζενγκίς εισέρχεται στις ελεύθερες περιοχές –«Την αγαπώ και θέλω να την δω»
Στις 25 Φεβρουαρίου, ο ερωτευμένος Τζενγκίς φτάνει μαζί με ένα φίλο του στις ελεύθερες περιοχές και αμέσως συλλαμβάνονται από την αστυνομία, η οποία αποφάσισε πενθήμερη κράτηση τους.
Μιλώντας στους αστυνομικούς, ο 17χρονος Τζενγκίς ανέφερε ότι «ήλθα να δω τη γυναίκα μου, να μείνω στις ελεύθερες περιοχές και να βαπτισθώ… Με συμβούλευσαν Έλληνες στο Ριζοκάρπασο να φέρω την ταινία του γάμου μου για να αποδείξω πως δεν την παντρεύτηκα με το ζόρι».
«Και στη άκρη του κόσμου θα ακολουθήσω τον Τζενγκίς»
Τρείς ημέρες αργότερα η Αλεξία εμφανώς χαρούμενη δηλώνει στον Ελληνοκυπριακό Τύπο πως: «Και στη άκρη του κόσμου θα ακολουθήσω τον Τζενγκίς».
Σε δηλώσεις της η Αλεξία όταν πήγε να επισκεφθεί τον Τζενγκίς ανέφερε πως είναι όλα ψέματα περί απαγωγής και όπως είχε υποχρεωθεί να το πει μετά από πιέσεις του οικογενειακού της περιβάλλοντος για να αποφθεχθούν τα σχόλια του κόσμου.
«Ποτέ δεν με κτύπησε. Μου συμπεριφερόταν καλά και ήταν στοργικός μαζί μου», δήλωνε η Αλεξία.
«Ήρθα να τον δω αλλά δεν με άφησαν. Κάνω προσπάθειες να παραμείνει εδώ. Τώρα πια δεν με νοιάζει τι θα πει ο κόσμος. Τον θεωρώ άντρα μου και θα τον ακολουθήσω παντού ακόμη και αν δεν τον δεχθούν εδώ», είχε πει η ίδια.
Μάρτιος 1989:
Η απέλαση του Τζενγκίς στην Τουρκία μέσω Αθηνών
Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες του Τζενγκίς, για αρκετές ημέρες να παραμείνει κοντά στην Αλεξία, αλλά και οι προσπάθειες κάποιων να μαζέψουν υπογραφές για την παραμονή του.
Στις 15 Μαρτίου ο Τζενγκίς και ο φίλος τους Βεφάν με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών μεταφέρθηκαν με τη συνοδεία του Υπαστυνόμου του Τμήματος Αλλοδαπών στην Αθήνα και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τζενγκίς θέλει να δει την Αλεξία στην Αθήνα
«Ο Τζενγκίς Κοσκούν που απελάθηκε από την Κύπρο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χουριεττ», είπε ότι απελάθηκε από τη νήσο διότι αρνήθηκε να αλλάξει θρησκεία του και να γίνει Χριστιανός. Εξάλλου η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ δημοσίευσε ότι ο Τζενγκίς θα συναντήσει την Αλεξία στην Αθήνα μετά από τρεις μήνες», γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Οι αναφορές του ξένου Τύπου της εποχής – «Οι σύγχρονοι Ρωμαίος και Ιουλίετα»
Η ιστορία αγάπη μας πέρασε τα σύνορα της μικρής Κύπρου και έιχαν γίνει αναφορές στον αμερικάνικο Τύπο της εποχής ως ένα "Love Story" που δεν μπορεί να εξελιχθεί λίγο διαχωρισμού του νησιού και θρησκευτικών διαφορών.
Η Αλεξία σήμερα..
Η υπόθεση της Αλεξίας είναι καλά στις μνήμες όσων έζησαν τότε τα γεγονότα. Ωστόσο δύσκολα μιλάει για αυτή την απαγωγή. Λες και το κρατάνε ως επτασφράγιστο μυστικό. Σε επίμονες ερωτήσεις μας σε ανθρώπους που ίσως γνωρίζουν και έζησαν τα γεγονότα, η απάντηση ήταν «μην σκαλίζεται τα παλιά».
Σε μια προσπάθεια να μάθουμε για το που βρίσκονται σήμερα και το τέλος της ιστορίας «βγαλμένης από ταινία», επικοινωνήσαμε με πολλούς συγχωριανούς της οικογένειας για να μας βοηθήσουν. Αλλά η άρνηση τους, ήταν το κοινό τους χαρακτηριστικό.
Ωστόσο μετά από έρευνα και επίμονες προσπάθειες για να μάθουμε κάποια στοιχεία από ανθρώπους που γνωρίζουν την Αλεξία, μας αναφέρθηκε ότι, η τότε ανήλικη, σήμερα έχει δημιουργήσει οικογένεια με Ελληνοκύπριο στη Λευκωσία και με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά.
Οι μαρτυρίες αναφέρουν πως η Αλεξία δεν πήγε ποτέ, ούτε στην Αθήνα ούτε στην Τουρκία να συναντήσει τον Τζενγκίς, αφού αποδέχθηκε το γεγονός πως το «love story» δεν θα μπορούσε να εξελιχτεί θετικά.
*Δεν αναφέρονται περισσότερα στοιχεία ώστε να προστατευθεί η οικογένεια
Διαβάστε επίσης: