Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για υιοθέτηση ψηφίσματος για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ικανοποίησή του για τη χθεσινή υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της εντολής της UNFICYP για έξι μήνες, από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ανακοίνωση το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι διάχυτη είναι η ομόφωνη θέση των μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας για συνέχιση των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, καθώς και για τον κύριο ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθήσουν τα μέρη να επιτύχουν μια συνολική βιώσιμη λύση.

Επίσης, προστίθεται, επαναλαμβάνονται ξεκάθαρα οι παράμετροι λύσης του Κυπριακού όπως περιγράφονται στο ψήφισμα 1251, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά σε διατακτική παράγραφο του Ψηφίσματος. Σημαντική κρίνεται, επίσης, η διατήρηση της αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του status quo στα Στροβίλια, παρά τις τουρκικές προσπάθειες για αφαίρεσή της.

"Σημειώνεται ότι η ανανέωση είναι για έξι και όχι για τέσσερις μήνες όπως εσφαλμένα κάποιοι προσέτρεξαν να επικρίνουν και παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για τρίμηνη μόνο ανανέωση. Οι τέσσερις μήνες, για τους οποίους γίνεται αναφορά στο Ψήφισμα, αφορούν στην αναθεώρηση της εσωτερικής λειτουργίας της UNFICYP και εντάσσεται σε γενικότερη πολιτική των Ηνωμένων Εθνών να αναθεωρεί όλες ανεξαιρέτως της ειρηνευτικές αποστολές για να διασφαλιστεί η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά τους και να εξοικονομηθούν πόροι λόγω της πρόθεσης των ΗΠΑ να μειώσουν τη συνεισφορά τους στον ΟΗΕ περί 30%", διευκρινίζει το ΥΠΕΞ.
 

Δειτε Επισης

Πάει Βοσνία και Ερζεγοβίνη και Αλβανία ο ΠτΔ-Συνεχίζονται οι επαφές ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Προκαλεί και πάλι ο Τατάρ για τις συλλήψεις σφετεριστών-«Είδαν την επιτυχία μας και θέλησαν να χαλάσουν το παιχνίδι»
Συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο στα κατεχόμενα για τον σφετερισμό Ε/κ περιουσιών
Αποσύρθηκαν υπέρ του Αναστασίου οι τρεις υποψήφιοι της ΕΔΕΚ-«Επιθυμούμε διακαώς επιστροφή όλων των συναγωνιστών»
Πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Κούμα ζητά το Volt-«Χωρίς καμιά πολιτική παρέμβαση»
Διεκδικεί θέση αναπληρωτή πρόεδρου της ΕΔΕΚ ο Διομήδους-Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την προεδρία
Εντός της ημέρας η συμφωνία απόσυρσης των τριών υποψηφίων της ΕΔΕΚ-Ανακοινώνονται αποφάσεις
Ατυχές περιστατικό χαρακτηρίζει την αστοχία στη γέφυρα Καλαβασού η Κυβέρνηση, βλέπει κωλυσιεργία ο κοινοτάρχης
Λ. Φουρλάς: Η ευθύνη δεν μεταβιβάζεται, αναλαμβάνεται
Ανέλαβε καθήκοντα η Ολγκίν-Δεν υπάρχει ανακοινώσιμο χρονικό πλαίσιο για την επίσκεψη της στην Κύπρο