Λιλλήκας: Να καθοριστεί στρατηγική για τουρκικούς σχεδιασμούς στο Εθνικό Συμβούλιο

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να καθοριστεί γραμμή και στρατηγική για το θέμα των τουρκικών κινήσεων για τα Βαρώσια και τα μαρωνίτικα χωριά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργο Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας προέβη σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος ύστερα από συνάντηση με τον Πρέσβη της Γαλλίας Ρενέ Τροκάζ, ο οποίος για άλλη μια φορά εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στη διαδικασία για εξεύρεση λύσης.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την παρούσα φάση του Κυπριακού μετά και το αδιέξοδο που προέκυψε στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, την ευθύνη για το οποίο φέρει η τουρκική αδιαλλαξία.

«Εξέφρασα τις ανησυχίες που έχουμε για τις ενέργειες της Τουρκίας και ιδιαίτερα για τις απειλές για εφαρμογή κάποιου άλλου πλάνου εκτός των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ενδεχόμενα να επιχειρήσει η Τουρκία για να δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέα τετελεσμένα και ασφαλώς ζήτησα τη στήριξη της Γαλλίας η οποία είναι παραδοσιακά μια από τις πιο σταθερές φίλες και συμμάχους της Κυπριακής Δημοκρατίας και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες», ανέφερε.
 
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι για αποτροπή αυτού του ενδεχομένου θα χρειαστούμε τη βοήθεια φίλων χωρών όπως η Γαλλία, που υποστηρίζει διαχρονικά τα δίκαια της ΚΔ και παραμένει σταθερή στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου .
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας ανέφερε ότι εξέφρασε την ανησυχία του και αναφορικά με την πρόνοια που υπάρχει στο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για στρατηγική αναθεώρηση της Δύναμης.

«Παρόλο που είναι μια πρόνοια που μπαίνει σε όλα τα ψηφίσματα για ανανέωση ειρηνευτικών αποστολών ανά το κόσμο, υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που παραδοσιακά ή διαχρονικά τα τελευταία χρόνια εκφράζουν την άποψη ότι θα πρέπει να αποχωρήσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο το οποίο θα ήταν τραγικό λάθος και θα είχε και αρνητικές συνέπειες στο Κυπριακό και εδώ ζήτησα τη βοήθεια της Γαλλικής Κυβέρνησης για να μην μετατραπεί αυτό σε πολιτική του Συμβουλίου Ασφαλείας ή των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε.
 
Ανέφερε επίσης ότι οι προσπάθειες για συνεργασία θα συνεχιστούν και στο πλαίσιο της ομάδα Φιλίας Κύπρου -Γαλλίας και στην Εθνοσυνέλευση και στην Γερουσία καθώς και με την Επιτροπή Εξωτερικών των δύο Σωμάτων.
 
Σχολιάζοντας τις τουρκικές κινήσεις για τα Βαρώσια και τα μαρωνίτικα χωριά , ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι το σωστό είναι να καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και η Κυβέρνηση την τελική της θέση για αυτές τις κινήσεις και τότε με βάση αυτή την πολιτική που θα διαμορφώσουμε, να ζητήσουμε τη στήριξη και βοήθεια από φίλες χώρες.
 
Σε παρατήρηση ότι και το 2003 έγιναν κινήσεις με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και ότι ο λαός αναμένει συμβουλές από την πολιτική ηγεσία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι βεβαίως και πρέπει να εκφραστούν απόψεις, και για τον κόσμο και ο ίδιος αναμένει ότι μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού, θα μπορεί και η Κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις μετά το συλλογικό προβληματισμό να δώσουμε τη δική μας την προσέγγιση στους πολίτες είτε είναι Μαρωνίτες πρόσφυγες, είτε Αμμοχωστιανοί για το ποια είναι η σωστή τοποθέτηση.

«Σε ό,τι με αφορά δεν διστάζω να πω ότι αυτό που επιθυμεί η Τουρκία με τους Μαρωνίτες είναι να διευρύνει αυτό που υφίσταται ήδη στα δύο χωριά, και το κάνει αυτό όχι από ενδιαφέρον για τους Μαρωνίτες, γιατί τους ζητά να πάνε υπό τουρκική κατοχή, το κάνει για να δημιουργήσει νέα δεδομένα και αν ανταποκριθούν οι Μαρωνίτες μαζικά και εγκατασταθούν στα χωριά τους, τότε δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν επαναρχίσουν οι συνομιλίες η Τουρκία θα αρνείται να δώσει αυτά τα χωριά στη ρύθμιση του εδαφικού, να είναι υπό ε/κ διοικήση, όπως είναι το αίτημα των Μαρωνιτών, θα επικαλεστεί το γεγονός ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί και ζούνε και δημιουργούνται νέα δεδομένα και αυτό θα γίνει και στην περίπτωση της Αμμοχώστου», ανέφερε.
 
Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι θα πρέπει να δουν όλοι αν μπορούν να ζήσουν κάτω από κατοχή και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στη δημιουργία νέων τετελεσμένων και να αποτελέσουν συντελεστές της λύσης μετά.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025