Bρήκαν σεντούκι με αμύθητο θησαυρό των Ναζί σε ναυάγιο!

Ένα σεντούκι το οποίο εικάζεται ότι περιέχει θησαυρό αξίας 100 εκατομμυρίων στερλινών (111 εκατ. ευρώ) εντόπισαν σε ναυάγιο γερμανικού πλοίου βρετανοί κυνηγοί θησαυρών. 

Πρόκειται για το εμπορικό πλοίο SS Minden το οποίο βυθίστηκε το 1939 κοντά στις ακτές της Ισλανδίας, και μετέφερε πιθανότατα από τράπεζες της Νότιας Αμερικής στη Γερμανία περίπου τέσσερις τόνους μετάλλου αμύθητης αξίας, το οποίο εικάζεται ότι είναι χρυσός.

Η Advanced Marine Services, με έδρα τη Βρετανία υπέβαλε αίτημα στην κυβέρνηση της Ισλανδίας για παροχή άδειας ώστε να αφαιρεθεί το σεντούκι από το πλοίο. 

Οι κυνηγοί θησαυρών, που πιστεύουν ότι το σεντούκι ανήκει σε αυτούς που το εντόπισαν, θέλουν να επιστρέψει σε βρετανικά χέρια, όπως επισημαίνει η Sun. 

Ωστόσο, γύρω από αυτό επικρατεί μία αβεβαιότητα, καθώς νωρίτερα φέτος, η ομάδα είχε κατηγορηθεί από τις ισλανδικές αρχές ότι πραγματοποιούσε έρευνες στο ναυάγιο χωρίς να έχει χορηγηθεί η απαιτούμενη άδεια. 

Το SS Minden είχε αποπλεύσει από τη Βραζιλία στις 6 Σεπτεμβρίου 1939, λίγες ημέρες μετά την κήρυξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αφότου αξιωματούχοι της Banco Germanico, θυγατρικής της German Dresdner βοήθησαν να φορτωθεί το φορτίο στο πλοίο. 

Όταν αυτό εντοπίστηκε από τα βρετανικά πλοία HMS Calypso and HMS Dunedin, ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε τον καπετάνιο του Μindens να καταστρέψει ή να βυθίσει το πλοίο έτσι ώστε να μην κατασχεθεί το φορτίο από το Βασιλικό Ναυτικό. 

Το πλήρωμα σώθηκε από το HMS Dunedin και μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση Scapa Flow των νησιών Όρκνεϊ. 
 

 

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών οι πυροβολισμοί στα Σεπόλια με τραυματία έναν 17χρονο
Κρεμλίνο: Θα εξετάσουμε την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, αλλά έχουμε τη δική μας θέση
Αγωγή €500.000 από Εθνική Πινακοθήκη στον Παπαδόπουλο-«Από μισό ευρώ να βάλουμε όλοι οι Χριστιανοί τα μαζέψαμε»
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι παραβίασε την εκεχειρία–Εκρήξεις ακούγονται στη Σριναγκάρ
Συνεχίζει να καταζητείται 39χρονος για απόπειρα φόνου στην Πάφο-Κατάφερε να διαφύγει σε καταδίωξη
Στο μικροσκόπιο του Ανθρωποκτονιών ο θάνατος της οικογένειας στο Ελληνικό-«Ποιος καθαρίζει σεντόνια νεκρών;»
Δεν προκύπτει κακόβουλη ενέργεια για την σπασμένη τζαμαρία στην Πινδάρου-Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας
Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
Στην Κύπρο τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου ανέρχονται στα 700 ετησίως
Στη σημασία της Ευρώπης και στο μέλλον των νέων εστίασαν Χριστοδουλίδης και Μέτσολα