Μαθήματα ιστορίας στον Έσπεν Μπάρθ Άιντα
08:18 - 24 Ιουλίου 2017
«Και η Νορβηγία βρισκόταν υπό καθεστώς εγγυήσεων από το 1867, με ενδιάμεση ανανέωσή τους, μέχρι το 1927. Με την κατάργησή τους η χώρα δήλωνε πως δεν θα μπορούσε να είναι μέλος της Κοινωνίας των Εθνών και ταυτόχρονα να βρίσκεται υπό την εγγύηση τρίτων». Τάδε έφη Νίκος Κοτζιάς στον Έσπεν Μπάρθ Άιντα.
kostakopoulosy@gmail.com
- Έσκυψε το κεφάλι του ο Νορβηγός διπλωμάτης μπροστά στην ευρυμάθεια αλλά και την επιθετική διδακτική του έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κι έβαλε το ξεκούρδιστο ρολόι του να πάει ακόμη πιο πίσω.
- «Πριν από 400-τόσα χρόνια, στο Βάρντε, ένα μικρό νορβηγικό ψαροχώρι, εξαπολύθηκε σταυροφορία για την απάλειψη της μαγείας. Για έναν αιώνα –από το 1593 έως το 1692– πραγματοποιήθηκαν πάνω από 140 δίκες στο μικρό εκείνο χωριό. Τουλάχιστον 91 άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, κρίθηκαν ένοχοι μαγείας και κάηκαν στην πυρά ή βασανίστηκαν μέχρι θανάτου».
- Σε «κυνήγι μαγισσών» να οδηγηθούμε αγαπητέ Νίκο, με εμμονές και …μουλαρώματα για κάποια, έστω, ατοπήματα του Άιντα, ή να δούμε βαθύτερα το ζήτημα; Υπό το αγαπημένο σου πρίσμα της «Επιστηµονικής Σκέψης» και της «∆ιαλεκτικής»!
- Χωρίς να υποχωρεί το θυμικό μας ως τον μεσαίωνα, ερχόμαστε σε κάποια δικά σου λεγόμενα. Στην παραδοχή σου πως «έχουμε υποστεί το 1974 μια στρατιωτική ήττα και από δικά μας λάθη». Κι ακόμη πως «θα πρέπει να έχουμε έναν ρεαλισμό ότι αυτή η λύση δεν είναι μια λύση που μπορούμε να επιβάλουμε όσα επιθυμούμε».
- Η διαπόμπευση ενός παράγοντα, όπως και όλων των προκατόχων του, άλλωστε, ούτε επιχειρήματα μας πρόσφερε, ούτε λύση έδωσε σε κάποιο πρόβλημα
- Μίλησε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» και για άλλες παρασπονδίες του Άϊντα, ο Νίκος Κοτζιάς. Που είχαν αντανάκλαση πάνω μας και κατά κάποιο μας παραπλάνησαν στις τελευταίες διαπραγματεύσεις: -«Δεν φροντίσαμε να δείξουμε εξ αρχής τα υλικά συμφέροντα που συνδέουν ένα συγκεκριμένο κύκλωμα που θεωρεί ως διαπραγμάτευση την άνευ όρων παράδοση».
- «Ο Άιντα στις επισκέψεις του στην Ελλάδα, συναντιόνταν εν κρυπτώ με επιχειρηματίες (γιατί άραγε;), οι οποίοι όπως φάνηκε συνδέονται με συγκεκριμένους διεθνείς παράγοντες και επιλογές για το κυπριακό», αποκάλυψε, …για ακόμη μια φορά, ο Σέρλοκ Χόλμς της εξωτερικής μας πολιτικής.
- Σε σχέση με ποιες άλλες επιλογές και συμφέροντα κ. Κοτζιά; …Και κ. Αναστασιάδη, έτσι για να το προεκτείνουμε λίγο!
kostakopoulosy@gmail.com