«Θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο όσοι ταξιδεύουν από το αεροδρόμιο της Τύμπου»

Τους κινδύνους ασφαλείας για το κοινό υπογραμμίζει ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης για όσους πολίτες επιλέγουν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου για να ταξιδέψουν προς την Τουρκία.

Συμφωνα με ανακοίνωση τύπου του Κύπριου Ευρωβουλευτή, βάσει εμπιστευτικής έκθεσης που ετοίμασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) για την Περιοχή Πληροφοριών Πτήσης (FIR) Λευκωσίας και βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την αεροπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των Τουρκικών παρεμβάσεων και κυρίως λόγω της παράνομης λειτουργίας αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου. 

Συγκεκριμένα, στην έκθεση επιβεβαιώνονται συνεχιζόμενοι κίνδυνοι στην ασφάλεια πτήσεων λόγω Τουρκικών ενεργειών ως εξής:

  • Το Κέντρο Ελέγχου ‘Άγκυρας δεν συντονίζεται με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας για τις χιλιάδες πτήσεων που εισέρχονται και εξέρχονται από το Τουρκικό FIR στο Κυπριακό και αντίστροφα, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας –ICAO.
  • Οι πτήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ Τουρκικών αεροδρομίων και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου,δεν συντονίζονται με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας που είναι το επίσημα αναγνωρισμένο αρμόδιο Κέντρο από όλους τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς.
  • Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, εισέρχονται παράνομα στην Περιοχή Πτήσεων Ελέγχου Λευκωσίας, χωρίς κανένα συντονισμό.

Οι κίνδυνοι αναδεικνύονται από την ΕΕ στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία τα τελευταία χρόνια αλλά και από παρεμβάσεις του κύριου Μαυρίδη σε διάφορα επίπεδα στην ΕΕ καθώς και από αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς όπως ICAO, IATA κ.ά. Μάλιστα, σε πρόσφατη απάντησή της η Κομισιόν σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή επιβεβαιώθηκαν οι σοβαροί και υπαρκτοί κίνδυνοι.

Όσον αφορά  το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου το οποίο χρησιμοποιείται δυστυχώς από ευρωπαίους και άλλους πολίτες (Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους κ.ά.), ο Ευρωβουλευτής προειδοποιεί  ότι θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο όπως επιβεβαιώνει η εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν, αφού ως παράνομο και μη αναγνωρισμένο αεροδρόμιο,  δεν εποπτεύεται από οποιονδήποτε Διεθνή Οργανισμό όπως επιβάλλει η  διεθνής πρακτική και ουδείς γνωρίζει τα επίπεδα ασφάλειάς του.

Σημειώνεται πως μεταξύ των συστάσεων στην εμπιστευτική έκθεση προς την Κομισιόν, περιλαμβάνεται  εισήγηση για μεταβίβαση του συντονισμού των πτήσεων εντός του FIR Λευκωσίας σε τρίτη χώρα, πράγμα που αποτελεί εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας. Για αυτό, ο Κώστας Μαυρίδης απευθύνει ερώτηση προς την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους οι οποίοι έχουν ενώπιον τους την έκθεση εδώ και χρόνια, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για τα πιο πάνω και ιδιαίτερα για το τελευταίο. 
 
 

Δειτε Επισης

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος
Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boieng-Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)