Επίτευξη συμφωνίας με σύρους αντάρτες για τον θύλακο της ανατολικής Γούτα

Οι ρωσικές αρχές κατέληξαν σε συμφωνία με σύρους αντάρτες, στη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στο Κάιρο με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, για την προστασία του θυλάκου της ανατολικής Γούτα στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Έχουν υπογραφεί συμφωνίες για την εφαρμογή μιας ζώνης 'αποκλιμάκωσης' στον θύλακο της ανατολικής Γούτα», κοντά στη Δαμασκό, στη Συρία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο. Οι συμφωνίες αυτές είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων που διεξήχθησαν στο Κάιρο ανάμεσα σε ρώσους αξιωματούχους και μετριοπαθείς αντάρτες, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα «σύνορα» της ζώνης που προβλέπεται να προστατευθεί «έχουν καθοριστεί, όπως και τα σημεία όπου θα αναπτυχθούν» οι δυνάμεις στις οποίες θα ανατεθεί η επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός, διευκρινίζεται. Έχει επιτευχθεί επίσης συμφωνία για «τις διαδρομές αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό και για την ελευθερία διακίνησης των κατοίκων». Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης των πιο σοβαρά τραυματιών αναμένεται να φθάσει στην περιοχή «τις επόμενες ημέρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στις αρχές Ιουλίου, οι πολυμερείς συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Αστάνα, στο Καζακστάν, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την προστασία πολλών ζωνών που θα επέτρεπε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Τότε είχε γίνει λόγος για ενδεχόμενη ανάπτυξη δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης σε τέσσερις περιοχές: στην επαρχία Ιντλίμπ, στην επαρχία Χομς, στον θύλακο της ανατολικής Γούτα και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τα έγγραφα που εξετάστηκαν αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία «κέντρων συντονισμού και επιτήρησης» της κατάπαυσης του πυρός, σε μια «εντολή» ξένων δυνάμεων που θα διασφάλιζαν την προστασία των «ζωνών αποκλιμάκωσης» καθώς και στην ευχέρεια αυτών των στρατιωτών να προσφεύγουν στη βία.

Μια νέα συνάντηση στην Αστάνα, με αντάρτες, τούρκους και ιρανούς εκπροσώπους, προβλέπεται να διεξαχθεί «την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου», σύμφωνα με τη Μόσχα.

Περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011.

 

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών οι πυροβολισμοί στα Σεπόλια με τραυματία έναν 17χρονο
Αγωγή €500.000 από Εθνική Πινακοθήκη στον Παπαδόπουλο-«Από μισό ευρώ να βάλουμε όλοι οι Χριστιανοί τα μαζέψαμε»
Το Kονκλάβιο εκ των έσω-Καρδινάλιος αποκαλύπτει τι συνέβαινε στην ψηφοφορία για τον Πάπα
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι παραβίασε την εκεχειρία–Εκρήξεις ακούγονται στη Σριναγκάρ
Συνεχίζει να καταζητείται 39χρονος για απόπειρα φόνου στην Πάφο-Κατάφερε να διαφύγει σε καταδίωξη
Στο μικροσκόπιο του Ανθρωποκτονιών ο θάνατος της οικογένειας στο Ελληνικό-«Ποιος καθαρίζει σεντόνια νεκρών;»
Δεν προκύπτει κακόβουλη ενέργεια για την σπασμένη τζαμαρία στην Πινδάρου-Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας
Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
Στην Κύπρο τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου ανέρχονται στα 700 ετησίως
Στη σημασία της Ευρώπης και στο μέλλον των νέων εστίασαν Χριστοδουλίδης και Μέτσολα