Ένοχοι και οι γονείς της Έφης Ηροδότου - Αντιμέτωποι με πολυετή ποινή φυλάκισης
12:04 - 21 Ιουλίου 2017
Συγκεκριμένα οι γονείς της Έφης Ηροδότου, Ηρόδοτος και Νίτσα Ηροδότου, κρίθηκαν ένοχοι σε πέντε κατηγορίες οι οποίες είναι:πρόκληση σε ψευδορκία, υποκίνηση μάρτυρα σε ψευδή μαρτυρία, πλαστογραφία και κυκλοφορίας εγγράφου και της χρήσης πλαστού αποδεικτικού στοιχείου.
Tο Δικαστήριο όρισε ημερομηνία για μετριασμό της ποινής την 28η Ιουλίου ενώ,ακολούθως θα οριστεί νέα ημερομηνία της ποινής.
Ένα σκάνδαλο μεγατόνων κρύβει η πολύκροτη υπόθεση της νεαρής Έφης Ηροδότου που καταζητείτο για χρόνια από τις κυπριακές αρχές σε σχέση με το θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 όπου η 20χρονη, τότε, παρέσυρε στον θάνατο τον 17χρονο Αιμίλιο Ιωάννου.
27 Δεκεμβρίου 2007 – Το μοιραίο δυστύχημα…
Ώρα 04.45 τα ξημερώματα στη Λεμεσό.
Η Έφη Ηροδότου οδηγούσε το αυτοκίνητό της επί της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού με δυτική κατεύθυνση. Το αυτοκίνητό της συγκρούστηκε με το μοτοποδήλατο του Αιμίλιου Ιωάννου, 17 ετών, με αποτέλεσμα ο ανήλικος να τραυματιστεί θανάσιμα.
Στη συνέχεια η 20χρονη, που σύμφωνα με γυναίκα αυτόπτη μάρτυρα που κατέθεσε στο δικαστήριο είχε παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη, εγκατέλειψε τη σκηνή με αποτέλεσμα να την καταδιώξει και να καταφέρει να ακινητοποιήσει το όχημα της σε αδιέξοδο.
Σε έλεγχο αλκοόλης που τις είχε υποβληθεί, η ένδειξη ήταν 70mg αντί 22mg που ήταν το επιτρεπόμενο όριο.
Νοέμβριος 2008 – Η έναρξη της δίκης
Τον Νοέμβριο του 2008 ξεκινά η δίκη για το θανατηφόρο δυστύχημα και η Έφη Ηροδότου αντιμετώπιζε βαριές κατηγορίες.
Το πρωτόδικο Δικαστήριο άκουσε 9 μάρτυρες από πλευράς της κατηγορούσας αρχής με βασικότερο τη Σ. Π που κλήθηκε ως αυτόπτης μάρτυρας του δυστυχήματος. Το Δικαστήριο, αξιολογώντας τη μαρτυρία της, αν και ανέφερε ότι αυτή ήταν αρκετά σταθερή στην εκδοχή της και η «αξιοπιστία της δεν κλονίστηκε» σε σχέση με το ότι πρόσεξε το αυτοκίνητο της 20χρονης να εισέρχεται στη διασταύρωση όταν το φως στη δική του πορεία ήταν κόκκινο, χωρίς να ελαττώσει ταχύτητα και ανέκοψε την πορεία του μοτοποδηλάτου με αποτέλεσμα να επέλθει σύγκρουση, εν τούτοις αρκετά σημεία της μαρτυρίας της διαψεύστηκαν ή αντικρούστηκαν από μαρτυρία, η οποία παρουσιάστηκε κυρίως από την κατηγορούσα αρχή, σε μεταγενέστερο στάδιο της δίκης.
Η δικηγόρος η οποία εκπροσώπησε τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ισχυρίστηκε ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο, ανέτρεψε την αρχικά διαμορφωθείσα εντύπωσή του σε σχέση με την αξιοπιστία της γυναίκας οδηγού για επουσιώδεις λόγους, μετατρέποντας συγχρόνως τον εαυτό του σε εμπειρογνώμονα σε σχέση με τα ακόλουθα επουσιώδη θέματα: (α) την ώρα λήψης της κατάθεσης της γυναίκας, (β) κάποιες αποστάσεις που ανέφερε η μάρτυρας, (γ) στο κατά πόσο το θύμα φορούσε κράνος και (δ) ότι η μαρτυρία της ερχόταν σε σύγκρουση με τα παραδεκτά γεγονότα.
Ιούλιος 2009 – Η αθώωση της Έφης
Η Έφη Ηροδότου κρίθηκε ένοχη μόνο στην κατηγορία της εγκατάλειψης σκηνής δυστυχήματος, για την οποία το Δικαστήριο της επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 μηνών με τριετή αναστολή, αποστέρηση του δικαιώματος κατοχής άδειας οδηγού για περίοδο 2 ετών και €120 έξοδα της διαδικασίας.
Για τις κατηγορίες οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και πρόκληση του δυστυχήματος αθωώθηκε.
Και τότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση αφού όπως διαπιστώθηκε είχε στηθεί ολόκληρη σκευωρία για την αθώωση της.
Μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας υπέβαλε έφεση στο Ανώτατο δικαστήριο όπου κατά τη δίκη ο δικηγόρος της υπεράσπισης διαπίστωσε ότι η κατάθεση ενός μάρτυρα κατηγορίας που έχει στα χέρια του είναι διαφορετική από αυτή που έχει η κατηγορούσα αρχή, επισημαίνοντας το γεγονός στο δικαστή ο οποίος διαπίστωσε το ίδιο. Και έτσι έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει παραποιημένη κατάθεση και τότε άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου.
Την ίδια ώρα όμως το Ανώτατο δικαστήριο, αποφάσισε την επανεκδίκαση της υπόθεσης καθώς όπως είχε αναφερθεί το πρωτόδικο Δικαστήριο απέκλεισε τη μαρτυρία της γυναίκας που ήταν αυτόπτης μάρτυρας και δεν της δόθηκε η απαραίτητη σημασία.
Απρίλιος 2012 – Πλαστογραφίες, ψευδομαρτυρίες και συλλήψεις
Ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες και άρχισε η διερεύνηση της υπόθεση.
Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια κατά τη δίκη στο δικαστήριο χρησιμοποιήθηκαν ψευδομάρτυρες, παραποιήθηκαν στοιχεία και τεκμήρια που λήφθηκαν από τη σκηνή του δυστυχήματος, ενώ καταγγέλθηκε πως χρηματίστηκε κι η 34χρονη δημόσια κατήγορος, προκειμένου να φροντίσει να «πέσει» η υπόθεση.
Εναντίον 2 αστυνομικών διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα ενώ συνελήφθησαν οι δυο δικηγόροι της υπεράσπισης της Έφης Ηροδότου καθώς και της λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας. Οι δικηγόροι στη συνέχεια αθωώθηκαν καθώς δεν είχαν ανάμιξη και δεν εκπροσωπούσαν εξαρχής την κατηγορούμενη και τον φάκελο της υπόθεσης με τις μαρτυρίες τις είχαν παραλάβει από τους προηγούμενους δικηγόρους.
Σε ότι αφορά τη λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας, η ίδια είχε υποβάλει την παραίτηση της και ο Γενικός Εισαγγελέας ανέστειλε την ποινική δίωξη της. Επίσης στη συνέχεια αποσύρθηκαν και οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των δυο αστυνομικών.
Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε επίσης ότι τα μηχανήματα του αλκοτέστ είχαν βγει παράνομα.
Ως εκ τούτου κανείς δεν διώχθηκε ποινικά ούτε και πειθαρχικά παρά τα στοιχεία που υπήρχαν, το σκάνδαλο κλείστηκε στα συρτάρια και δεν αποδόθηκαν ευθύνες ούτε για τις πλαστογραφήσεις ούτε για τις ψευδομαρτυρίες.
Την ίδια ώρα ξεκινά η επανεκδίκαση της Έφης Ηροδότου η οποία ωστόσο έφυγε από την Κύπρο μετά την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου ενώ η διαδικασία στο Ανώτατο έγινε ερήμην της αφού η παρουσία της δεν ήταν υποχρεωτική.
Ωστόσο δεν εμφανίστηκε ποτέ για την έναρξη της δίκης με αποτέλεσμα να εκδοθεί σε βάρος της Ευρωπαϊκό και Διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Ιανουάριος 2017 – Ξανά στο εδώλιο η Έφη και οι γονείς της
Μετά από πληροφορία που διαβίβασε η Κυπριακή αστυνομία στην Ελληνική αστυνομία οι γονείς της Έφης Ηροδότου εντοπίστηκαν σε ξωκλήσι στην Κρήτη και αφού σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης φόρεσαν χειροπέδες. Λίγο αργότερα αφού ενημερώθηκε και 30χρονη για τη σύλληψη των γονιών της, μετέβη στην αστυνομία όπου παραδόθηκε.
Και οι 3 ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν ότι καταζητούνταν και ότι τον περασμένο Νοέμβριο μόλις ενημερώθηκαν σχετικά, επικοινώνησαν με την Νομική υπηρεσία για να διαπραγματευτούν την επιστροφή τους.