Σάλος με τον εστιάτορα που άφησε στον καύσωνα παιδιά με ειδικές ανάγκες
09:37 - 20 Ιουλίου 2017

«Αν δεν σας αρέσει αυτός ο χώρος να φύγετε» είπε ο εστιάτορας σε εκπαιδευτικούς και συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες και στα ίδια τα παιδιά, που βρισκόταν την περασμένη Τρίτη εκδρομή στην περιοχή του Lady’s Mile.
Η ομάδα των παιδιών του ειδικού σχολείου του Αποστόλου Λουκά που βρίσκεται στη Λεμεσό, επιχείρησε να εισέλθει στην κλιματιζόμενη αίθουσα του εστιατορίου, αλλά ο ιδιοκτήτης με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος τους απαγόρευσε την είσοδο, περιορίζοντας τα παιδιά στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου.
Οι συνοδοί των παιδιών απευθύνθηκαν με ευγενικό και παρακλητικό τρόπο στον εστιάτορα να επιτρέψει να εισέλθει η μικρή ομάδα στο εστιατόριο, όμως εκείνος ήταν ανένδοτος, δείχνοντας την έξοδο στα παιδιά. Με επιστολή του στο διαδίκτυο o πατέρας ενός εκ των παιδιών εκφράζει την αγανάκτηση του για το συμβάν:
«Δυστυχώς ο ιδιοκτήτης δεν έδειξε καμία ευαισθησία και τους ζήτησε με αγενή και αυστηρό ύφος να φύγουν. Οι υπεύθυνοι προσπάθησαν για μια ακόμη φορά να κάνουν έκκληση στην ευαισθησία του χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα, τουναντίον αυτό τον εξόργισε ακόμη περισσότερο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι εγώ προσωπικά δεν ήμουν παρόν στο συμβάν, είμαι απλά πατέρας παιδιού με ειδικές ικανότητες και έχω περισσότερο στεναχωρηθεί παρά ενοχληθεί από το συγκεκριμένο περιστατικό, παρόλο που έχω και εγώ προσωπικά βιώσει παρόμοιες καταστάσεις. Σκοπός του κειμένου αυτού δεν είναι να εκδικηθώ τον εν λόγο επιχειρηματία ούτε να κάνω ζημιά στην επιχείρηση του γι αυτό και δεν αναφέρομαι καν στο όνομα του ή της επιχείρησης του . Απλά ένιωσα την ευθύνη ή το καθήκον αν θέλετε, εφόσον αυτά τα μωρά είναι ανυπεράσπιστα, τα περισσότερα δεν έχουν καν αναπτύξει λόγο, κάποιος πρέπει να μιλήσει εκ μέρους τους και αν μη τι άλλο να αντιληφθεί ο κύριος αυτός την σοβαρότητα της πράξης του. Ζούμε στον 21ο αιώνα όπου ακόμη και τα ζώα έχουν αποκτήσει κατοχυρωμένα δικαιώματα, πόσο μάλλον αυτά τα παιδιά!»
Άλλος γονέας έγραψε:
«Είμαι πατέρας παιδιού με ειδικές ικανότητες και έχω περισσότερο στενοχωρηθεί, παρά ενοχληθεί από το συγκεκριμένο περιστατικό, παρόλο που έχω και εγώ προσωπικά βιώσει παρόμοιες καταστάσεις. Πως μπορεί ο ιδιοκτήτης ενός κέντρου να ζητήσει απ’ αυτά τα παιδιά να αποχωρήσουν από τον κλιματιζόμενο χώρο και να εξέλθουν στο εξωτερικό κιόσκι, με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 37 βαθμούς. Κι ας του εξηγήθηκε πως κάποια μωρά διατρέχουν άμεσο κίνδυνο επιληψίας όταν εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες». Μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με τη δημοσιοποίηση του θέματος, ο εστιάτορας αποδίδει το ζήτημα που προέκυψε σε καθαρή παρεξήγηση.