Σφίγγει ο κλοιός για τον Νικολά Μαδούρο
11:12 - 20 Ιουλίου 2017
Γενική 24ωρη απεργία πραγματοποιείται σήμερα στη Βενεζουέλα έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, η οποία αισθάνεται ενισχυμένη μετά τη συμμετοχή 7,6 εκατομμυρίων ανθρώπων στο συμβολικής σημασίας δημοψήφισμα κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της πρόθεσής του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα.
Η χώρα συγκλονίζεται εδώ και τέσσερις μήνες από ένα κύμα βίαιων διαδηλώσεων στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί περίπου 100 άνθρωποι. Η απεργία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 06:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) και θα αποτελέσει την έναρξη της «ώρας μηδέν», όπως την έχει αποκαλέσει η αντιπολίτευση η οποία επιθυμεί να αυξήσει την πίεση στον Μαδούρο.
Οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει μια κούρσα ενάντια στον χρόνο, καθώς σε δέκα ημέρες πρόκειται να εκλεγούν τα 545 μέλη της συνταγματικής συνέλευσης που θα έχουν ως αποστολή την αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, που είναι παράλληλα αντιμέτωπος με πιέσεις στο διπλωματικό επίπεδο, τονίζει ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα προχωρήσει ό,τι και να γίνει «για την ειρήνη και την οικονομική ανάκαμψη» της χώρας.
«Θα προχωρήσει, περισσότερο από πότε», υπογράμμισε ο Μαδούρο την Τρίτη απορρίπτοντας τις απειλές για την επιβολή «ισχυρών» οικονομικών κυρώσεων που του απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Τη σημερινή γενική απεργία στηρίζουν το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο της χώρας, οι εργοδοτικές ενώσεις, ένα μέρος των συνδικάτων των εργαζόμενων, φοιτητές και οι οργανισμοί των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, που έχει απειλήσει με κυρώσεις τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην απεργία, έχει στο πλευρό της τον δημόσιο τομέα, όπου εργάζονται 3 εκατομμύρια άνθρωποι, και την στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή βιομηχανία.
Η Βενεζουέλα, μια κάποτε πλούσια πετρελαιοπαραγωγός χώρα που πλέον πλήττεται από σοβαρή έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων και έναν καλπάζοντα πληθωρισμό, έχει χάσει το 70% των επιχειρήσεών της τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ όσες έχουν παραμείνει στη χώρα εργάζονται στο 30% των ικανοτήτων τους, σύμφωνα με το συνδικάτο των εργοδοτών Fedecamaras.
Αν η ένταση συνεχιστεί ως το τέλος του έτους, το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 9% το 2017, εκτιμά ο Ασντρουμπάλ Ολιβέρος του ινστιτούτου Ecoanalitica.