Κρανς Μοντάνα: Πέφτουν έγγραφα στο τραπέζι για ασφάλεια και εγγυήσεις

  
Αποστολή στο Κρανς Μοντάνα: Γιώργος Πλουτάρχου
 
Στα βαθιά αναμένεται να εισέλθουν από την Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο, που πραγματοποιείται στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.
 
Το…ρεπό της Κυριακής βρήκε τις διαπραγματευτικές ομάδες των αντιπροσωπειών να προετοιμάζονται πυρετωδώς ενόψει της κρίσιμης Δευτέρας, οπόταν και θα πρέπει να τοποθετηθούν γραπτώς επί των θεμελιακών ερωτημάτων που άπτονται του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και αφορούν:
 
Πρώτο: Τον Μηχανισμό επίβλεψης και εφαρμογής της λύσης.  
Δεύτερο: Στο πώς αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες των δύο κοινοτήτων στο θέμα της ασφάλειας.   
 
Στο Κρανς Μοντάνα, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση πλέον πως η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει τουλάχιστον για ολόκληρη την εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται-σε περίπτωση επαρκούς προόδου- επιστροφής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και κάθοδος των Πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων.  
 
Σημειώνεται πως η τετραήμερη διαδικασία της περασμένης βδομάδας δεν επέφερε ουσιαστικές εξελίξεις, καθότι οι αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων μερών στην ουσία δεν προέβησαν διαπραγμάτευση, αλλά αναλώθηκαν στα διαδικαστικά, προβαίνοντας σε γενικές τοποθετήσεις επί των υπό συζήτηση θεμάτων.
 
Η εδώ παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την περασμένη Παρασκευή ήταν αυτή κατάφερε να ξεκλειδώσει εν πολλοίς τη διαδικασία, με αποτέλεσμα-και κατόπιν σχετική επισήμανσης του Προέδρου Αναστασιάδη στη πρωινή σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο του περασμένου Σαββάτου- ν’ αποφασιστεί όπως την Δευτέρα αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση, με κατάθεση και ανταλλαγή εγγράφων επί του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων.  
 
Είτε γραπτώς είτε προφορικώς (περισσότερο προφορικώς), η κάθε πλευρά θα πρέπει να καταθέσει θέσεις και για τα θέματα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, και ειδικότερα ως προς το πώς αντιλαμβάνονται τα θέματα διαφωνίας.
 
Και αυτό, γιατί αφενός τα θέματα αυτά είναι πιο προχωρημένα και συζητούνται επί συγκεκριμένων εγγράφων με τα διάφορα χρώματα, και αφετέρου γιατί υπάρχουν και θέματα διαφωνίας ως προς το κατά πόσο υπάρχουν εκκρεμότητες. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ την οποία ζητά η τ/κ πλευρά, η ε/κ πλευρά απαντά πως ένα τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και έχει ήδη ικανοποιηθεί.
 
Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί στις εννέα το πρωί της Δευτέρας με το πρώτο τραπέζι(σ.σ. ασφάλεια-εγγυήσεις), ενώ στις έντεκα με το δεύτερο τραπέζι(σ.σ. εσωτερικές πτυχές).
 
Διπλωματικές πηγές, εκτιμούσαν την περασμένη βδομάδα πως το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για τους μηχανισμούς υλοποίησης και παρακολούθησής της λύσης είναι αυτό που θα κρίνει την κατάληξη της παρούσας προσπάθειας, στην Διάσκεψη για την Κύπρο, για λύση.
 
 

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα