Με τις εξελίξεις πάνω και γύρω από το νησί δεν βλέπω πώς θα ξεκινήσει διαδικασία

Προτροπή προς όλους τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν το παιγνίδι της αλληλοεπίρριψης ευθυνών απηύθυνε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των ανεπίσημων διαβουλεύσεων του Σ.Α., όπου για περισσότερες από δύο ώρες ενημέρωσαν τα μέλη για τις εξελίξεις στο κυπριακό.
 
«Δεν είναι τώρα καιρός για εμπλοκή σε παιγνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Υπάρχει ήδη υπεραρκετό και φαίνεται ότι όλοι θεωρούν ότι οι πάντες εκτός αυτών έκαναν όλα τα λάθη κι αυτοί το σωστό. Όμως νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε πως υπήρξε μια συλλογική αποτυχία να επιτύχουμε μαζί συμφωνία στο Crans Montana», είπε ο κ. Έιντε, απηχώντας την άποψη του ιδίου και την κ. Σπέχαρ, καθώς και του ΓΓ και των μελών του Σ.Α..
 
Ο ειδικός σύμβουλος επανέλαβε την εκτίμηση που εξέφρασε ο ΓΓ στην έκθεσή του και στις δηλώσεις του, ότι οι ηγέτες στην Κύπρο πρέπει τώρα να περάσουν από μια διαδικασία προβληματισμού.
 
«Ελπίζουμε ότι δεν θα σπεύσουν να εξάγουν βιαστικά συμπεράσματα κι ότι θα προβληματιστούν σοβαρά για το τί μπορεί να γίνει τώρα, αφού το συνέδριο για την Κύπρο απέτυχε. Κι ότι αν το πράξουν, θα είμαστε διαθέσιμοι».
 
Πρόσθεσε ότι τη στιγμή αυτή, με δεδομένο έναν αριθμό εξελίξεων πάνω και γύρω από το νησί, δεν βλέπει πως μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία.
 
«Πιστεύω επίσης ότι είναι αρκετά επείγον, αυτός ο προβληματισμός να γίνει στο πνεύμα της κατανόησης και του συμβιβασμού και όχι επιδεινώνοντας τις διαφορές που ξεκάθαρα υπάρχουν, αλλιώς πιστεύω ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να ξεκινήσουμε εκ νέου οποιαδήποτε διαδικασία. Τη διαδικασία που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ή κάποιο άλλο είδος διαδικασίας».
 
Ο ειδικός σύμβουλος ανέφερε ότι αυτά τα ζητήματα συζήτησαν με τα μέλη του Σ.Α. και είπε με βεβαιότητα ότι κάθε μέλος εξέφρασε λύπη για την αποτυχία της διάσκεψης.
 
 «Παροτρύνουν αυτοσυγκράτηση, υπογραμμίζουν τη σημασία της περιόδου προβληματισμού και υπογραμμίζουν πάρα πολύ τη θεμελιώδη ιδέα ότι εξαρτάται από τις κυπριακές κοινότητες και τους εκλεγμένους ηγέτες τους να αποφασίσουν τι θα κάνουν στη συνέχεια και θα το ακολουθήσουμε».
 
Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι θα υπάρξει εκ μέρους της Γραμματείας μία πολύ ουσιαστική καταγραφή όλων όσα συνέβησαν, επειδή είναι σαφές - και ήταν επίσης ένα στοιχείο κάθε παρέμβασης που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας - ότι αυτή η διαδικασία έφερε την Κύπρο πιο κοντά από ποτέ σε διευθέτηση.
   
Ο κ. Έιντε ανάφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι πάντοτε διαθέσιμα αν οι ηγέτες αποφασίσουν από κοινού να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, «αλλά είμαστε στα χέρια τους».
 
   
Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ επανέλαβε την αναφορά του Κινέζου προεδρεύοντα του Σ.Α., ότι το Συμβούλιο αποφάσισε σε ομόφωνη βάση  να ανανεώσει την εντολή της UNFICYP για άλλους έξι μήνες και ότι ειδικότερα εξέφρασε την υποστήριξή του για το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσον αφορά τη διατήρηση της σταθερότητας στην ουδέτερη ζώνη. Επίσης πως το Συμβούλιο εξακολουθεί να επιδεικνύει πολύ ισχυρή στήριξη στις κυπριακές κοινότητες στο νησί και για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Κύπριους.
 
«Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι ορισμένα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και επιθυμούν να δουν μία αξιολόγηση της επιχείρησης της UNFICYP επί του εδάφους και το έχουμε σημειώσει πολύ προσεκτικά. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζετε ότι τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν ως μέρος του γενικού τους ενδιαφέροντος για την επανεξέταση όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων του ΟΗΕ επί του εδάφους».
 
Ο κ. Έιντε τόνισε εξάλλου, τη σημασία να διατηρηθεί και το κλίμα που κατέστησε δυνατές αυτές τις συνομιλίες κι αυτό το μήνυμα στέλνουν αυτό, η κ. Σπέχαρ, ο ΓΓ και το Σ.Α.
 
Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας του Πρακτορείου Ανατολή για τα ενεργειακά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο κ. Έιντε είπε ότι ο ρόλος του ως ειδικού συμβούλου δίνει  πολύ σαφή έμφαση στη διευκόλυνση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών και άλλων.
 
«Εχω μάθει ότι είναι χρήσιμο να επικεντρωθώ σε αυτό και να μην σχολιάζω άλλα ζητήματα. Αλλά με ανησυχεί εάν βλέπουμε αυξανόμενες εντάσεις γύρω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ή την περιοχή του φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο. Πραγματικά ελπίζω ότι δεν θα δούμε εξελίξεις που θα επιδεινώσουν αρνητικά το κλίμα για συνομιλίες».
 
Κληθείς από την ίδια δημοσιογράφο να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι η διαδικασία δεν μπορεί  να συνεχιστεί επ’ αόριστο αλλά να υπάρξει νέα και διαφορετική, ο κ. Έιντε είπε ότι γνωρίζει, όπως και ανάλογες που έγιναν αμέσως μετά το Κραν Μοντανά και ξεκαθάρισε ότι αυτό που υποστηρίζει το Σ.Α. είναι η ενοποίηση της Κύπρου.
 
Ανέφερε επίσης ότι δεν θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις τώρα, αλλά θα εξαρτηθεί από το τί θα προκύψει από την περίοδο προβληματισμού και θα πρέπει να καθοδηγηθεί από τους ηγέτες.
  
Σε ερώτηση μέχρι πότε θα παραμείνει στα καθήκοντά του, ο κ. Έιντε επανέλαβε παλαιότερη δήλωση ότι θα παραμείνει για όσο είναι σχετικός και κάποια στιγμή θα πάψει. Τέλος είπε ότι το όφελος της συγκεκριμένης κατηγορίας εργοδότησης από τον ΟΗΕ στην οποία ανήκει είναι ότι απασχολείσαι μόνο όταν σε χρειάζονται.
 

Δειτε Επισης

Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία