Ξεκίνησαν οι κλειστές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό
23:07 - 18 Ιουλίου 2017
Ξεκίνησαν πριν λίγο οι κλειστές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το κυπριακό, στην διάρκεια των οποίων ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε και η ειδική αντιπρόσωπος Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα ενημερώσουν τα μέλη για τις εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα και ζητήματα της ειρηνευτικής δύναμης που περιέγραψε στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος, Μάθιου Ράικροφτ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο κυπριακό και τις διεργασίες στο Σ.Α. για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το σχέδιο ψηφίσματος ήδη έχει επιδοθεί στα 5 μμ του Σ.Α..
«O ΓΓ του ΟΗΕ έκανε μία απολύτως εξαιρετική δουλειά. Πήγε δύο φορές στο Κραν Μοντάν, την πρώτη δημιούργησε δυναμική (μομέντουμ) και έθεσε το πλαίσιο (landing zone) με μία δέσμη θέσεων και αρχών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα καλό πακέτο για να συμφωνήσουν τα μερη. Μετέβη επίσης για το τέλος των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Ράικροφτ.
Ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος εξέφρασε λύπη που αν και έφτασαν κοντά «δεν πέρασαν τη γραμμή τερματισμού», ωστόσο τόνισε ότι ο ΓΓ πλησίασε περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
Ο κ. Ράικροφτ επισήμανε ότι είναι να σημαντικό να υπάρξει τώρα μία περίοδος προβληματισμού για να εκτιμήσουν τα μέρη τι θα συμβεί μετά.
«Ως Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουμε απολύτως δεσμευμένοι σε μία διευθέτηση του κυπριακού και θα μιλήσουμε με τους συνανδέλφους μας στο Σ.Α. γύρω από το πως θα το προσεγγίσουμε καλύτερα».
Ανέφερε τέλος ότι θα πρέπει να δούμε τη διαδικασία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να ξανανοίξει η Διάσκεψη για την Κύπρο, ο Βρετανός πρέσβης ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί κάποια στιγμή.
«Δεν πρόκειται να ανοίξει και να αρχίσει αμέσως, γιατί δεν υπάρχει καμιά απόδειξη αλλαγής τους αποτελέσματος. Όμως σε κάποιο σημείο τα μέρη θα χρειαστούν να επανέλθουν στη βάση των ψηφισμάτων του Σ.Α. για το πρόβλημα κι ο ΓΓ κατέστησε σαφές ότι οι καλές του υπηρεσίες είναι διαθέσιμες».
Σε ερώτηση τι χρειάζεται για να έλθουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στο θέμα της ασφάλειας και ιδιαίτερα σε σχέση με την παρουσία ή απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και την επιβολή κάποιας διεθνούς δύναμης, ο κ. Ράικροφτ είπε πως αυτό ήταν ένα από μεγαλύτερα ζητήματα στο τέλος της διάσκεψης, όπου ο ΓΓ προσπάθησε να φέρει μαζί τα μέρη και σχεδόν τα κατάφερε.
«Τα ίδια τα μέρη πρέπει να ξοδέψουν κάποιο χρόνο προβληματιζόμενα ακριβώς πάνω σ αυτό ακριβώς το ερώτημα κι αν υπάρχει κάποια περαιτέρω κίνηση που χρειάζεται να γίνει και να επιστρέψουν».
Σε ερώτησή μας για το πως το σχέδιο ψηφίσματος του Σ.Α. θα αντικατοπτρίζει στα αποτελέσματα της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, ο Βρετανός πρέσβης ανέφερε ότι «θα συνομιλήσει γι’ αυτό με τους συναδέλφους του στο Σ.Α., αν θα χρειαστεί η εντολή να παραμείνει ίδια ή χρειάζεται αναθεώρηση. Αυτά θα συζητηθούν στις επόμενες μέρες», είπε ο Βρετανός πρέσβης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα υπάρξει συμφωνημένο κείμενο στην ώρα του.