Στ’ ανοικτά της Πάφου το Μπαρμπαρός
09:38 - 17 Ιουλίου 2017

Στα ανοικτά της Πάφου εξακολουθεί να πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός το οποίο συνοδεύεται από το σκάφος υποστήριξης Bravo Supporter καθώς και από την φρεγάδα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Haci Telli.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται με προσοχή και καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ σε δηλώσεις το Σάββατο στην εφημερίδα Μιλλιέτ, ο λεγόμενος «υπουργός ενέργειας» Σουνάτ Ατούν είπε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στην Μόρφου και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι να πάει και πλατφόρμα για να γίνει γεώτρηση.
Ο Σουνάτ Ατούν υποστήριξε ότι θα γίνει αγωγός από τα κατεχόμενα στην Τουρκία με τον οποίο θα μεταφερθεί και το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Είπε ότι οι Ε/κ δεν έχουν λόγο για αυτή τη συνεργασία και πως ως Τ/κ είναι έτοιμοι να αναλάβουν διεθνή ρόλο.
“Οι Ε/Κ ξεκινώντας ξανά γεώτρηση στην Μεσόγειο αγνόησαν τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’. Δεν θα επιτρέψουμε να μας αγνοήσουν”, ανέφερε.
ΥΠΕΞ: Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο λαό της
Σε μια άλλη εξέλιξη το Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο λαό της.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την πολλάκις εκφρασθείσα θέση ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, “προς όφελος όλων των Κυπρίων”, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο», σημειώνει το ΥΠΕΞ.
Προσθέτει ότι η γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και συνεπώς το αποτέλεσμά της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την τ/κ κοινότητα, εφόσον το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας θα είναι κοινό.
Σημειώνει παράλληλα πως οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστη και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.
«Το διεθνές δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές», αναφέρεται.
Σημειώνει τέλος, ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι η διαρκής επιθυμία της Τουρκίας να ελέγχει πλήρως και να παρεμβαίνει στο νησί όποτε η ίδια θεωρεί σκόπιμο, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα δήθεν συμφέροντα των Τ/κ.