Παραλήφθηκε ο Φάκελος της Κύπρου

Στην κυπριακή Βουλή βρίσκεται από σήμερα το πρωί όλο το υλικό που συγκεντρώθηκε για τον Φάκελο της Κύπρου και βρισκόταν κατατεθειμένο στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.

 


Το υλικό παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαο Βούτση, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίας της Ολομέλειας και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος Βουλής: Απόδοση εθνικής υποχρέωσης η παραλαβή του Φακέλου της Κύπρου

Σε ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας για την επίσημη παράδοση του Φακέλου της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων εξέφρασε την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού για μια ενιαία Κύπρο, ισότιμο μέλος της Ε.Ε., χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα.
 
 «Πραγματικά αισθάνομαι τιμή, συγκίνηση και ευθύνη που βρίσκομαι ενώπιον σας», είπε ο κ. Βούτσης, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη ιστορική εκκρεμότητα που κλείνει.
 
«Η σημερινή μας πράξη από κοινού σηματοδοτεί με ένα σύγχρονο τρόπο αυτό το ‘’δεν ξεχνώ’’, ακριβώς ως μια πράξη ιστορικής συνέχισης και ανασύστασης της ιστορικής, συλλογικής μνήμης και αυτό πρέπει να μας κάνει υπερήφανους», τόνισε.
 
«Σήμερα», ανέφερε, «κλείνει μια εποχή γύρω από ένα ζήτημα και είναι και η απαρχή διαδικασιών, οι οποίες σε εύλογο διάστημα προφανώς μπορούν να πάρουν και τη μορφή δημοσιοποίησης τους», επισημαίνοντας ότι  η ελληνική Βουλή ουδέποτε έχει ψηφίσει γι’ αυτό το θέμα και η συζήτηση σταμάτησε τον Οκτώβριο του 1988.
 
«Δεν φέραμε μόνο χαρτόκουτα με μαρτυρίες και περιγραφές, φέραμε μνήμες, πάθη, θρήνους πόνο αδικαίωτες και αλύτρωτες θυσίες και αυτό καθιστά τόσο σημαντικό αυτό το υλικό ως απαρχή για να συγκεντρωθεί και άλλο υλικό και άλλες μαρτυρίες», υπογράμμισε.

 
Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, στη δική του ομιλία είπε ότι η σημερινή τελετή παράδοσης του Φακέλου της Κύπρου αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός υψίστης συμβολικής και εθνικής σημασίας.
 
 Ο κ. Συλλούρης έκανε λόγο για πολύτιμο ιστορικό υλικό, που δεν πρόκειται να θεραπεύσουν τις συνέπειες από τα δεινά που επέφερε στον τόπο μας το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή και ούτε θα επουλώσουν τις πληγές από την εθνική τραγωδία του 1974.
 
«Όμως, για την Κυπριακή Δημοκρατία, τους πολίτες της και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η σημερινή τελετή έχει κομβική ιστορική σημασία, καθώς η παραχώρηση του υλικού που παραλαμβάνουμε σήμερα και η ειλημμένη απόφαση για την αποστολή και των υπόλοιπων συμπληρωματικών φακέλων στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα είναι ένα βήμα που θα φωτίσει και θα αποκαλύψει σκοτεινές ή ελάχιστα φωτισμένες πτυχές του προσκηνίου και παρασκηνίου της κυπριακής τραγωδίας». 
 

 

Δειτε Επισης

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης