Η Νίκαια ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση τιμά τα 86 θύματά της(pics)

Σε βαρύ και όχι όπως άλλοτε εορταστικό κλίμα θα δοθεί συναυλία για τη φετινή εθνική επέτειο της Γαλλίας στη Νίκαια αφού πριν από ένα χρόνο στην ίδια εκδήλωση σημειώθηκε τρομοκρατικό χτύπημα με ισλαμιστικά κίνητρα. Στις 14 Ιουλίου του 2016 ο Μοχάμεντ Λ. Μπουλέλ οδήγησε ένα φορτηγό μέσα στο πλήθος, το οποίο βρισκόταν συγκεντρωμένο στην παραλιακή οδό της Νίκαιας. Η επίθεση διήρκησε μόλις λίγα λεπτά αλλά κόστισε τη ζωή 86 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και πολλών παιδιών.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η σoρός του δράστη μεταφέρθηκε από Γάλλους ιατροδικαστές στην Τύνιδα, τόπο γέννησής του, για να ενταφιαστεί. Οι αρχές δεν έδωσαν κάποια εξήγηση για την καθυστέρηση, ωστόσο διαψεύστηκαν οι φήμες που ήθελαν τον δράστη να είχε ταφεί στη Νίκαια, στο ίδιο νεκροταφείο με τα θύματα της επίθεσής του.

Ογδόντα έξι κεριά θα ανάψουν το πρωί, πριν την άφιξη του Γάλλου προέδρου, στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε στη διάσημη προβλήτα της πόλης στις 14 Ιουλίου 2016.

Εκείνο το βράδυ περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα για να παρακολουθήσουν το σόου με τα πυροτεχνήματα με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής. Λίγο μετά τις 22:30 (τοπική ώρα, 23:30 ώρα Ελλάδας) ένα φορτηγό 19 τόνων έπεσε πάνω στο πλήθος, κάνοντας ελιγμούς μεταξύ του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου με στόχο να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

Το φορτηγό οδηγούσε ένας Τυνήσιος 31 ετών. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, ενώ περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αν και η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει κάποια άμεση σύνδεση μεταξύ του δράστη Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, που σκοτώθηκε, και του ΙΚ.

Μετά την αναχώρηση του Τραμπ, ο Μακρόν θα συναντηθεί στη Νίκαια με οικογένειες των θυμάτων, αλλά και με μέλη της αστυνομίας. Πριν την τελετή στη μνήμη των θυμάτων θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση. Το βράδυ έχει προγραμματιστεί μια συναυλία, ενώ αργότερα θα αφεθούν να πετάξουν 86 μπαλόνια.

Δειτε Επισης

Λύθηκε υπόθεση βιασμού και φόνου 57 χρόνια μετά στη Βρετανία-Ένοχος ένας 92χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Σύγκρουση αεροσκαφών σε διάδρομο-Το φτερό Boeing διέλυσε το πηδάλιο ενός Airbus
Να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα ζητά η αντιπολίτευση στο Ισραήλ-Στους 58 οι νεκροί από νέες επιθέσεις
Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε με κάτι σαν… κοστούμι και αναστάτωσε τις αγορές στοιχημάτων
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση από τους «Στρατιώτες του Θεού» στον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού στη Ναζαρέτ
Απομακρύνθηκαν τουλάχιστον 50.000 πολίτες στην Τουρκία-Μάχη με τις φλόγες, καταστράφηκαν σπίτια
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες αποκάλυψης από την καταστροφική πυρκαγιά στην Τουρκία-Στάχτη έγιναν ολόκληρες περιοχές
Πάνω από 900 νεκροί στο Ιράν στον πόλεμο των 12 ημερών με το Ισραήλ
CIA: Η αμερικανική επίθεση στο Ισφαχάν «καθυστέρησε για χρόνια» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Το Ισραήλ εντείνει βομβαρδισμούς στη Γάζα εν μέσω νέας προσπάθειας για εκεχειρία