Φεύγει από τη Βουλή των Ελλήνων ο "Φάκελος της Κύπρου"

Για την Κύπρο αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης, προκειμένου να παραδώσει στον ομόλογό του, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Δημήτρη Συλλούρη, όλο το υλικό της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται κατατεθειμένο στα αρχεία του ελληνικού κοινοβουλίου.  
 
Στο μεταξύ, 11 αριθμημένες κούτες με 134 φακέλους- αντίγραφα του αρχείου του Φακέλου της Κύπρου έφυγαν από την Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να μεταφερθούν στην Κύπρο.  
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων, κατά την επίσκεψή του στην κυπριακή πρωτεύουσα, ο κ. Βούτσης θα συνοδεύεται από ευρεία αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων του ελληνικού κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής και Πρόεδρο της Επιτροπής Φακέλου της Κύπρου, Κωνσταντίνο Αθανασίου.  
 
Η επιτροπή αυτή συστάθηκε στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, το οποίο είχε υπογραφεί από τους προέδρους των δύο κοινοβουλίων, Νικόλαο Βούτση και Γιαννάκη Ομήρου, στις 21 Ιανουαρίου 2016, στη Βουλή των Ελλήνων.  
 
Το υλικό το οποίο θα μεταφερθεί και θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελείται από 134 φακέλους, που περιέχουν τις καταθέσεις 88 μαρτύρων στην Ολομέλεια της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου, όπως και τις καταθέσεις 45 μαρτύρων στην Υποεπιτροπή για τη δημιουργία του πορίσματος, καθώς και τα συνοδευτικά έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν από τους μάρτυρες. Οι φάκελοι είναι ταξινομημένοι σε έντεκα κιβώτια.  
 
Κατά την άφιξη στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρία των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων των δύο κοινοβουλίων, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.  
 
Αύριο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων το πλήρες υλικό του Φακέλου της Κύπρου, σε ειδική συνεδρία του κυπριακού κοινοβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί.   Νωρίτερα, στις 8.40, ο κ. Συλλούρης θα υποδεχθεί τον κ. Βούτση και θα έχουν μεταξύ τους συνάντηση.  
 
Το μεσημέρι, στις 12.00, ο κ. Βούτσης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
 

 

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη ο Χριστοδουλίδης-Προετοιμασία πριν την διευρυμένη
Σκληρή κριτική Ερχιουρμάν σε Τατάρ-«Πλήγμα στο κύρος του θεσμού του Τ/κ ηγέτη η θητεία του»
Με την νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ συναντήθηκε ο Πρόεδρος ΔΗΠΑ
Προσωρινή μεταβίβαση του ελέγχου του «εναέριου χώρου» ψευδοκράτους στην Άγκυρα
Στην Κύπρο αντιπροσωπία της Επιτροπής Εξωτερικών της Ρουμανικής Γερουσίας
Ακατάπαυστη μουρμούρα Τατάρ από ΗΒ-Κατηγόρησε τον ΠτΔ για εκστρατεία απειλών, προέβαλε απαράδεκτα αιτήματα
Ελπίδα Κόμπου για ανακοινώσεις για ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα μέσω Αμάλθεια-Πάνω από 1.000 τόνοι βοήθειας
Αδικημένος από τη Βρετανία νιώθει ο Τατάρ-Αναμένει βήματα για «άρση της απομόνωσης των Τ/κ»
Στο Πόρτο για την 32η Ετήσια Σύνοδο της ΚΣ ΟΑΣΕ αντιπροσωπεία της Βουλής
Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησε ο Χάρης Γεωργιάδης με αξιωματούχο της Κνεσσέτ