Πέταξαν πάνω από το West Capella οι Τούρκοι
15:20 - 12 Ιουλίου 2017

Αναγνωριστική πτήση πραγματοποίησε τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος πάνω από το πλοίο-γεωτρύπανο West Capella όταν αυτό βρισκόταν στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου καθ’ οδό για την κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η τουρκική ενέργεια αποτελεί «συνήθη πρακτική» των Τούρκων οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες αναγνωρίσεις σε όλα τα σκάφη που πλέουν στην συγκεκριμένη περιοχή αφού την θεωρούν ως μέρος της υφαλοκρηπίδας τους.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε παρενόχληση του West Capella το οποίο στη 1.30 π.μ. έφτασε στο στόχο Ονησίφορος στο τεμάχιο 11 και αμέσως άρχισε εργασίες για ανάπτυξη της πλατφόρμας από την οποία θα διενεργηθεί η ερευνητική γεώτρηση κατά πάσα πιθανότητα στις 16 του μηνός.
Αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι το ενδεχόμενο λήψης στρατιωτικής δράσης από την Τουρκία σε βάρος του West Capella θεωρείται ιδιαίτερα απομακρυσμένο αφού ουδέποτε και πουθενά στον κόσμο δεν συνέβη κάτι τέτοιο ενώ σύμφωνα με την έως τώρα πρακτική που ακολουθεί η Τουρκία, οι δυνάμεις τις περιορίζονται στο να κάνουν απλώς γνωστή την παρουσία τους σε «χαμηλούς τόνους» αποφεύγοντας να δημιουργήσουν οποιοδήποτε επεισόδιο που θα τους φέρει σε σύγκρουση με παραβάσεις ή παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.
Όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το σημείο που στήνεται η πλατφόρμα του West Capella δεν υπάρχει οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία ούτε στο θαλάσσιο χώρο που δέσμευσε η Τουρκία για στρατιωτικές ασκήσεις και ο οποίος απέχει τουλάχιστον 30 ναυτικά μίλια από το σημείο που θα διενεργηθεί η γεώτρηση.
Σημειώνεται ότι γύρω από την πλατφόρμα West Capella και σε ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων και ύψος 3.000 ποδών η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ασφαλείας ή «επικίνδυνη ζώνη» την οποία καλούνται να αποφεύγουν πλοία και αεροσκάφη χωρίς την άδεια των κυπριακών Αρχών.
Σε ακτίνα 10 ναυτικών μιλίων και 15 ναυτικών μιλίων από την γεώτρηση η περιοχή χαρακτηρίζεται με άλλες δύο ζώνες χαμηλότερου κινδύνου στις οποίες σε περίπτωση που κάποιο σκάφος εισέλθει ενημερώνεται από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης που παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση.
Το ΚΣΕΔ, όπως πληροφορούμαστε, συντονίζει και τις πτήσεις ελικοπτέρων τα οποία ήδη άρχισαν να πετούν από και προς την πλατφόρμα για παροχή υπηρεσιών και υλικών που απαιτούνται αλλά και για εξοικείωση του πτητικού προσωπικού το οποίο θα καληθεί πολλές φορές να καλύψει το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Οι πτήσεις των ελικοπτέρων πραγματοποιούνται από τη Λάρνακα και τη Λεμεσό.
Οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, βρίσκονται σε ετοιμότητα και έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για αντιμετώπιση τυχόν ρύπανσης στην περιοχή της γεώτρησης ή τρομοκρατικού κτυπήματος σε βάρος της πλατφόρμας.