Η επομένη μέρα του ναυαγίου και οι κόκκινες γραμμές Λευκωσίας-Αθηνών

Το πλαίσιο των παραμέτρων μέσα στις οποίες η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί λύση του Κυπριακού έπειτα από το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η προσπάθεια που καταβλήθηκε στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, οριοθέτησε κατά τη χθεσινοβραδινή διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.  
 
Επαναλαμβάνοντας την στοχοπροσήλωση της ε/κ πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και απαντώντας σε όσους κακόβουλα διοχετεύουν μηνύματα πως τάχα η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για το ατυχές αποτέλεσμα του Κρανς Μοντάνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αν:
 
Πρώτον: Τερματιστούν από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης οι Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος επέμβασης.
 
Δεύτερον: Εξευρεθεί αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης υλοποίησης της λύσης, με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει υποβάλει η δική μας πλευρά.
 
Τρίτον: Συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων με βάση την πρόταση που έχουμε υποβάλει.  
 
Επισημαίνοντας πως σε διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο και σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση θα χαραχθεί η πάρα πέρα πορεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε εκ νέου με κατηγορηματικό τρόπο πως οι προτάσεις που υπέβαλε στο Κρανς Μοντάνα για εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού είναι άκυρες, από την στιγμή που δεν ικανοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις που έθεσε ως εξής:
 
Πρώτο: Τερματισμό του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων.
 
Δεύτερο: Αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
 
Τρίτο: Ικανοποίηση των αξιώσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς επί των εδαφικών αναπροσαρμογών.
 
«Ας τις επαναφέρουν οι ίδιοι, αν πρόκειται να συζητούν για τη χώρα τους μπορούν  να συζητηθούν ότι θέλουν», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κάποιοι τρίτοι να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τις προτάσεις του από άλλη οδό.
 
Η χάραξη πορείας της δικής μας πλευράς στο Κυπριακό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε διήμερη συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, με τη συνεδρία της Τρίτης να πραγματοποιείται στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
 
Χθες, ο κ. Κοτζιάς προέβη σε πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στην Αθήνα αναφορικά με τα όσα έγιναν στο Κρανς Μοντάνα και οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο.
Διαπίστωση όλων υπήρξε, πως η Τουρκία τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις και ότι νέα δεδομένα τίθενται τώρα στο Κυπριακό. Υπογραμμίστηκε επίσης από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η Ελλάδα έθεσε για πρώτη φορά τόσο ανοικτά στο τραπέζι το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, υποδεικνύοντας πως άλλαξε πια η ατζέντα και ότι πάνω σε αυτό η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να κεφαλαιοποιήσουν.
 
Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα.
 
Ενημέρωση επί του θέματος θα κάνει και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του αναμένεται να ανακοινώσει και την κάθοδό του στη Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και τη συμμετοχή του την επόμενη μέρα, 18 του μηνός, σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
 

Δειτε Επισης

Τα τρία νέα κόμματα, το ερωτηματικό με Οδυσσέα και η πιθανότητα κατακερματισμού της Βουλής
Ο «επαναστάτης» που αντιγράφει το κακό σύστημα και κυριολεκτικά βγάζει τα άπλυτά του στη φόρα
Προχωρεί σε παρουσίαση του προγραμματισμού για το 2025 η Κυβέρνηση-«Πιστοί στις αρχές της Διαφάνειας»
ΥΠΟΙΚ: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με υπεύθυνες πολιτικές για την οικονομία
Στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εκφράζει η Κοινοπολιτεία
Ν.Χριστοδουλίδης:«Επιβεβαίωση της ορθής οικονομικής πολιτικής η αναβάθμηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας»
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις απασχολούμενων σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης-Εκκρεμούν 130 αιτήσεις
Επιμένει στο αίτημα για πρόωρες «εκλογές» η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα
Στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς ο Υπουργός Άμυνας
Εξελέγη εκπρόσωπος της Κύπρου στην Υποεπιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ