Η Βουλή των Ελλήνων συζητά τα όσα έγιναν στο Κρανς Μοντάνα

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνει στις 11 το πρωί, την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό. Ενημέρωση επί του θέματος θα κάνει και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος και έχει από πρώτο χέρι γνώση, όχι μόνο των διαπραγματεύσεων στην τελική τους φάση, στην Ελβετία, αλλά και σε όλη τη διαδικασία που οδήγησε τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ανακοινώσει και τη μετάβασή του στη Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, καθώς και τη συμμετοχή του την επόμενη μέρα, 18 του μηνός, σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.   Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, μετά την αρχική ομιλία του Πρωθυπουργού, το λόγο θα λάβουν οι αρχηγοί των κομμάτων.  
 
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης θα προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την πρόσβαση στο υλικό του «Φακέλου της Κύπρου» και θα ληφθεί η σχετική απόφαση.  
 
Τον Ιανουάριο 2016, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου, είχαν προχωρήσει σε μια ιστορική συμφωνία για πρόσβαση στη υλικό του «Φακέλου της Κύπρου», που είχε συλλέξει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων (1986-1988), αναφορικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.  
 
Στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας, αναφέρεται ότι ομάδες εμπειρογνωμόνων από τα δύο Κοινοβούλια θα αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα αρχεία του «Φακέλου της Κύπρου», με στόχο την καταγραφή, την ταξινόμηση, την ψηφιοποίηση του υλικού, για την αξιοποίησή του αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς σκοπούς.

Δειτε Επισης

Τα τρία νέα κόμματα, το ερωτηματικό με Οδυσσέα και η πιθανότητα κατακερματισμού της Βουλής
Ο «επαναστάτης» που αντιγράφει το κακό σύστημα και κυριολεκτικά βγάζει τα άπλυτά του στη φόρα
Προχωρεί σε παρουσίαση του προγραμματισμού για το 2025 η Κυβέρνηση-«Πιστοί στις αρχές της Διαφάνειας»
ΥΠΟΙΚ: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με υπεύθυνες πολιτικές για την οικονομία
Στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εκφράζει η Κοινοπολιτεία
Ν.Χριστοδουλίδης:«Επιβεβαίωση της ορθής οικονομικής πολιτικής η αναβάθμηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας»
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις απασχολούμενων σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης-Εκκρεμούν 130 αιτήσεις
Επιμένει στο αίτημα για πρόωρες «εκλογές» η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα
Στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς ο Υπουργός Άμυνας
Εξελέγη εκπρόσωπος της Κύπρου στην Υποεπιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ